‘Geri Kabul’de ‘o madde’ var mı açıklansın

Güncelleme Tarihi:

‘Geri Kabul’de ‘o madde’ var mı açıklansın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 00:00

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Berlin ziyareti sırasında kullandığı “Vizede kazanılmış bir hakkımız yok” ifadesi ve Geri Kabul Anlaşması (GKA) ile ilgili olarak da “Bu benim çıkarlarıma ters bir şey değil ki” yönünde yaptığı değerlendirmelere tepki gösteren Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, “Sayın Bakan Bağış, parafe edilen metinde bizi tehdit eden o maddenin olup olmadığını açıklamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin vize muafiyeti için AB ile GKA imzalaması “çok büyük talihsizlik” olarak değerlendiren Ayrancı, şunları kaydetti: “AB Bakanı vize konusunda ‘Şimdi böyle bir hak yok. Böyle bir hak var da biz bundan feragat etsek biz bunu sorgulayalım’ diyor. Aynı Bakan GKA konusunda ise ‘Avrupa’nın GKA ile Türkiye’nin sınırlarını güvenlik altına alması yönünde talebi var. Türkiye’ye daha az yasa dışı göçmenin gelmesi ve dolayısıyla Avrupa’ya daha az yasa dışı göçmenin gelmesi bu benim çıkarlarıma ters bir şey değil ki’ açıklamasında bulundu. Bu açıklamaları Türkiye’nin AB Bakanı tarafından yapılabilecek en talihsiz açıklamalar olarak değerlendiriyoruz.”

Başka hesaplar

Avrupa’daki Türkiye kökenlilerin hak mücadelesi sürecinin iyi bilinmediğini öne süren Ayrancı, “Ya da başka hesaplar var. Türkiye-AB Ortaklık Hukuku’nun uygulanması 1/80 ve 3/80 sayılı Ortaklık Konseyi Kararları’na göre yapılmaktadır. Ortaklık Konseyi Kararları’nın Türkiyeli işçilerinin serbest dolaşımına ve sosyal güvenlik haklarına ilişkin hükümlerinin uygulanmasında Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri bugüne kadar hiçbir şey yapmamıştır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!