Gençlerin elinden tutmaya hazırız

Güncelleme Tarihi:

Gençlerin elinden tutmaya hazırız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2018 20:44

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gençlerimizin ‘İmkânım olsaydı şunu yapardım’ demesini istemediklerini belirterek “Bize ulaşsınlar istiyoruz. Genç girişimcilere ve teknoloji odaklı projelere ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Örneğin ABD’ye demir çelik ihracatımız 1.1 milyar dolar ama 20-24 yaş gençler için oyun programlarımız ve 1 milyar dolar oyun ihracatımız var. Üniversitelerle ortak bir çalışma planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, vizyoner üniversite öğrencilerinin elinden tutacaklarını belirterek, “Hiçbir gencimizin ‘İmkânım olsaydı şunu yapardım’ demesini istemiyoruz. Bize ulaşsınlar istiyoruz” dedi.

Pekcan, önceki gün gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında ihracatı artırmak için, “Hedef ülkeler seçtik. Yol haritaları oluşturduk. İhtisas serbest bölgelerine dünya gidiyor. Biz de teknoloji ihtisas bölgesi kurmak istiyoruz. Genç girişimcilere ve teknoloji odaklı projelere ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Örneğin ABD’ye demir çelik ihracatımız 1.1 milyar dolar ama 20-24 yaş gençler için oyun programlarımız ve 1 milyar dolar oyun ihracatımız var. Üniversitelerle ortak bir çalışma planlıyoruz” dedi.

ZAYİAT ENGELLENECEK

Hal yasasına ilişkinde soruları yanıtlayan Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz üreticiyi, tüketiciyi, sistemi kayıt altına almaya, zayiatı azaltmaya çalışıyoruz. Hem sağlıklı ürün, gıda güvenliği, enflasyonla mücadeleye hizmet veren bir paket. Taslağın içini paydaşlarıyla beraber dolduracağız. Üretici bölgesi hal tarafı ve tüketici bölgesi toptan hal tarafı var. Soğuk zincirle, ambalajla ilgili çalışmamızı tamamladık. Burada sadece sebze meyve değil et-süt ürünleri, kanatlı hayvan, çiçek ve diğer gıda ürünlerinin yer almasını hedefliyoruz. Hal rüsumunu kaldırıyoruz. Yüzde 25 zayiatın engellenmesi fiyata yansıyacaktır. Üretici birliklerine destek vereceğiz. Tüketici toptancı halinde kiralar herkese 100 liraysa üretici birliklerine 25 lira olacak. Yüzde 75 indirim sağlayacağız oraya çekmek için. Buralarda bir vergi oranı olacak. Belki üretici birliklerine yarısı kadar vergi uygulayacağız. Şu andaki durumda her şey üreticinin sırtında. Herkesin memnun olacağı bir sistem olacak. Bir an önce yasayı Meclis’e getirmek istiyoruz, çıkmasında sorun olmaz.”

Haberin Devamı

ÖZEL ŞİRKET YÖNETECEK

Hallerde de Yap-İşlet-Devret modeli uygulamak istediklerini belirten Pekcan, “Özel bir şirket tarafından yönetilmesini istiyoruz. Düzenli, tertipli, gurur duyacağımız bir yer olmasını istiyoruz. Yer tespitleri sürüyor. Pilot proje üzerinde İstanbul ve Ankara; üretici ayağında ise Akdeniz bölgesi seçildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

6 BİN 399 ÜRÜNDE HAKSIZ FİYAT ARTIŞI

FAHİŞ fiyatlar artışlarının kontrol altına alınması için 81 ilde yaptıkları çalışmaları ise şöyle anlattı: “48 bin civarında şikayet geldi. 5 bin 743 firmanın 81 bin 666 ürünü denetlendi. 366 firmanın 6 bin 399 ürünü için haksız fiyat artışı tespit edildi. Önce savunma istiyoruz. Savunma kurul tarafından inceleniyor. Ondan sonra ceza uyguluyoruz. Amacımız devam ettirmek değil. Serbest piyasaya inanan bir insanım ama bu süreçte bunu yapmak zorundaydık. İnşallah ileride bunu kaldıracağız. Ağustosta korkunç artışlar olmuştu. Şimdi fiyatlarda geriye çekilmeler başladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!