Girişimcilikte ‘dünya ligi’ için yarışacaklar

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilikte ‘dünya ligi’ için yarışacaklar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2014 01:56

ERNST&Young’ın (EY), 50’nin üzerinde ülkenin katılımıyla gerçekleşen ‘Yılın Girişimcisi’ yarışmasında Türkiye finalistleri 12 Şubat’ta jüri önüne çıktı. 5 finalistin başarı öyküsünü dinleyen jürinin belirlediği isim, Haziran 2014’te Monte Carlo’daki dünya galasında Türkiye’yi temsil edecek.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young’ın (EY), dünya çapında 27 yıldır düzenlediği ‘Entrepreneur Of The Year-Yılın Girişimcisi’ yarışmasında, Türkiye finalistlerinin jüri değerlendirmesi 12 Şubat’ta gerçekleşti. Finanlistlerin girişimcilik serüvenlerini dinleyen ve şirketlerini getirdikleri bugünkü boyuta ilişkin sunumlarını değerlendiren jürinin kararı, 20 Şubatta düzenlenecek gala gecesinde açıklanacak. Hürriyet ve CNN Türk’ün ana sponsor olduğu yarışmada, 10 kişilik jüri önünde ter döken 5 finalistten biri Türkiye’yi temsil etmek üzere Haziran 2014’te Monte Carlo’da dünya jürisinin önüne çıkacak. Türkiye dahil 50’nin üzerinde ülkeden girişimcinin katıldığı yarışmada hedef, uluslararası
arenada ‘en prestijli’ ödüllerden biri olaraka görülen, ‘Yılın Girişimcisi’ ödülünü almak.

DÜNYA DEVLERİ KAZANDI

Daha önce Google, Starbucks, amazon.com, Dell Computer, Sun Microsystems, Time Warner Telecom, America Online gibi dünya devlerinin ‘Yılın Girişimcisi’ ödülünü kazandığı EY’nin yarışmasında geçen yılın birincisi ABD’yi temsilen katılan Chobani Yoğurtları’nın kurucusu Türk asıllı Hamdi Ulukaya olmuştu. Türkiye’nin 2004’ten bu yana dahil olduğu yarışmanın 2014 Türkiye finalistleri arasında ise, gıda sektöründen 3 şirketin yer alması dikkat çekerken, mobilya sektöründen 1 ve bilişim teknolojileri alanından da 1 şirket yer aldı. 5 finalistin isimleri ve şirketleri şöyle: Baydöner’in kurucuları Levent Yılmaz ve Feridun Tunçer, Bürotime Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tosunoğlu, Doğuşçay Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alpaslan Karakan, Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ve Özsüt Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Urlulu.

Haberin Devamı

10 kişilik jüride kimler yer aldı

Hanzade Doğan Boyner-Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili (Jüri Başkanı)
Hüsnü Özyeğin-Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu-TOBB Yönetim Kurulu Başkanı
Ali Sabancı-Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı
Hamdi Akın-Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Tuncay Özilhan-Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Tayfun Bayazıt-Bayazıt Danışmanlık Kurucusu
Şükrü Bozluolçay-Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Barış Tünay-CNN TÜRK Genel Müdürü
Sefer Levent-Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü.

Haberin Devamı

İŞTE FİNALİSTLERİN BAŞARI ÖYKÜLERİ

BAYDÖNER: YILMAZ VE TUNÇER
Dünya çapında döner markası

LEVENT Yılmaz ve Feridun Tunçer, alışveriş merkezlerine aşırı talep ve insanların fast-food tarzı hızlı yemek mekanlarına olan ilgilerinden hareketle, Baydöner’i kurdu. Şu an 3’ü yurt dışında olmak üzere 34 ilde 78 şube ile faaliyet gösteren Baydöner, 2018 sonu itibari ile restoran sayısını Türkiye’de 150, yurtdışında 30’a çıkarmayı hedefliyor. Azerbaycan Bakü’de 1 ve Irak Erbil’de 2 şubesi olan Baydöner, 2013’te 135 milyon TL ciro yaptı. Şirketin 2014 ciro hedefi 180 milyon TL. İki girişimci, “Hedefimiz dünya çapında bir Türk döner markası yaratabilmek” dedi.

