Gıdaya ‘kriz yönetimi’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gıdaya ‘kriz yönetimi’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2004 01:56

Türk Gıda Mevzuatını AB normlarına uygun hale getiren tasarı, gerektiğinde ‘kriz yönetimi’ oluşturulmasını öngörüyor. Türk Gıda Mevzuatını, AB normlarına uyduran tasarı, bakanlıklar arasındaki ‘yetki krizi’ aşıldıktan sonra son şeklini aldı.

Tasarı, hayatımızda pek de olmayan bazı uygulamaları beraberinde getirecek. Gıdalarda sağlık açısından riskli durumlar oluştuğunda ilgili bakanlıklar arasında ‘kriz yönetimi’ oluşturulacak.

Gıda üretiminde tüm kontrol ve izin mekanizması tek elde toplanıyor. Tek yetkili makam Tarım Bakanlığı oluyor. Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen tasarı, özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

ZORUNLULUKLAR:

Gıda maddelerinin asgari hijyen ve kalite kriterleri, ilaç kalıntıları, katkı maddeleri, gıdaya bulaşan zararlı maddeler, Türk Gıda Kodeksi’ne uymak zorunda olacak. Yasaya ilk kez AB’deki gibi izlenebilirlik, tehlike, risk, risk analizi, risk yönetimi gibi kavramlar girdi. Gıdanın sağlık şartlarına uygunluk açısından risk analizi yapılacak.

DERHAL TOPLANACAK:

Gıdadan kaynaklanan doğrudan veya dolaylı sağlık riski belirlenirse satış derhal durdurulacak. Acil durum önlemi alınacak. Firma sattığı gıdanın sağlık riski taşıdığı belirlenirse ürünleri toplayacak. Firmalar, insan sağlığına zarar veren maddeler üretemeyecek. Özel laboratuvarlar gıda analizi yapabilecek.

KRİZ YÖNETİMİ:

İnsan sağlığı ile ilgili risklerin mevcut hükümlerle giderilememesi halinde, Tarım ve Sağlık bakanlıkları ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla ‘kriz yönetimi’ oluşturulacak.

REKLAM KONTROLÜ:

Gıda maddelerinin reklamlarında sahte, yanıltıcı, gıdanın özelliklerine aykırı tanıtım yapılamayacak. Reklamlarda, benzer gıdalardan üstün olduğu iddia edilemeyecek. Etiketlerde, hastalıkları önleme, iyileştirme, tedavi etme özelliği olduğu gibi ifadeler kullanılamayacak. Gıda reklamları, Sağlık, Tarım, Sanayi Bakanlıklarının temsilcilerinden oluşacak Gıdaeklam Komisyonu tarafından incelenecek.

Hapis değil, para cezası verilecek

TBMM
Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen tasarı, halk sağlığını tehdit edecek gıda üretimi yapan firma sahiplerine ve yöneticilere hapis cezası verilmeyecek. Tüm cezalar idari para cezasına dönüştürüldü. İstenilen koşullarda üretim yapmayan firmalar üretimden men edilecek, üretilen ürünlere el konulacak. Firmalara bir milyar liradan 10 milyar liraya kadar idari para cezası verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!