Geleceğin iletişimi 32 trilyona tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin iletişimi 32 trilyona tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU), 21'inci yüzyıl iletişim teknolojilerini belirlemek için düzenlediği toplantı İstanbul'da başladı. 160 ülkeden 2 bin 600'e yakın delegenin katıldığı toplantı için yaklaşık 50 milyon dolar (32 trilyon lira) harcama yapıldı.

İSTANBUL, dün başlayan ve yaklaşık 1 ay sürecek, uluslarası dev konferansa evsahipliği yapmaya başladı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU)'nun, 160 ülkeden 2 bin 600'e yakın delegesi, Dünya Radyokomünikasyon Konferansı (WCR-2000) için dün sabah, bu toplantıya özel olarak 6 ayda yapımı tamamlanan Lütfi Kırdar'daki Rumeli Fuar Salonu'nda bir araya geldi. 21'inci yüzyılın haberleşmesiyle ilgili önemli kararların alınacağı toplantı için yaklaşık 50 milyon dolar (32 trilyon lira) harcama yapıldı. Toplantı 76 yıldan beri ilk kez İsviçre'nin dışında düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli yaptı. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş da açılışa katıldı.

DÖVİZ AKACAK

Komünikasyon alanında yeni bin yıl ilk dünya konferansının yapıldığı Rumeli Salonu, işletmecisine 16 milyon dolara (yaklaşık 10 trilyon lira) maloldu. 8 bin metrekarelik dev salon, WCR-2000 için 2 milyon dolara (1.2 trilyon lira) kiralandı.

Konferansın organizasyonunu yapan İSEVV adlı Konsosiyumun Proje Koordinatörü Mete Işım, WRC ile yaklaşık aynı büyüklükte olan AGİT toplantısınıda İSEVV'in organize ettiğini ve toplantı sonrası yapılan hesaplamalarda, katılımcıların ulaşım, yatak ve yiyecek masrafları da dahil edildiğinde ortaya 50 milyon dolarlık toplam harcamanın çıktığını söyledi.

OTELLER DOLDU

Konferans dolayısıyla İstanbul'a gelen delegasyonunun 21 gün süreyle Taksim civarındaki otellerde kalacağını belirten Işım, ‘‘Delegasyonda bulunan beşyüz kişi 43 gün süreyle Türkiye'de kalacak. Şu anda başta Hilton, Ceylan Intercontinental, The Marmara olmak üzere Taksim civarındaki bütün 5 yıldızlı oteller doldu. Beş yıldızlı otellerde yer kalmadığı için delegasyonun bir kısmını dört yıldızlı otellere yerleştirmek zorunda kaldık’’ dedi.

Konferans Organizasyon Komitesi üyesi Ceylan Pirinçcioğlu da Konferansa katılan delegasyon için özel turlar düzenleneceğini ve 160 ülkenin basın mensuplarının ilgisinin Türkiye üzerinde yoğunlaştığını belirterek, ‘‘Organizasyon Türkiye için büyük bir fırsattır’’ diye konuştu.

30 milyon sayfa döküman kullanılacak

Lütfi Kırdar Kongre ve Konferans Merkezi'ne yapılan yeni ekle birlikte Lütfi Kırdar'da 42 bin metrekarelik bir kullanım alanı doğdu.

Delegelerin oturduğu 160 masaya oturum sırasında müdaheleyi sağlayan mikrofon sistemi konuldu. Aynı anda 6 dilde çeviri yapılabilen bir altyapı oluşturuldu. Kurulan çeviri sistemi ile delegelerin; Arapça, Rusca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Çince konuşmaları sağlandı.

Konferans Salonunun teknik altyapısı oluşturulurken Birleşmiş Milletler Salonundan esinlenildi.

Konferans boyunca 30 milyon sayfa dökümanı 2600 delege için üretecek ve dağıtacak dökümantasyon merkezi kuruldu.

Lütfi Kırdar'da çeşitli bankaların mobil şubeleri, turizm şirketlerinin enfermasyon ve organize büroları Konferans boyunca hizmet verecek.

Toplantı neden Türkiye'de yapılıyor?

Türkiye'nin Habitat'a başarılı bir şekilde ev sahipliği yapması.

Taksim civarında dünyanın en büyük yatak kapasitesine sahip bir çok otelin bulunması.

İhtiyaç halinde bu otellerde aynı anda onlarca toplantı düzenleyebilecek bir kapasitenin bulunması.

Dünyanın her yerinden Türkiye'ye ulaşım olanağı.

Türkiye, iletişimde

büyük atılım yapacak

ÊBAŞBAKAN Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin telekomünikasyon alanında son yıllarda yaşadığı önemli gelişmelerden sonra büyük yatırımlara ve atılımlara hazırlandığını söyledi. Bahçeli, ‘‘Bu çerçevede, teşkilatlanma sisteminden altyapısına kadar yeni bir gelişme politikasının uygulanmaya konulması, bizi ümitlendirmekte ve gelecek için heyecanlandırmaktadır’’ dedi. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de, üçüncü nesil mobil sistemleri için tahsis edilen frekans bandlarının yeterli olmadığını, uydudan doğrudan radyo-televizyon yayın hizmetleri için yeni ülkelerin için frekans kanallarına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Öksüz, dünyanın tüm ülkelerinin eşit haklarla frekans spektrumunu kullanabilmeleri için çaba göstermenin önemli olduğunu vurguladı. Ulaştırma Bakanı, sivil havacılıkla ilgili haberleşme sorunlarına da konferansta çözüm bulunmasını diledi.

Neler konuşulacak?

8 Mayıs 2000 ile 2 Haziran 2000 tarihi arasında gerçekleşecek olan Dünya Radyokomünikasyon Konferansı'nda, dünya üzerinde frekans planlaması, uyduların kullanımı, yeni uyduların uzaya fırlatılması konuları başta olmak üzere bir çok konu tartışılacak. Kablosuz iletişimin hızla gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan daha geniş bantlar, daha işlevsel uydular ve yeni teknolojilere ilişkin yapılacak düzenlemelerin ele alınacağı toplantılarda devletlerin önümüzdeki yıllarda dünyanın yörüngesinde sahip olacakları uydular bu uyduların pozisyonları da görüşülecek.

Kız Kuleli dolar

KONFERANS boyunca küçük harcamalar yapacak katılımcılar için WRC İstanbul doları basıldı. Bir ve iki dolar olan sembolik dolarlar ilgi çekti. Sembolik dolarların üzerinde, konferansın da amblemi olan Kız Kulesi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!