Haberin Devamı

BÜROTIME: HÜSEYİN TOSUNOĞLU
Geleceğin ofislerine mobilya üreteceğiz

HÜSEYİN Tosunoğlu, 1994’te, 7 bin metrekarelik alan üzerinde 35 çalışanıyla mobilya sektöründeki faaliyetlerine başladı. 2000 yılında ofis mobilyasındaki açığı fark ederek Bürotime markasını oluşturan Tosunoğlu, 2001 yılında, ilk yurtdışı satışını gerçekleştirdi. Bürotime’ın yurtiçinde 50 şehirde 70 showroom’u ve yurtdışında 40 ülkede bayiliği bulunuyor. Turquality desteği de alan Bürotime, 2018 sonu itibariyle cirosunu 175 milyon TL ve net kâr marjını da 28.6 milyon TL seviyesine çıkarmayı planlıyor. Tosunoğlu, “Hedefimiz bir yandan sağlıklı büyümemizi sürdürmek bir yandan da tasarımda fark yaratmak. Bu amaçla bir Alman Ar-Ge ve tasarım merkeziyle işbirliğine gidiyoruz. Geleceğin ofisleri için mobilya üreteceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DOĞUŞÇAY: ALPASLAN KARAKAN
Güçlü rakipler bize yararlı oldu

AĞABEYİ Süleyman Karakan ile 1985’te Doğuş Çay’ı kuran Alpaslan Karakan, Rize’de ticaretle uğraşan bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Çay sektöründeki özelleştirmeyle birlikte Türkiye’deki bir numaralı Çaykur bayiliğini alan iki kardeş, Doğuş Çay’ın ilk fabrikasını 1990 yılında Rize’de faaliyete geçirdi. Halen Rize’de 5 çay işleme fabrikası ve Ordu’da bir paketleme tesisi bulunan Doğuş Çay, şeker ve salça sektörüne de adım attı. Doğuş’un en önemli hamlesi ise 2013’te Patos, Cipso, Çerezos markalarının sahibi Kraft Gıda’nın hisselerinin yüzde 100’ünü satın alması oldu. Doğuş Çay ve Gıda, halen cips sektörünün ikinci büyük oyuncusu. Firma 2 bin 650 kişilik istihdam ile 2013 yılında 529 milyon TL ciro yaptı. Alpaslan Karakan, “Hep güçlü rakiplerimiz oldu, bu da bizi dinamik tuttuğu için çok yararlı oldu” dedi.

Haberin Devamı

Monte Carlo’ya kimler gitti

TÜRKİYE birincisi olarak daha önce dünya finaline giden girişimciler şöyle sıralanıyor: Süleyman Orakçıoğlu-Orka Group, Kerim Taner-Alara Tarım, Sedat Yalınkaya-Goldaş, Ersin Akarlılar-Mavi Giyim, Orhan Turan-Ode Yalıtım, Yılmaz ve Gülden Yılmaz-Koton, Can ve Canan Çelebioğlu-Çelebi Holding A.Ş. ve Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bozluolçay.

LOGO YAZILIM: TUĞRUL TEKBULUT
Yüzde 100 yerli katma
değer yaratıyoruz

KİŞİSEL bilgisayarlara iş uygulamaları geliştirmek üzere 1984’te Tuğrul Tekbulut’un kurduğu LOGO, bugün Türkiye’nin en büyük yazılım kuruluşlarından. Şirket 2000’de halka açılarak, Türkiye’nin halka açılan ilk bilişim şirketi oldu. 170 bin firmada 1 milyon 300 binin üzerindeki kullanıcısı ile iş uygulamaları alanında başta Türkiye olmak üzere dünya çapında söz sahibi olan Logo, 41 ülkede faaliyet gösteriyor. Tuğrul Tekbulut, “Yüzde 100 yerli katma değer yaratıyoruz. Ekonomiye 100 milyon dolarlık katma değer sağlıyoruz. Kendi markamızla yazılımlarımızı yurtdışında da satıyoruz” diye konuştu.

ÖZSÜT: İBRAHİM URLULU
Çalışanlarını ortak etti 175 şubeye çıktı

TEMELİNİ baba Sefer Urlulu’nun1938’de İzmir’de atttığı Özsüt’ün ikinci kuşak temsilcisi İbrahim Urlulu, 1980’lerde markalaşma için girişime başladı. 1990’larda yakalanan hızlı büyümeyi daha da ivmelendirmek ve geliştirdikleri ‘know how’ın dışarı çıkmaması için çalışanlarını şirkete ortak ettiğini söyleyen İbrahim Urlulu, bugün Türkiye genelinde 175 şubesiyle; pastadan, sütlü tatlıya, dondurmadan çikolataya geniş bir ürün yelpazesinde faaliyet gösterdiklerini kaydetti. Urlulu, “Bizimle paralel bir lojistik ağı oluşturduk. İlk yurtdışı şubemizi KKTC’de açtık. Bugünlerde Bakü’de de bir şube açmaya hazırlanıyoruz. Önümüzdeki dönemde Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Kuveyt’de şube açmak üzere girişimlere başladık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!