GM ve Ford Rusya'da geçici olarak üretimi durdurdu

Güncelleme Tarihi:

GM ve Ford Rusyada geçici olarak üretimi durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 14:47

ABD'li otomotiv devleri General Motors (GM) ve Ford, Rusya'daki üretimlerini geçici olarak durdurdu.

Şirketlerin Rusya'da üretimlerini durdurmasında, derinleşen ekonomik krizin tüketicilerin yeni otomobil talebini baskı altına alması önemli rol oynadı.

GM'den yapılan açıklamada, St. Petersburg dışındaki fabrikanın üretiminin 31 Ağustos'a kadar durdurulduğu bildirildi.
GM Rusya Başkanı Chris Gubbey, yaptığı açıklamada, Rusya otomobil piyasası dikkatle incelendiğinde ve talepteki düşüşün gerilemesi sonrasında, bu yıl Rusya fabrikasında üretim artışını zorlamamaya karar verdiklerini söyledi.
Şirket, 1000 kişinin çalıştığı fabrikada büyük bir işten çıkarma olmayacağını söylese de küçük ölçekli işten çıkarmalar veya ücretsiz izin verilip verilmeyeceği konusu belirsizliğini koruyor.

Öte yandan, Ford Sözcüsü Yekaterina Kulinenko da St. Petersburg fabrikasının 13 Temmuz'a kadar kapalı olacağını belirtti.

Petrolün getirdiği refahla hızla büyüyen Rus orta sınıfının hızlı genişlemesiyle yabancı otomobil üreticileri ülkeye aktı. Satışların yıllık yüzde 25 artması Rusya'yı Avrupa'nın en büyük otomobil piyasası olma yoluna sokmuştu. Ancak küresel ekonomik kriz otomobil kredileri ve diğer kredilerin hepsinin kesilmesine neden oldu. Artan işsizlik ise hızlı büyüyen piyasanın hız kesmesini sağladı.

Rusya'da 2009 yılının ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yeni otomobil satışları yüzde 47 geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!