Geleceğin kamyonları uzay aracı gibi olacak

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin kamyonları uzay aracı gibi olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

AMSTERDAM'da düzenlenen ‘‘2000 Ticari Araç Fuarı’’nda, geleceğin kamyonları vitrine çıktı. Teknoloji ve gücü birleştiren kamyonlar, konforda da lüks otomobillerle yarışıyor.

HOLLANDA'nın Amsterdam şehrinde düzenlenen yeni binyılın ilk ticari araç fuarında firmalar, geleceğin kamyonlarını ve ticari araçlarını sergiliyorlar. 3-12 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilere açık olan ‘‘Amsterdam 2000’’ fuarına katılan 316 firma ticari araçlarında binek otomobiller kadar hızlı bir şekilde teknolojiyle uyum içinde ilerlediğini kanıtlarcasına ürünlerini tanıtıyor.

Üreticiler, ‘‘Geleceğin kamyonları’’ diye adlandırdıkları modelleriyle büyük ilgi çekerken, uzay araçlarını andıran yeni konseptler için yapılan Ar-Ge harcamalarıyla da otomobillerle rekabet edecek düzeyde olduklarını kanıtlıyorlar. ‘‘Amsterdam 2000 Fuarı’’nda sergilenen kamyonlar aerodinamik dış tasarımlarıyla dinamik bir görüntü oluştururken, iç tasarımında yaratılan ileri teknoloji ürünleriyle de gelecekte uzay aracı gibi kumanda edileceğini gösteriyor.

56 bin 682 metrekarelik alan üzerine kurulu ‘‘Amsterdam 2000 Fuarı’’nda il kez vitrine çıkan modellerin başında Renault V.I/Mack'ın orta sınıf araç serisinde yer alan yeni modeli Midlum yer aldı. Midlum'un dışında Ford'un yeni Transit modeli, Opel'in yeni Movano'su, ve DaimlerChrysler'in yenilen Sprinter modeli de ilk kez Amsterdam 2000 fuarında vitrine çıktı. Fuarda en dikkat çekici gelişme ise firmaların tüm modellerinde çevreci ‘‘Euro 3’’ motorunu opsiyonel olarak sunmalarıydı. Amsterdam 2000 fuarında evsahipliği yapan DAF firması ise tüm modellerinde ‘‘Euro 3’’ motorunu kullandı.

YILIN KAMYONU

Uluslarası ticari araç basını tarafından oluşturulan jürinin seçtiği 1999 yılının kamyonu ve vanı ödülleri de ‘‘Amsterdam 2000’’de sahiplerini buldu. Fuarın basın gününde yapılan törende Volvo'nun FH12 kamyonu ‘‘yılın kamyonu’’ ödülünü alırken, Iveco'nun Turbo Daily'si ise ‘‘yılın vanı’’ seçildi.

530 beygirlik Euro 3 kamyon

AMSTERDAM 2000 fuarının evsahipliğini yapan DAF firması, 95XF modeli kamyonunun 530 beygir gücünde 12.6 litrelik Euro 3 motor donanımına sahip yeni versiyonunun tanıtımını yaptı. Mayıs ayında Türkiye'de de piyasaya çıkacak bu yeni modelle birlikte DAF firması tüm modellerinde çevreci Euro 3 motorunu kullanmaya başladı.

DAF-TIRSAN Yönetim Kurulu üyesi Ercüment Gök, DAF'ın Euro 3 motorunu tüm modellerinde opsiyonel olarak sunan tek firma olduğunu belirterek, ‘‘DAF'ın 530 beygir gücündeki yeni modelini Mayıs ayında Türkiye'de düzenlenecek fuardan sonra piyasaya çıkaracağız. Yeni modelden ilk etapta 40 tane getirmeyi düşünüyoruz’’ dedi.

TIRSAN olarak Türkiye'de ithal treyler pazarının bir numarası olduklarını da belirten Gök şöyle konuştu: ‘‘Treyler konusunda Türkiye'den sonra Avrupa'ya açıldık ve 1998 yılının sonunda Almanya'nın Goch şehrinde treyler üreten bir fabrika kurduk. Adapazarı'nda İtalya için treyler üretirken, Almanya'da kurduğumuz fabriyla da devler arasında kendimize yer edindik. Şu an için 600 adet civarında treyler ihraç ediyoruz. Bu sayıyı artırmayı hedefledik ve vizyonumuz TIRSAN'ı uluslararası marka haline getirmek.’’

Renault'dan ofis gibi ‘Midlum’

DÜNYANIN dördüncü büyük ticari araç üreticisi olan Renault V.I./Mack Grubu, orta sınıf araç serisindeki yeni modeli Midlum'un ilk tanıtımını Amsterdam'da düzenlediği bir törenle gerçekleştirdi. Middliner serisinin yerini alan Midlum, çok yönlü kullanımı, sürüş kolaylığı ve sunduğu konforun dışında, ofis şeklini alıp kullanıcısına iletişim ve envanter tutma imkanı sağlıyor.

Midlum'un kabininde oluşturulan bölümler, sürücünün bağlı olduğu şirket ile güvenli ve sürekli iletişim sağlamasına imkan sağlarken, bilgisayar bölümü ile kamyonun iç kabini sürücü için ofis haline geliyor.

6 ton ile 16 ton arasında yük taşıma seçenekleri bulunan Midlum, 4 litre ve 6.2 litre silindir hacmindeki 2 tip motor donanımına ve 5 tip beygir gücüne sahip. Üç tip kabini bulunan Midlum, dağıtım ve teslimata ilişkin mesleklere uygun çözümler öneriyor.

Renault V.I./Mack Grubu Başkanı Patrick Faure, ‘‘Renault, yenilikler çok önem veriyor. Bu yüzden ticari araç serisinde Midlum'la beraber ürün gamının tümünü yeniledik’’dedi.

Bond'un BMW'si ABD'ye Beoeing 747 ile uçtu

SON James Bond filmi ‘‘Dünya yetmez’’de kullanılan BMW'nin Z8 modeli, ABD'nin California eyaletinde düzenlenecek test sürüşü için uçağa bindi. Münih'ten Boeing 747 model dev kargo uçağına yüklenen iki adet Z8, yaklaşık 7 saatlik bir yolculuktan sonra ABD'ye ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!