George Soros: Suriyeli mültecilerin yıllık maliyeti 11 milyar Euro

Güncelleme Tarihi:

George Soros: Suriyeli mültecilerin yıllık maliyeti 11 milyar Euro
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2015 16:33

George Soros Suriyeli mültecilere ilişkin çözüm önerisini Türk yetkililerle de paylaştı. Dünyanın şu anda bir panik içinde olduğunu söyleyen Soros “Sinemada yangın çıktı ve çıkış işareti görülmüyor. Feci bir durum. Krizin farkına varılmalı ve Türkiye’nin haklı istekleri karşılanmalı” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en ünlü spekülatörü ve Açık Toplum Vakıfları’nın kurucusu George Soros’un gözü Suriyeli mültecilerde. Soros şu anda yaşananları ‘sinemada yangın çıkması’ gibi nitelendiriyor ve ‘çıkış işareti görülmediği için durumun çok feci olduğuna işaret ediyor. Soros “Gerçek bir kriz bunun farkına varılmalı. Avrupa Birliği’ni tahrip edebilecek bir süreç yaşanıyor” diyerek Avrupalı liderlere ve Birleşmiş Milletler’e (BM) sunduğu çözüm için ‘6 adım’ önerisi Türkiye’de de tartışmaya açtı. Önceki gün Türk yetkililerle de görüşen Soros’un hesaplarına göre tek bir mültecinin maliyeti 5 bin Euro. Yıllık maliyet ise 11 milyar Euro’ya varıyor ve Soros’a göre hiç bir ülkenin hesapları bu rakamlara yanaşmıyor. Türkiye’nin ise 2.5 milyona yaklaşan mülteci evsahipliğinden üstlendiği maliyetlerin karşılanması gerektiğini vurgulayan Soros bunu üstlenmesi gerekenin de AB olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

George Soros: Suriyeli mültecilerin yıllık maliyeti 11 milyar Euro

Soros bu durumu şöyle açıklıyor: “Türkiye’nin çıkarı ne olacak? Üstlendiği maliyetler telafi edilmeli. Ve maliyetler geçmişte olduğundan çok daha fazla artacak. Türkiye ile AB’nin yakınlaşmaya ihtiyacı var. Bir süre önce Türkiye Rusya ilişkileri çok yakındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin’i rol model olarak kabul ediyordu. Ancak bu ilişkiyi Rusya’nın Suriye’ye müdahalesi bozdu. Rusya büyük Katherina dönemine döndü. Bu Ortodoks Hristiyanların çıkarlarını savunmak yani haçlı seferlerini başlatan zihniyettir. Rusya kendi geleneksel modeline döndü. Ve Erdoğan’ın amaçları arasında mutabakat mümkün değil. AB de Türkiye’de birbirine muhtaç.

GÜVENLİ SEYAHAT

Üç günlük bir seyahat için Türkiye’de bulunan Soros hem Açık Toplum Vakfı’nda yıllardır beraber çalıştıkları İshak Alaton’un 88’inci yaşını kutladı, hem Türk yetkililere modelini anlattı hem de gazetecilerle bir araya geldi. Soros bir süredir Avrupa ülkelerinde ‘6 nokta’ önerisini liderlere iletmek için ziyaretler gerçekleştiriyor. Çok yakın çalıştıklarını söyledikleri Birleşmiş Milletler’in ise bu öneriye çok daha sıcak baktığını söyleyen Soros henüz Avrupa’da kabul görmediğini de kaydediyor. Soros’un ‘6 nokta’ önerisinin özü Suriyeli mültecileri bulundukları yerde Avrupa’dan kabul gelene kadar bekletmeye dayanıyor. Soros başta Türkiye olmak üzere Suriye’ye sınır ülkeler Lübnan ve Ürdün’de bu merkezlerin oluşturulabileceğini dile getirerek modelini hangi Avrupa ülkesinden mülteciye kabul gelirse vize ve seyahat belgesiyle mültecinin güvenli bir şekilde o ülkeye gitmesi esasına dayandırıyor.

Haberin Devamı

George Soros: Suriyeli mültecilerin yıllık maliyeti 11 milyar Euro

BAĞIŞÇI KONFERANSI

Şu anda tüm ülkelerde panik olduğunu kaydeden Soros yaşananları şöyle değerlendiriyor: “Panik hem mültecileri, hem kamuoyunu hem de yetkili makamları etkiliyor. Sinemada yangın çıkması gibi ve çıkış işareti görülmüyor. Feci bir durum gerçek bir kriz ve bunun farkına varılmıyor. AB’yi tahrip edebilecek bir kriz. AB yılda 1 milyon mülteci alabileceğini söyledi. Bu alımlar yapılana kadar insanların güvenli bir şekilde beklemesi ve beklerken destek alması gerekiyor. AB maliyeti nereden karşılayacağını bilmiyor. Bağışçı konferansı için Birleşmiş Milletler’den onay bekliyoruz. Obama yönetimi ve yeni Kanada başbakanı destekliyor.”

Haberin Devamı

ÜLKELERDEN MİLLİ GELİRE GÖRE KATKI

AVRUPA’da çözümü Almanya Başbakanı Merkel’in istediğini ve Türkiye’nin kilit noktada olduğunu belirten Soros, Türkiye’nin tüm taleplerinin haklı zemini olduğunu dile getiriyor. Soros, AB’nin üye devletlere mülteci kabulunü çekici hale getirmesi gerektiğini ve ülkelerden milli gelirlerine göre katkı vermelerinin sağlanmasını isteyerek mültecilerin bulundukları ülkelerin milli gelirine de katkı sağlayacağını savunuyor.

ÇIKIŞ IŞIĞINI SOROS YAKIYOR

AÇIK Toplum Vakfı Başkanı İshak Alaton Soros’un önerileriyle ‘sinema yangınına’ çıkış ışığı yaktığını belirterek şöyle konuşuyor: “Öneri hem Türkiye’nin sorununu çözüyor hem Avrupa’nın bu önemli bir teklif.”

Haberin Devamı

‘GEZİ’DE DİREKT DESTEĞİMİZ YOK

GEORGE Soros gazetecilerin “Gezi olayları sırasında eylemcileri desteklemekle ve faiz lobisi olmakla suçlandınız, nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Vakıf’ın yaptığı aktif olarak protestocuları desteklemek veya tahrik etmet değildi ki bu yanlış bir tavırdır. Ama Vakıf bu olayların mağdurlarına hukuki ve tıbbi destek sağladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!