GM nazlanıyor Fiat bekliyor

Güncelleme Tarihi:

GM nazlanıyor Fiat bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2004 01:55

Fiat Grubu'nun otomobil bölümünü GM'ye satabileceğini açıklaması sonrasında ilk yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı. Fiat, Fiat Auto'nun tamamının GM Grubu tarafından satın alınmasını talep ediyor. GM ise hissedarı olduğu şirketin tamamını satın almamak için direniyor.

FIAT Auto'nun gelecekteki sahibinin kim olacağı konusu belirsizliğini sürdürüyor. İtalyan Fiat ve ABD'li otomotiv devi General Motors'un (GM) Fiat Auto'nun satışı konusundaki ilk görüşmesi sonuçsuz kaldı. Fiat Grubu, finansal zorluklar içerisinde bulunan Fiat Auto'nun tamamının GM Grubu tarafından satın almasını talep ediyor. GM ise hissedarı olduğu şirketin tamamını satın almamak için direniyor.

İki dev grubun üst düzey yöneticilerinin Fiat Auto'nun satışıyla ilgili ilk görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Fiat ve GM, 105 yıllık bir geçmişe sahip olan Fiat Auto'nun bundan sonraki geleceğinin belirlemek için sadece müzakere sürecinin başlaması konusunda anlaşabildiler.

İki şirket arasındaki sorun 2000 yılında yapılan ve İtalyan otomobil üreticisinin yüzde 20 hissesinin GM'ye geçmesini sağlayan anlaşma şartlarından kaynaklanıyor. 2.5 milyar dolarlık hisse takasıyla Fiat da GM'den yüzde 5 hisse almış, ancak anlaşmayla GM'nin Fiat Auto'nun tamamını alması için opsiyonlu satışın önü açılmıştı. Anlaşma gereği Fiat'ın kalan yüzde 80 hissesinin GM'ye satılabileceği kaydedilirken, bu opsiyonel işlemin 2004 yılından itibaren devreye girebileceği belirtilmişti.

2 YILLIK ÇABA

Yüzde 30'u Agnelli ailesi tarafından kontrol edilen ve 2001 yılından beri kár edemeyen Fiat, bu opsiyonu kullanmamak için son iki yıldır büyük çaba gösteriyor. 8 milyar dolara ulaşan borçları nedeniyle zor günler yaşayan Fiat'ın CEO'su Sergio Marchionne ise geçen hafta yaptığı bir açıklamada, 2000 yılında tüm hisselerin GM'ye devredilmesine ilişkin tüm evrakların zaten imzalandığını kaydetmişti. Fiat Auto'nun GM'e satışında şirketin bütün haklarını savunacaklarını ifade eden Marchionne, "Çok açıkça önümüzde sadece bir olasılık var ve bu da yaklaşıyor. Biz artık bu aşamadan sonra bunu değiştiremeyiz, çünkü piyasalar değişti ve ekonomiler bizim umduğumuz gibi gitmiyor" diye konuşmuştu.

Fiat Auto, borç batağından kurtulmak için 2002 yılında da Ferrari'nin hisselerinin yüzde 34'ünü, 775 milyon Euro'ya İtalyan yatırım bankası Mediobanca'ya satmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!