Gıda ve Mısır, gelişmekte olan piyasaları 7 milyar dolar eritti

Güncelleme Tarihi:

Gıda ve Mısır, gelişmekte olan piyasaları 7 milyar dolar eritti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 00:00

GELİŞMEKTE olan ülkelerin borsalarından geçen hafta yatırımcıların 7 milyar dolarlık çıkış yaptıkları belirtildi. İngiltere merkezli Financial Times gazetesi son 3 yılın en yüksek yatırımcı çıkışına iki haftadan fazla bir süredir Ortadoğu’da devam eden yönetim karşıtı gösterilerin ve artan gıda fiyatlarının neden olduğunu yazdı.

Mısır sokaklarında zaman zaman şiddete dönen olaylar ve petrol fiyatlarının 100 doları aşması gelişmekte olan piyasaları tedirgin etti. Yatırımcıların borsadan para çekmelerine bir neden olarak da Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ekonomilerdeki aşırı ısınmada etkili olan nedenlerden biri olarak gösterildi. Geçen yıl gelişmekte olan piyasaların borsaları 95 milyar gibi rekor miktarda yatırım çekerken, global kriz sürecinde yatırımcıların gözdesi ülkeler haline gelmişti. Geçen haftaki çıkışın rekor düzeyde olması, yatırımcının yüzünü kriz darbesi yemiş batı borsalarına döneceği şeklinde yorumlandı. Analistler 2010’un son çeyreğinden bu yana yatırımcının batı piyasalarını daha çok gözlemeye başladıklarını, son Mısır olaylarının da bahane olabileceğini belirtiyorlar.

5 haftada 6.6 milyar dolar

Gelişmekte olan piyasaların borsalarında bu yıl yüzde 3 erirken, Hindistan yüzde 11 düşüş ile aralarında en kötü performansı gösteren ülke oldu. Son verilere göre gelişmekte olan ülkelerin borsalarında geçen haftaya kadar 720 milyar dolarlık fon bulunuyordu. Analistler son 5-6 haftada ABD, Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş piyasalara 6.6 milyar dolarlık fon aktarıldığı bilgisini veriyor.

Obama: İşinizi ABD’de kurun

ABD Başkanı Barack Obama, girişimcilere çağrıda bulunarak, “ABD iş kurmak için en iyi yer, ekonominin ihtiyaçlarına odaklanarak, yapmaları gerekeni yapmalılar. Burada iş kurup, istihdam yaratmalılar, uygun ücret ödemeliler. Bu milletin geleceğine yatırım yapmalılar. Bu bir zorunluluk” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!