Gizlimiz saklımız yok, telefonumu yanımdan ayırmıyorum

Güncelleme Tarihi:

Gizlimiz saklımız yok, telefonumu yanımdan ayırmıyorum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dinlemelere önlem olarak toplantılara telefonsuz girdiği iddialara yanıt verdi.

Haberin Devamı

Gizlimiz saklımız yok, telefonumu yanımdan ayırmıyorum
Bakan Taner Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan olarak kendisinin de Almanya ve ABD tarafından dinlenenler listesinde bulunduğu anımsatılarak, 'önlem olarak hem bakanlık hem de Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu toplantılarına cep telefonlarını bırakarak girdiğiniz doğru mudur' sorusuna Yıldız, "Biz gücünü şeffaflıktan alıyoruz, gizlimiz saklımız yok. Ancak siz hukuken Türkiye'nin Cumhurbaşkanını, Başbakanını, Bakanlarını, kurul üyelerini dinleme hakkına sahip misiniz? 4 yıl boyunca dinlenmiş biri olarak söylüyorum, bu telefonu hiç yanımdan ayırmadım. Sayın Cumhurbaşkanı NATO zirvesinde bu konuyu Obama ve Merkel ile görüşmelerinde gündeme getirecektir. Bunu yapan hangi yapıysa, başta paralel olmak üzere mücadele edeceğiz" dedi.

Gizlimiz saklımız yok, telefonumu yanımdan ayırmıyorum
ESKİ BAKAN GÜLER: BENİ DİNLEMELERİN SEBEBİ…

Haberin Devamı


3 OCAKTAN BİRİNİ KAPATTIK, LÜTFEN MÜHÜRLÜ OCAKTA ÜRETEM YAPMAYIN!
Soma'da yaşanan faciadan sonra Bakanlık olarak ders çıkardınız mı, sorusuna ise Yıldız, "Çok ibret çıkardığımız, ders aldığımız bir hadisedir Soma. Diğer madenlerde de aynı facianın yaşanmaması için, ders çıkardığımız için yüzde 30'dan fazla maden ocağını, yani neredeyse 3 ocaktan birini kapattık. Buradan ocak sahiplerine sesleniyorum; lütfen mühürleri kırıp, ocağa işçi sokmayın. Yaşanacak kazaların müsebbibi siz olursunuz" yanıtını verdi.

SOMA'DA ÜRETİM BAŞLIYOR

Yıldız, Soma Holding'e ait üç ocaktan kaza meydana gelen Eynez'de herhangi bir çalışma olmadığını bildirdi. Atabacası ocağının yapılan teftiş sonucu çalışmaya uygun olmadığı tespit edildi. Müfettişler bölgenin en büyük ocağı olan Işıklar'ın kısmen faaliyete geçebileceğine dair rapor verdiler. Önümüzdeki hafta bir plan program dahilinde ocak kısmen çalışmaya başlayabilecek" dedi.

ELEKTRİK ZAMMI VAR MI?

Yıldız, yaşanan kuraklık nedeniyle elektrik üretim maliyetlerinin artıp artmadığı, bunun da fiyatlara zam olarak yansıyıp yansımayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Toplam elektrik üretiminin yüzde 25'ini HES'lerden karşılarken, kuraklık nedeniyle bu oran yüzde 20 seviyesine kadar düştü. Açıkça söylüyorum aradaki farkı doğalgaz ile telafi etmemiz nedeniyle elektrik üretim maliyetlerimiz de arttı. Bu kuraklık kış üretimini de etkileyecek. Ancak elektrik fiyatlarını 3 ayda bir değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmeyi yaptığımızda kamuoyu ile de paylaşırız."

ALLAH'IN TASARRUFUNDA OLAN BİR KONUDA...


Yıldız, yağış düşüklüğü nedeniyle üretimi azalan HES sahipleri için yeni bir fiyatlandırma yapılması düşünülüyor mu, sorusuna ise, "Biz o santralleri özelleştirirken yağış garantisi vermiyoruz. Allah'ın tasarrufunda olan bir konuda bizim taahhütte bulunmamız doğru olmaz. Dolayısıyla fiyatları değiştiremeyiz" yanıtını verdi.

BORCUNU ÖDEMEYEN ÇİFTÇİNİN ELEKTRİĞİ KESİLMEYE BAŞLADI

Bakan Yıldız, özellikle Güneydoğu'da çiftçilerin elektrik kesintileri nedeniyle yaptıkları eylemlerin anımsatılması üzerine ise, "Mardin'de toplantı yaptık. Çiftçilerimiz sayaç takılmasını istemiyor. Tarımsal üretimde kullanılan 100 birim elektrikten, 95 birimi kaçaksa biz 76 milyonun hakkı için, adalet için, o elektriği keseriz. Nitekim elektrik kesintileri de başladı. Ama çiftçilerimizden ben borcumu belli bir plan dahilinde ödemek istiyorum, işte birazını tarımsal desteğimden bir kısmını da benden alın, diyen çiftçinin elektriğini kesmeyeceğiz" diye konuştu.


Yıldız'ın gündemdeki diğer konularla ilgili verdiği bilgiler ise özetle şöyle:


IŞİD'DEN PETROL ALDIĞIMIZ İDDİASI KÜLLİYEN YALAN!

- Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddialarıyla ilgili olarak, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır."


ELEKTRİK SIKINTISI OLMAZ!

- Elektrik tüketim miktarımız 41 bin mw'a çıkarken; üretim kapasitemiz 45-46 bin mw civarında. Yani elektrik arzımız, talepten yüzde 10 daha fazla. Dolayısıyla bir sıkıntı öngörmüyoruz.

TANAP BORU İHALESİ SONUÇLANIYOR


- Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP boru hattının temeli gelecek yıl Mart ayında atılacak. 19 ilimizden geçecek olan hattın uzunluğu 1800 km ve 1.5 milyar dolara mal olacak. Bunun yüzde 75-80'inin yerli üretimden karşılanmasını istiyoruz. Önümüzdeki hafta bu boruların üretim ihalesi sonuçlanacak. Aynı anda yapıma başlanacağı ve 4 yılda bitirileceği için boru yapımı 3-4 konsorsiyum tarafından üstlenilecek. Geriye işçilik ve yapım ihaleleri kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!