Google’a rakip yerli ‘arama motoru’ 2010’da geliyor

Güncelleme Tarihi:

Google’a rakip yerli ‘arama motoru’ 2010’da geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2009 00:00

Dünyanın en yaygın arama motorları Google ve Yahoo’ya rakip olmaya hazırlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ‘yerli arama motoru’ kuracak; her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı bir e-posta adresine sahip olmasını öngören ‘Anaposta Projesi’ne de hız verecek.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, ‘yerli arama motoru’ kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Acarer ‘Youtube’ ve ‘Google’ başta olmak üzere mevcut arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlattı ve “Bu nedenle, internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor, oradan geri geliyor. İşin bu açıdan bir güvenlik tarafı var” dedi.

Mevcut yabancı arama motorlarının Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsız kaldığını savunan Tayfun Acarer, Türkçe karakterlerden kaynaklanan sıkıntılar da yaşandığını dile getirdi. “Çalışmalarımızı, üniversitelerin yanı sıra işletmecilerle birlikte sürdürüyoruz” diyen ve yerli arama motorunun Türkiye’nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri ile İslam ülkelerinde de çok tutulacağını düşünen Acarer, şöyle devam etti:

Yeni doğan bebeğe e-posta

“Bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceğini düşünüyorum. Yerli arama motoru kurulması çalışmaları kapsamında ‘Anaposta Projesi’ni de yürütüyoruz. Proje kapsamında 70 milyon vatandaşımızın her birine 10 GB mail kotası olan bir elektronik posta adresi verilebilecek. Her çocuk doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir e-posta adresine sahip olacak. 70 milyon kişinin TC kimlik numarası eşleşmesi seviyesinde kullanılabileceği bir mobil ağ sağlanmış olacak. Yahoo, Hotmail, Gmail gibi yabancı ve güvenli olmayan posta adresleri-ağları kullanılmamış olacak. İslam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri, Türkiye’nin posta altyapısını tercih edecektir. Böylece uluslararası büyük bir ağ ve internet haberleşme ortamı sağlanmış olacak.”

Youtube’a Türkçe versiyon önerildi

YOUTUBE internet sitesine erişimin 17 Ocak 2008’de Ankara 12’nci Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla ‘Atatürk’le ilgili özel bir kanun’ nedeniyle engellendiğini hatırlatan BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Engellemenin kaldırılması için Youtube yetkilileri ile pek çok görüşme yapıldı. Görüşmelerden 3’üne Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı” bilgisini verdi. Acarer, bu görüşmelerde Türkiye’ye özgü, Türkçe bir versiyon geliştirmesi gibi çok makul öneriler getirildiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!