Geleneği Ali Koç değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Geleneği Ali Koç değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 00:00

Koç Topluluğu Yeni İş Geliştirme Grup Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe Yönetim Kurulu’na girerek, ailesinde bir geleneği değiştirdi. Koç Ailesi’nin bu konudaki tutumu, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Suna Kıraç’ın kitabı yayınlanınca netleşmişti. Suna Kıraç, 1979’da Galatasaray’a başkanlığı düşünen eşi İnan Kıraç’a, "Takım yenilince Koç’a küfrederler, kabul edemem, boşarım seni" demişti.

KOÇ Topluluğu Yeni İş Geliştirme Grup Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe Yönetim Kurulu’na girmesiyle, Koç Ailesi’nin uzun yıllardır uyguladığı bir geleneği de sona erdirmiş oldu. Başta Rahmi Koç olmak üzere, Koç Ailesi fertleri, yıllardır spor kulüplerine üye olarak destek verse de, yönetim kademesinde yer almamaya ve aile fertlerinin sporda çok popüler bir isim olarak öne çıkmamasına özen gösteriyordu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç, 1979 yılında Galatasaray Başkanlığı için hazırlanan eşi İnan Kıraç’a, "Galatasaray’a başkan olursan yenilince sana küfrederler. Böyle bir şey yaptığın takdirde ayrılırız, seni boşarım" diyerek engel olmuştu.

ALİ KOÇ’UN İDEALİ BAŞKANLIK:

Fenerbahçe Yönetim Kurulu’na giren Ali Koç’un ideali ise Fenerbahçe Başkanlığı. Ali Koç, önceki gün yönetime girmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, "Fenerbahçe Başkanlığı’nın tepeden inme bir olay olduğunu düşünmüyorum. Tecrübe kazanmak açısından başkanımızın teklifini kabul ettim" demişti. Ali Koç, babası Rahmi Koç’un hasta Beşiktaşlı, abisi Mustafa Koç ile kendisinin de hasta Fenerbahçeli olduğunu hatırlatarak, "İnan Kıraç da hasta Galatasaraylı. Bizde demokrasi var. Bu benim özel tercihim. Koç camiasıyla ilişkilendirmemek daha doğru olur" diye konuşmuştu.

İNAN KIRAÇ NEDEN BAŞKAN OLAMADI:

Suna Kıraç’ın geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan ’Ömrümden Uzun İdeallerim Var!" adlı kitabında, ailenin futbol kulübü yöneticiliğine bakışını çok net bir şekilde ortaya koyuyordu. Suna Kıraç, kitabının 74’üncü sayfasında eşi İnan Kıraç’ın Galatasaray’a başkan olmasını neden engellediğini şöyle anlatıyor: "İnan’ın yaşamı ve tercihlerine her zaman saygılı oldum. Muhalefet ederek, engellediğim tek konu Galatasaray oldu. 1979’da Selahattin Beyazıt Galatasaray başkanlığı için listesini hazırlarken İnan’a ’Bir ilke imza atalım; listemiz seçildiğinde sen başkan olacaksın, ben de yönetim kurulu üyeliği yapacağım. Çünkü değişik yapıda bir adamsın ve Galatasaray’a faydalı olabilirsin’ demiş. O da bir Galatasaray’lının ulaşabileceği bu en güzel mevkinin heyecanını duyuyordu. Konuyu akşam yemeğinde açtı. Ona sadece ’böyle bir şey yaptığın takdirde ayrılırız, boşarım seni’ dedikten sonra yemekten kalktım ve uyumaya gittim. İnan öylece kalakalmıştı."

YELİNCE KOÇ’A KÜFREDERLER:

Suna Kıraç, İnan Kıraç’la ertesi günkü diyaloğunu da şöyle aktarıyor: "İnan bu çıkışımı işyerindeki bir tatsızlığa yormuş. Ertesi sabah kahvaltıda konuyu yeniden açtı. Son söyleyeceğimi dobra dobra baştan söyleyerek konuşmaya başladım. Dedim ki; ’Maç kazanacaksınız herkes pohpohlayacak, kaybettiğiniz takdirde de herkes küfredecek. Dolayısıyla benim aileme de küfür edecekler. Koç’la Galatasaray birbirine karışacak. Sana para kasası gözüyle bakacaklar. Alt tarafı 11 kişinin peşinden koşan bir adam durumuna düşeceksin. Ben bunu yanlış görüyorum. Buna girme. Kaldı ki çok popüler bir isim olursun ki aile bunu istemez."

Halası, Ali’ye Fenerbahçe Stadı’nda düğün yapacaktı

KOÇ
Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, geçtiğimiz yıl aile arasında evlenen oğlu Ali Koç’la ilgili olarak bir söyleşisinde şunları söylemişti: "Ali hiçbir zaman öyle bir düğün istemedi. Ama rahmetli Sevgi Gönül halası vardı. O olsaydı Ali Koç’a Fenerbahçe Stadı’nda düğün yapacaktı. Bizim bütün bayilerimizi, eşimiz dostumuzu çağıracaktı, stadı dolduracaktı ve Ali de orada evlenecekti. Ama ne Ali onun zamanına yetişebildi, ne de onun ömrü bu düğünü görmeye yetebildi. Yazık oldu yani."

Ali ile Mustafa’yı garsonlar Fenerli yaptı

KOYU Beşiktaşlı olan Rahmi Koç, St. Petersburg’daki bir açılış sonrasında gazetecilerle yaptığı sohbette futbol takımlarına ilişkin soruları yanıtlarken, oğulları ile kendisinin farklı takımları tutmalarının öyküsünü şöyle anlatmıştı: "Bizde çalışan bir garson Ali ile Mustafa’yı küçükken gizli gizli Fenerbahçe’nin maçlarına götürüyormuş. O yüzden ikisi de Fenerbahçeli oldu. Farkettiğimde iş işten geçmişti. Ömer’i zor kurtardım. O Beşiktaşlı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!