Gelirin yarısı sigaradan

Güncelleme Tarihi:

Gelirin yarısı sigaradan
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2019 08:30

Sigarada vergi sisteminin değiştirilmesinin etkisi şubat ayında ortaya çıktı. Özel tüketim vergisi (ÖTV) gelirleri şubat ayında yüzde 5.5 arttı.

Haberin Devamı

Şubat ayında ÖTV’nin alındığı her kalemde geçen yılın aynı ayına göre düşüş olurken, sigaradan alınan ÖTV’deki artış oranı dikkat çekti. Geçen yıl şubatta 2.9 milyar liralık gelir elde edilirken, bu yıl şubatta yüzde 60 artışla 4.7 milyar liralık gelir elde edildi. Sigara üzerinden alınan vergi sistemi 5 Ocak 2019 tarihinde değiştirilmişti. Yeni sistemde yüksek fiyattan satılan sigaraların vergisi artırılmıştı.

OTO GELİRİ DÜŞTÜ

Şubat ayında ÖTV gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 artışla 10 milyar 514 milyon lira oldu. ÖTV akaryakıt, motorlu taşıt, alkol, sigara, dayanıklı tüketim ürünleri gibi birçok üründen alınıyor. ÖTV’nin alt kalemlerinde yer alan akaryakıt ÖTV’sinden geçen yıl şubatta 4.6 milyar lira gelir gelmişken, bu yıl şubatta 4.4 milyar liralık gelir elde edildi. Otomobillerin ilk satışı sırasında alınan ÖTV ise geçen yıl şubatta 1.3 milyar lirayken, bu yıl şubatta 565 milyon lira, alkol ürünlerinden alınan ÖTV geçen yıl şubatta 658.7 milyon lirayken bu yıl 482.3 milyon lira, dayanıklı tüketim ürünlerinden elde edilen ÖTV de geçen yıl 428 milyon lirayken, bu yıl şubatta 337.6 milyon liraya geriledi.

Haberin Devamı

5 Ocak tarihinde sigara üzerinden alınan vergilerde sistem değişikliğine gidildi. Sigara vergileme sisteminde maktu vergi, asgari maktu ve nispi oran olmak üzere üçlü bir vergileme sistemi vardı. Asgari maktu sigara tüketicilerinin daha ucuz sigaraları tercih etmesi halinde vergi tahsilatını garantileyen bir vergiydi. Yeni sistemde asgari maktu kaldırıldı.

NİSPİ ORAN ARTTI

Yüksek fiyattan satılan sigaraların da oransal olarak vergilendirilmesini sağlayan nispi oran yükseltildi. Yüzde 63 olan oran yüzde 67’ye çıkarıldı. KDV dahil toplam vergi yükü perakende satış fiyatının yüzde 86’sı oldu. Eskiden bu oran yüzde 82’ydi. Bir paketteki 20 adet sigaranın yaklaşık 17 tanesi böylece vergi oldu. Nispi vergideki 4 puanlık artış 11 liralık bir sigaranın vergisini 44 kuruş artırdı. Sigara fiyatlarında zam yapılmadı ancak vergisi arttığı için vergi gelirlerine yansıdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!