Gölcük zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Gölcük zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2016 20:38

Ford Otosan’ın Gölcük fabrikası, Amerikan otomotiv devi Ford’u Avrupa’da zirveye çıkardı. 2011’de hafif ticari araç satışlarında 7’nci sırada bulunan Ford, 2015’te tamamına yakını Gölcük’te üretilen 260 bin 400 adet ticari araç satışı ve yüzde 12.6 pazar payıyla Avrupa’nın lideri oldu.

Haberin Devamı

FORD Otosan’ın 1.6 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de ürettiği hafif ticari araçlar, Amerikan otomotiv devi Ford’u Avrupa’da 1 numaraya taşıdı. 2011’de 7’inci sırada bulunan Ford, 2015’te 260 bin 400 adet ticari araç satışı ve yüzde 12.6 pazar payıyla Avrupa’nın lideri oldu. Marka yüzde 8.6 olan payını 4 yılda 4 puan artırmayı başardı. Ford’un Avrupa’daki sattığı ticari araçların tamamına yakınını ise Ford Otosan Gölcük fabrikasında üretti. Şirket, 2015’te 253 bin adet olan ticari araç ihracatının yüzde 95’ini Avrupa’ya gerçekleştirdi. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, bu başarıda Avrupa’da ticari araç pazarının yüzde 11.6’lık artışının yanı sıra Ford Otosan’ın da büyük katkısı olduğunun altını çizdi.

TÜPRAŞ’I GEÇEBİLİR

Ford’un Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezinin Ford Otosan olduğunu hatırlatan Yenigün, “Courier’den Transit’e uzanan geniş ürün portföyümüzle Ford’u Avrupa’da ticari araç liderliğine taşıdık. Avrupa’daki en çok satan modelimiz ise Custom oldu” dedi. Ford Otosan, Türkiye’nin ticari araç ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiriyor. 2015’te yüzde 32 artışla 253 bin 644 adet araç ihraç etti. İhracat geliri ise yüzde 11 artarak 3.9 milyar dolara çıktı. İhracat yapılan ülke sayısı ise 73’ten 82’ye çıktı. Ford Otosan’ın son 5 yıldır otomotivde ihracat şampiyonu olduğunu söyleyen Yenigün, 2015’te Türkiye’nin en büyük ihracatçı şirketi olabilecekleri sinyalini verdi. Düşen petrol fiyatları nedeniyle Tüpraş’ın ihracat gelirinin gerilediği hesaplanırsa birincilik için Ford Otosan’ın Vestel’le rekabet edeceği anlaşılıyor.
Ağır ticari araç markası Ford Trucks’ın Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, Afrika ve Rusya’daki operasyonunu tamamlayan Ford Otosan, gözünü yeni pazarlara çevirdi. Şirket, 2016 sonunda Orta-Doğu Avrupa’da Ford Trucks satışına başlayacak. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya ile Avrupa’ya adım atacak Ford Otosan’ın bir sonraki hedefi ise Batı Avrupa ülkeleri. Haydar Yenigün, Orta-Doğu Avrupa’nın kapılarının Batı Avrupa’ya açıldığını söyleyerek, niyetini belli etti.

Haberin Devamı

Pazar yine 1 milyon adede ulaşır

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “2016’da ‘1 milyon 20 bin araç satılır’ demişsiniz. Sektördekiler 900 bin gibi bir rakam olacağını söylüyor. İyimser tahmininizin nedeni nedir?” şeklindeki soru üzerine, “Her daim Türkiye’nin iç dinamikleriyle, dış dünyada olan biteni ve geçmişten gelen tecrübeleri üst üste koyup bir öngörüde bulunduk. Yüksek üretim potansiyeline inanan bir ekibiz.Otomotiv her zaman, her yerde yükselen trende sahip. Ticari araç üreticisi olarak ticaretin devam ettiğini görüyoruz ve satışların yükseleceğini öngörüyoruz.Her zaman araç satışı konusunda olumlu ve itidalli öngörüde bulunduk. Bunlardan dolayı bu yıl 1 milyon civarında araç satılmasını bekliyoruz” cevabını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!