Genscher: AB'ye tam üyelik temponuza bağlı

Güncelleme Tarihi:

Genscher: ABye tam üyelik temponuza bağlı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Haberin Devamı

AB'nin temelini atan politikacılardan eski Almanya Dışişleri Bakanı Hans Dietrich Genscher, ‘‘Tam üyelik kararı, temposu Türkiye'ye bağlı. AB yolundaki adımların hangi hızla atılacağı Türkiye'de alınması gereken karardır’’ dedi.

AVRUPA Birliği'nin temelini atan önemli politikacılardan, eski Almanya Dışişleri Bakanı Hans Dietrich Genscher, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin her iki taraf için de son derece olumlu bir etki yaratacağını söyledi. Genscher, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in eylül ayında AB Ortaklık Konseyi'ni toplayarak Türkiye'nin adaylığı süresince atılan adımların değerlendirilmesi önerisini de ‘ciddiye alınması gereken bir öneri’ olarak niteledi.

Hans Dietrich Genscher, Euroseminars adlı konferans organizasyon şirketi tarafından dün Hyatt Regency Otel'de düzenlenen ‘Avrupa Birliği ve Türkiye’ konulu koferansta AB'nin oluşumunda geçirdiği süreci ve Türkiye'nin üyeliğini değerlendirdi. Genscher, AB'nin bir ülkeye tam üyleği sadece ‘önerebileceğini’ belirterek şöyle konuştu:

‘‘Ancak tam üyelik kararı burada, bu ülkede alınması gereken bir karardır. Hangi süratle, hangi adımlar atılarak gerçekleştirilmesi gerektiği kararı da yine Türkiye'de alınması gereken bir karardır. Bu süreç içinde atılacak adımların ritmi ve temposu Türkiye'de kararlaştırılacaktır.’’

SORUNLARI TARTIŞMALIYIZ

Genscher, Dışişleri Bakanı Cem'in önerisi için ‘‘Türk Dışişleri Bakanı'nın, Eylül ayında ortaklık toplantısı düşünülmesini önermesi ve bunun AB tarafından olumlu şekilde değerlendirilmesi çok önemli. Kabul edileceğini umuyorum. Sorunların tartışılması gerekir. Durup dururken buharlaşan sorun yoktur’’ diye konuştu.

AB'nin Kopenhag kriterleri ile yeni üyeleri hangi koşullarda kabul edeceğini belirlediğini söyleyen Genscher, yeni üye olacakların AB müktesabatını benimsemeleri gerektiğini hatırlattı.

Almanya'nın Türkiye ile NATO içinde de müttefik olduğunu belirten Genscher, Almanya'da 2 milyon Türk vatandaşınını yaşadığını unutmamak gerektiğini, Türkiye'nin Alman vatandaşları için önde gelen seyahat merkezi olmasınından da ‘öğrenilecek şeyler olduğunu’ söyledi.

Genscher, AB'ye tam üye olmak isteyenlerin fazla geç kalmamaya dikkat etmeleri ve sorunlardan önce fırsatları görmeleri gerektiğini de anlattı.

Konferansta ayrıca soruları yanıtlayan Genscher, bir soru üzerine şunları söyledi: ‘‘Türkiye çok uzun bir yoldan geliyor. Ama yine, Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirinceye kadar da önünde uzun bir yol var. Bir ülkeden de yapabileceğinden çok fazlasını istemek doğru değildir. Bu nedenle diyorum ki, hangi hızda bu kıstasların yerine getirileceği kararını Türkiye kendi vermeli.’’

İş çevreleri ve akademisyenlerden 50 kişinin katıldığı konferans, kişi başına 190 Dolar (yaklaşık 242 milyon TL) ücret ödenerek izlenebildi.

Türkiye için lobi yapıyor

Türkiye'nin 1987'de AB'ye tam üyelik başvurusuna şiddetle karşı çıkan Almanya Dışişleri eski Bakanı Genscher, şimdi Türkiye için lobi faaliyeti yapacak. Genscher, Avrupa Birliği'nin genişleme planlarında yer almayan Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Avrupalı muhafazakar çevrelerin engelini aşmak için lobi faaliyetlerinde çalışacak. Ankara bu amaçla, Gencher'in denetim ve danışmanlar kurulu başkanlığını yaptığı ve merkezi Berlin'de bulunan WMP Eurocom adlı lobi şirketiyle sözleşme imzalamıştı. Türkiye özellikle Türkiye karşıtı politikanın yoğun olarak hüküm sürdüğü Almanya'da bu lobi şirketiyle yeni bir imaj yaratıp karşıt politikayı kırmayı hedefliyor. Türkiye, AB lobisini Genscher'e emanet ederken, Genscher'in de bu amaçla çeşitli temaslarda bulunacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!