Geleceği hamamda aradılar

Güncelleme Tarihi:

Geleceği hamamda aradılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 01:37

FORD’un tüm satın alma ekibine ‘Kapalıçarşı’yı örnek göstermesinin ardından, Alman Opel’in tasarım ekibi de gelecekteki modellere ilham vermesi için İstanbul çıkarması yaptı.

Haberin Devamı

Dünya tasarım direktörünün liderliğindeki 20’ye yakın tasarımcı Topkapı Sarayı’ndan, Sultanahmet’e Dolmabahçe’den, Kapalıçarşı ve tarihi hamamlara kadar birçok yeri gezdi, yeni modelleri için bilgi topladı, örnek aldı, araştırdı.


AMERİKAN otomotiv devi Ford’un tüm satın alma ekibine ‘Kapalıçarşı’yı satış konusunda örnek göstermesinden sonra şimdi de Alman Opel’in geleceğe yön veren tasarım ekibi ilham olması ve malzeme toplamak için İstanbul’a çıkarma yaptı. Amerikan General Motors’un (GM) bünyesindeki Opel’in dünya tasarım direktöründen, baş tasarımcısına kadar 20’ye yakın tasarımcısı geçtiğimiz perşembe akşamı İstanbul’a gelerek Topkapı Sarayı’ndan, Sultanahmet’e Dolmabahçe’den, Kapalıçarşı ve tarihi hamamlara kadar birçok yeri gezdi, yeni modelleri için bilgi topladı, örnek aldı, araştırdı.

ÜST DÜZEY TASARIMCILAR

Pazar akşamına kadar İstanbul’da incelemeler yapan ekibin rehberliğini ise ekipte, ‘Tasarım Kalite Geliştirme ve Lansman Sorumlusu’ olan Faruk Olgaç yaptı. Opel’in uluslararası tasarım direktörü Friedhelm Engler ile Baştasarımcısı Stefan Arndt’ın başı çektiği ekipte, üst düzey ekipten Faruk Olgaç, ‘Büyük araç sınıfı tasarım kalitesi yöneticisi’ Veronika Schaumkel, ‘Renk ve Döşeme Sorumlusu’ Cathrin Schapp ve Kil Modelleri Sorumlusu Rebecca Sackmann yer aldı. Bu ekibe altlarında çalışan tasarımcılarda katıldı.

İSTANBUL İLK ŞEHİR OLDU

Tasarım direktörü Friedhelm Engler, ilk kez böyle bir seyahat planı yaptıklarını belirterek, “4 günlük bu seyahati kendi cebimizden karşıladık. Daha önce tasarım ekibi olarak böyle bir seyahat yapmamıştık. Bu ilk oldu, bundan sonra yaparmıyız bilinmez. Ben daha önce bir kere Auto Show fuarı için İstanbul’a gelmiştim, ama çok gezememiştim. Faruk Olgaç dışında başka kimse gelmemiş. Faruk, rehberliğimizİ üstlendi” dedi.

RUHU ÇEKTİK

Friedhelm Engler, İstanbul’un Avrupa ile Asya’yı birleştirdiğini, dünyanın en önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Ekonomisi sürekli büyüyen, birçok farklı tarihi ve kültürü barındıran, muhteşem Boğaz’a sahip İstanbul’un ruhundan esinlenerek, yeni ürünlerimiz için ilham alacağız. Gelecek modellerimizde İstanbul’un bir izi muhakkak olacaktır. Bu gerek renk, gerek tarih gerek kültür alanında olabilir” dedi. Ekiple İstanbul’un ruhunu içlerine çektiklerini ifade eden Engler, Topkapı Sarayı, Sultanahmet, Dolmabahçe Sarayı, Türk yemekleri, hamamlar Boğaz ve dinamik hayatın kendilerini çok etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul trafiği bile rol model olur

Haberin Devamı

İSTANBUL’un yoğun trafiğinin bile tasarımda rol model olabileceğini kaydeden Friedhelm Engler, şunları anlattı: “Örneğin insanlar sıkışık trafikte teknolojiyle ve sosyal medya ile daha fazla vakit geçirmek istiyor. Twitter, Facebook gibi sosyal ağlara katılabilecek bilgi ekranı, daha eğlenceli bir iç mekan aklımıza ilk gelenler... Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilediğimiz geleceğin Opel’i Monza Concept de bu örnekleri uygulamaya çalıştık. İstanbul bize bir çok açıdan yeni fikir verirken, ufkumuzu inanılmaz açtı.”

Apple’a karşı silahımız hazır

OPEL Tasarım Direktörü Friedhelm Engler, teknolojinin artık otomotiv üretiminde çok önemli olduğunu belirterek, “Geçmişte teknoloji otomobile giriyordu, şimdi teknoloji otomobili yeniden yaratıyor” dedi. “Apple, sahip olduğu büyük sermayeyle otomotiv sektörüne girip yeni bir buluş ortaya koyarsa bu sektörü nasıl etkiler” sorumuza ise Engler, “Teknoloji firmalarının bu işe girmesi sektörü inanılmaz geliştirir yeni fikirler yaratır. Apple’ın tamamen yeni bir tasarımla ve buluşla sektöre girmesine açıkçası biz hazırlıklıyız. Sizin görmediğiniz ama geliştirdiğimiz ve tasarladığımız bir çok yeni nesil araç var. Eğer böyle bir şey olursa onları devreye sokarız” cevabını verdi.


Hürriyet LA fuarında

Haberin Devamı

19 KASIM’da basın günüyle kapılarını açacak ‘Uluslararası Los Angeles Otomobil Fuarı’nı, Hürriyet Dünyası adına takip edeceğim. Dünyanın 50 ülkesinden basın mensubunun takip edeceği fuarda 56 yeni model sergilenirken, bunlardan 22’sinin dünya prömiyeri gerçekleşecek. Fuarın kuşkusuz en dikkat çeken modeli ise Porsche’nin küçük SUV modeli Macan olacak. Macan, tüm dünyaya LA fuarından merhaba diyecek. Aynı tarihlerde gerçekleşecek diğer önemli bir fuar ise Tokyo Otomobil fuarı olacak. Tokyo fuarından da birbirinden dikkat çeken gelecekten izler taşıyan modeller olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!