'Gezi' sonrası bayrak satışlarında patlama oldu

Güncelleme Tarihi:

Gezi sonrası bayrak satışlarında patlama oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 11:58

Taksim Gezi Parkı nedeni ile yapılan tepki eylemleri ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın partisinin mitinglerinde yaptığı ‘evlere bayrak asılsın’ çağrısının bayrak talebinde patlamaya yol açtığı anlaşıldı. Sektör kaynakları evlere asılan bayrakların tükendiğini bildirdi. Atatürk posterli bayrak satışının ise 100 binler seviyesinde olduğu açıklandı. Üç hilali bayrağa ise şimdilik bir talep yok.

Haberin Devamı

Gezi olaylarının ardından başlayan eylemlerde yoğun olarak kullanılan Türk bayrakları, bayrak üreticileri ile satıcılarının yüzünü güldürmüştü. Firmalar taleplere yetişmeye çalışırken, Başbakan Erdoğan, “Milli İradeye Saygı” mitinglerinde partililere seslenmiş, “Balkonlara, camlara bayraklarımızı asacağız. Biliyorsunuz bizim bayrağımız budur. Bunun dışında bayrağımız yoktur. Bayrak Yasası’na uygun olan bu bayrağımızı asmanızı istiyorum. Balkonlar, pencereler ay yıldızlı bayrağımızla döşensin” diye çağrıda bulunmuştu.

Bu gelişmeler üzerine, gözler bayrak piyasasındaki son duruma çevrildi. Bayrak üretimi ve satışında artış oldu mu? Başbakan’ın dikkat edilmesini istediği Bayrak Yasası’na uygun olan ile ilk olarak 2006 yılında İzmir’de üretilmeye başlanan üzerinde Atatürk posteri ve ay yıldızın bulunduğu bayrakların satışlarında nasıl bir değişim yaşandı? Bu soruların yanıtlarını bulmak için, bayrak üretiminin merkezi olan İstanbul ve İzmir’deki firma yetkilileriyle görüştük. İşte, son günlerde her köşe başında satışa sunulan bayrak piyasasındaki son gelişmeler:

Haberin Devamı

KOCAELİ BELEDİYESİ 100 BİN BAYRAK İSTEDİ
Sektörün en büyük firması olarak anılan 38 yıllık Günay Bayrak’ın sahibi Önder Günay, Başbakan Erdoğan’ın çağrısı üzerine, özellikle evlere asılan bayrakların tükendiğini söyledi. Günay, AK Parti’nin, Erdoğan’ın çağrısı uyarınca, '1 milyon bayrak asılması' kararı aldığını belirterek şu bilgileri paylaştı: “Sektör olarak evlere asılan bayraklardan 100-150 bin bayrak satıyoruz. Şimdi 1 milyon adetlik talep gelince kilitlendi sektör. Özellikle AK Parti cephesinden yoğun bir talep var. Her

 
POSTERLİ BAYRAĞIN ÖYKÜSÜ

Piyasaya ilk olarak “İzmir Bayrağı” olarak giren Atatürk posterli bayrakların öyküsü, İzmir’e 9 Eylül törenlerine dayanıyor. İzmir Ticaret Odası tarafından, 2006’da Atatürk'ün 125. doğum günü nedeniyle 160 x 200 santimetre ebatlarındaki “Türk Bayrağı önünde Atatürk posteri” hazırlatılmış, İzmirlilere dağıtılmıştı.

9 Eylül törenlerinde Atatürk’ün geçtiği yollara asılmıştı. İlk etapta 15 bin adet basılan bu posterler büyük ilgi görünce bu kez bayrak firmaları tarafından da taklit edildi, Türkiye’ye hatta dünyaya yayılmışdı. Tüm milli bayramlarda, Atatürk'ün ölüm yıldönümünde, Cumhuriyet mitinglerinde de kullanılmıştı. İzmir’deki bazı imalatçı firmalar talep artışı olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlamaktan kaçınırken, İzmir’in en eski imalatçılarından Işın Bayrak yetkilileri şu bilgileri verdi: “Doğru, Türk Bayrağı taleplerinde artış var. Ancak bir yanlış bilgiyi düzeltmemiz gerekiyor. Ay yıldız fonundaki Atatürk resmi olanlara bayrak değil, biz üreticiler Atatürk posteri diyoruz. Biz Türk bayrağı ve yabancı ülke bayraklarını imal ediyoruz, Atatürk posterini ise istenen baskıya basıyoruz. Bu posterlerde artış olup olmadığını sokaktaki satıcıya sormak gerekiyor.”

gün onlarca telefon geliyor. Daha dün Kocaeli Belediyesi aradı. 100 bin bayrak talep etti ve 3 günlük sürede bunu istediler. Bunun mümkün olmadığını ancak 8-10 bin bayrak temin edebileceğimizi söyledik. Atatürk posterli bayrak talebi ise bu süreçte 100 bin kadar oldu.”

Haberin Devamı

FİYATLARDA DEĞİŞİM OLMADI
Deniz Bayrak'ın sahibi Musa Başoğlu ise Taksim'de yaşanan olaylar ve takibindeki bayrak asma çağrılarıyla birlikte sektörde yüzde 15'lik bir satış artışı yaşandığını söyledi. Bu rakamın kendileri için çok önemli bir oran olduğuna işaret eden Başoğlu, "Şimdilerde bu talebin artık durulduğunu görüyoruz. Son dönemde en çok Türk bayrakları ve Atatürklü Türk bayrakları sattık. Elde tutma bayrağı dediğimiz 70x15 ebadındaki bayraklara da talep çok oldu. Fiyatlarda ise herhangi bir değişim yaşanmadı" diye konuştu.
Bayrak sektöründe işlerin normalde yazın daha çok arttığını kaydeden Başoğlu, önümüzdeki sene yapılacak yerel seçimler için de siparişlerin şimdiden gelmeye başladığına ve sektörün bu yaz yoğun olarak çalışacağını belirtti.

Haberin Devamı

PİYASADA BAYRAK KALMADI
22 yıllık Can Atakan Bayrak’ın sahibi Recep Can, oluşan yoğun talep nedeni ile piyasada bayrak bulunamadığını söyledi. Özellikle elde sallanan ve balkonlara asılan bayrak bulmakta güçlük çekildiğini anlatan Recep Can konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilk bayrak asılması çağrısından sonra yoğun bir talep oluştu. Herkes gibi biz bayrakçılar da hazırlıksız yakalandık. 10 bin-20 bin 50 bin bayrak talebi oldu. Mecburen çalışma sürelerini arttırdık. Bize özellikle bazı büyük firmalar toplu bayrak siparişinde bulundu. Bazı zamanlarda siparişi karşılamak için 7-8 yerden bayrak toplama durumumuz oldu. Yine AK Parti ve CHP’den siparişler geldi.  Türk bayrağı ile Atatürk posteri yakın miktarlarda talep edildi.  Şuan piyasada bayrak bulunamıyor. Bayrağın top halinde üretimi Bursa’da yapılıyor. Top halindeki üretim için de belli bir süre lazım.”

Haberin Devamı

Gezi sonrası bayrak satışlarında patlama oldu


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!