Gerçek dışı sosyal güvenlik kapsamı

Güncelleme Tarihi:

Gerçek dışı sosyal güvenlik kapsamı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 14:47

2000 yılı istatistiklerini gecikmeli olarak yılın bitimine birkaç ay kala yayınlayan SSK'nın, daha önceki yıllara ait (1997, 1998, 1999) istatistiklerinde, meslek liseliler işveren, çıraklar ise zorunlu sigortalılar olarak gösterildiğinden kurum, yüksek çıkan rakamları yeniden gözden geçirerek, 2000 yılında yayınlamış olduğu istatistik yıllığında yeni rakamları yeniden vermiştir.

SSK yapmış olduğu bu istatistiki hatalar nedeniyle, istatistiki açıdan güvenilirliğini yitirmiştir.

2000 yılı istatistiki yıllığında yine bazı tablolarda eksikler ve gerçek dışı bilgilerin olması konunun bir uzmanı olarak beni gerçekten üzmektedir.

Konunun uzmanı olmayan insanların inanarak, kullanacakları bu yanlış ve eksik istatistiki bilgiler, sosyal güvenlikle ilgili yanlış değerlendirme yapmalarına neden olacaktır.

Araştırmacıların ulaşacakları sonuçlar doğru olmayacaktır.

Yine bu istatistiki bilgileri dikkate alarak, bilerek ya da bilmeyerek Türkiye'nin sosyal güvenliğini yönlendirenler, doğru yönlendirememiş olacaklardır.

Özellikle bunlara bazı örnekler vermek istiyorum. 2000 yılı istatistik yıllığının 50. sahifesinde yayınlanan üç nolu tabloda yer alan 2000 yılına ait zorunlu sigortalı sayısı beş milyon 254 bin 125 olarak yer almıştır. Bu rakam 2000 yılı ağustos sonu itibariyle elde edilmiş rakamdır. Burada olması gereken rakam beş milyon 573 bin 638 olmalıydı.

İstatistik yıllığındaki üç nolu tablo ile yine aynı istatistik yıllığındaki 15/3 nolu tablo zorunlu sigortalıların toplam sayısı açısından çelişki yaratmaktadır.

2000 yılının rakamı ne olmalıdır diyorsanız, bana göre 31.12.2000 tarihinde oluşmuş rakamları vermelisiniz. Çünkü aradaki fark 319 bin 513 kişi yapıyor ve bu hiç de küçümsenecek bir rakam değildir.

Çok önemli bir başka inanılmaz sonuç, yine üç nolu tabloda karşımıza çıkıyor. Ben bu işi bilen birisi olarak Türkiye'nin toplam nüfusunun yüzde 91.28'inin sosyal güvenlik kapsamında olduğuna inanmıyorum.

Rakamı merak ediyorsanız 61 milyon 504 bin 869 kişi. Bunu ben söylemiyorum. SSK İstatistik Yıllığı'ndaki üç nolu tabloda yer alıyor.

Buna ancak gülünür. Sigortalısını tanımayan, birçok dosyada ada bakarak cinsiyet tahlili yapan, evli mi bekar mı bilmeyen, annesi babası, çoluğu çocuğu var mı yok mu araştırmayan bir kurum. SSK'nın ciddi olmayan, gerçeğe dayanmayan, ne zaman ve nerede yapıldığı belli olmayan anketine dayandırılarak yıllıkta yer alan bu sonuçların ciddiye alınmasını doğru bulmuyorum.

Sigortalı sayılarınız, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ile gelir alanlarınız belliyse, bunların aile yakınlarına verdiğiniz sağlık karnelerinizin sayısını biliyorsanız gerçek rakamlarınız belli olur.

Yoksa, akibeti belli olmayan anket sonucunda efendim aile fertlerini bulmak için, zorunlu sigortalıları 3.17, malullük aylığı ve yaşlılık aylığı alanları 2.23, tarım sigortalılarını dört ile çarpıp Türkiye'nin yüzde 91.28'i Sosyal Güvenlik kapsamındadır demek, cidiyetten uzaktır. Kesinlikle doğru değildir.

Bu sonuca göre sürekli söylemde bulunarak SSK'nın Türkiye nüfusunun yüzde 50'si SSK'dan yararlanıyor diyenler doğru söylemiyorlar.

Sosyal güvenlik ve istatistik ciddi bir iştir. İstatistiklerinizi düzeltmeniz gerekir.


e-posta: guvenliyasam@hurriyet.com.tr faks: 212 230 20 64
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!