‘Genetik fren’ ihracatı da vurdu

Güncelleme Tarihi:

‘Genetik fren’ ihracatı da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 01:00

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, genetiği değiştirilmiş ürünlerle (GDO) ürünlere ilişkin yönetmelerin çıkmasının ardından yemlik fiyatlarında iç piyasada yüzde 15-20 artış olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Mete, yayınlanan yönetmelik kapsamına alınan 27 madde arasında dünyada GDO uygulamasının bulunmadığı buğday, ayçiçeği gibi ürünlerin yer aldığını belirtti. Mete, bu ürünlerin listede olmaması gerektiğini Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in kendisinin de söylediğini hatırlatırken, “27 maddenin 5-6 maddeye düşürülmesine yönelik bir çalışma yürütüldüğüne ilişkin bazı duyumlar aldık” dedi.
Ete, tavuğa yansır
Yönetmelik çıkarılırken ihracatçının göreceği zararın göz önünde bulundurulmadığını dile getiren Mete, “Yemlik fiyatlarında ciddi artışların yaşandı. Soya 450 dolardan 750 dolara, ayçiçeği küspesi 180 dolardan 350 dolara fırladı. Şu anda yemlik fiyatlarında dahili piyasada yüzde 15-20 artış oldu” diye konuştu. Gemilerin tahlil için beklemesinden kaynaklı gecikmelerin fiyatların daha da artmasına neden olacağını belirten Mete, “Yem fiyatlarının artması dolayısıyla ete, balığa, tavuğa yansıması da aynı oranda artacaktır” dedi.
Ya iptal gelirse
Mete, “hesapsız” yapılan bu uygulamanın ihracata ciddi zarar verebileceğine dile getirerek, bürokratların sektörün ihtiyaçlarını anlamakta zorlandığını bu nedenle sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Zekeriya Mete, uygulamaya başlangıçta bir geçiş döneminin yaşanması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye’de GDO’larla ilgili yaşanan ve basına da yansıyan tartışmaların ihracat yapılan ülkelerde de izlendiğini ve kendilerine olumsuz geri dönüşler olmasından korktuklarını belirten Mete, “Şu anda ihracatını iptal eden ülke yok ama korkumuz, endişemiz, böyle bir şey de olabilir. Bu ürünleri bütün Avrupa kullanıyor. Korkuyorum sektöre, ihracata zarar verecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Buğday yüklü 25 gemi test için bekliyor

TÜRKİYE’nin yıllık 1 milyon ton buğday ithalatı bulunduğunu belirten Zekeriya Mete, GDO yönetmeliğinin ardından test için bekleyen sadece buğday yüklü 20-25 gemi bulunduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Yönetmelik çıkmadan önce kendilerinden görüş alınmadığını söyleyen Mete, bütün testlerin sadece 3 laboratuvarda gerçekleştirildiğini, ürün başına bin dolar maliyeti olan testlerin tamamlanması için 15 günlere varan bekleme sürelerinin oluştuğunu anlattı. Tahlili bekleyen gemilerin, büyüklüklerine bağlı demoraj bedeli ödediğini hatırlatan Mete, 3 bin tonluk gemi 10 gün beklediğinde 20-30 bin dolar ek yük geldiğini, bunun da küçük kar marjlarıyla çalışan sektörlerde önemli maliyet yarattığını belirtti. İhracatçıların dış  pazarlardaki rekabetçiliğine büyük zarar verdiğini belirten Mete, “Kazandığımız pazarları kaybetme korkusuyla karşı      karşıyayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!