Geleceğe bir adım

Güncelleme Tarihi:

Geleceğe bir adım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 20:10

TEKNOLOJİ dünyasının son birkaç günden beri gözü Almanya Berlin’deydi. Yani dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri IFA’da...

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı şirketler geliştirdikleri son teknolojileri sergiledi. Arçelik davetlisi olarak katıldığımız fuarda yaklaşık 25 salonda 1800’den fazla şirket şov yaptı.

Giyilebilir robotlardan hayatı kolaylaştıran beyaz eşyalara kadar pek çok yenilikçi ürün sergilendi. Ama öyle bir salon vardı ki bu salonda geleceği şekillendirmek üzere adım atan genç şirketlerin icatları sergilendi.

IFA’nın 26’ncı salonundan bahsediyoruz. Son iki yıldan beri ‘IFA Next’ adında oluşturulan konsept, dünya çapında 200’den fazla icat çıkaran girişimcileri bir araya getiriyor. ‘İnovasyon motoru’ adındaki başlıkla şirketleri bir araya getiren 26’ncı salona girildiğinde buradaki yaratıcılık IFA’daki teknoloji devlerine büyük fark atıyor.

Biz de IFA’nın üçüncü gününde fuarın en dikkat çeken icatlarının ortaya konulduğu IFA Next’i gezdik. Gördüğümüz, keşfettiğimiz ve deneyimlediğimiz teknolojileri sizlerle paylaşmak istedik. İşte geleceğe bir adım daha yaklaştıran genç girişimcilerin hayata geçirdikleri yeni nesil ürünler...

Geleceğe bir adım


PARMAKLARI KULAKLIĞA ÇEVİRİYOR
IFA Next’in yıldızı olan bir icattan bahsedeceğiz. Koreli genç girişimcilerin hayata geçirdiği ‘Sgnl’ adında bir şirket var. Telefonla görüşmelerin daha kolay yapılabilmesi için yola çıkan Sgnl bir bileklik geliştirmiş. Bu bilekle elinize telefonunuzu almadan veya kulaklık takmadan telefon konuşmalarını yapabiliyorsunuz. Peki bu nasıl oluyor? Bilekliği iç kısmında bilek kemiğinize ses dalgaları yollayan bir nokta var. Sgnl’yi taktıktan sonra işaret parmağınızla kulağınıza dokunuyorsunuz. Bilekliğin ilettiği ses dalgaları işaret parmağınızın kemiğiyle kulağınıza aktarılıyor. Yani kemikler üzerinden iletilen ses dalgası sizin duymanızı sağlıyor. Bu sayede telefon görüşmelerini sadece parmağınızla yapabiliyorsunuz. Sgnl, akıllı telefonlara ise bluetooth üzerinden bağlanıyor. Ayrıca geliştilen yeni bir seçenekte saat kayış şeklinde bir cihaz. Başka bir deyişle ayrı bir bileklik takmadan saat kayışınızı Sgnl’nin modeliyle değiştirerek bu teknolojiden yararlanabiliyorsunuz.

Geleceğe bir adım


4 DAKİKADA ÇAMAŞIRLARI KATLIYOR
ÖYLE bir robot düşünün ki, sizin yerinize çamaşırları katlıyor. Küçük bir buzdolabı kadar boyutu olan FoldiMate’in üst kısmından katlanması gereken çamaşırlarınızı mandala yerleştiriyorsunuz. Robot giysinizi içeri çekiyor. 15-20 giysiyi bu şekilde yerleştirdikten sonra, cihazın alt rafından tüm giysileriniz katlanmış olarak çıkıyor. Bu giysilerin katlanma süresi ise yaklaşık 4 dakika. 6 yaşındaki çocuk giysilerin XXL bedene kadar pek çok giysi katlanabiliyor. FoldiMate, önümüzdeki yıl tüketicilere sunulacak.

Geleceğe bir adım



HAVADA UÇURAN SANAL GERÇEKLİK
GERÇEK hayatta yapılamayan birçok aksiyon ve iş sanal gerçeklik (VR) ortamda yapılabiliyor. Bunlardan biri de ‘iCaros’ adındaki Alman girişimcilerin geliştirdikleri icat oldu. Havada serbest atlayış yapmak isteyenleri VR ortamında bunu gerçekleştirebiliyor. iCaros’un geliştirdiği cihaza yüz üstü biniyorsunuz. VR gözlüğünü takarak tutma kollarını tutuyorsunuz. VR gözlüğünün ekranına gelen ‘oyuna’ tuşuna basarak havada uçmaya başlıyorsunuz. Öne eğildiğinizde baş üstü düşmeye başlıyorsunuz, sağa eğildiğinizde sağ tarafa doğru uçuyorsunuz. Kısacası, gerçek hayatta cesaret edemeyeceğiniz bir şeyi sanal dünyada yapabiliyorsunuz.

Geleceğe bir adım



TEK TEKERLEKLİ PATEN
YENİ nesil ulaşım teknolojileri konusunda uzman şirketlerden biri olan Segway, yeni ürünlerini IFA Next salonunda deneyimletti. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken cihaz ise ‘DRIFT W1’ oldu. Tek tekerlekli bir paten olan DRIFT W1, dengeleme teknolojisi bulunduruyor. Bu sayede söz konusu tek tekerlek de olsa kullanıcılar kolay bir şekilde dengelerini bulabiliyor. DRIFT W1 saatte 12 kilometre hıza çıkabiliyorken şarjı ise 45 dakika sürüyor.

Geleceğe bir adım



UYUTAN ROBOT YASTIK
KALİTELİ uyku için birçok icat geliştiriliyor. Bu icatların en ilginçlerinden biriyle IFA Next’te karşılaştık. Adı ‘Sonmox’. Sonmox, tıpkı yastık gibi. Sonmox’un düğmesine basıyorsunuz ve sarılarak yatıyorsunuz. Tıpkı bir insan gibi nefes alma ve verme hareketleri enasında karnını şişiren robot, aynı zamanda daha kolay uyunmasını sağlayan müzikler de çalıyor. Uyanmanıza yakın ise bir anda uyandırmak yerine yavaş yavaş bunu gerçekleştiriyor. Sonmox, akıllı telefonlara bluetooth üzerinden bağlanıyor. Ayrıca Sonmox ile birde kimlik kartı veriliyor. Girişimin kurucuları Sonmox’un insanlarla yaşayan bir robot olduğunu ve buna göre hareket ettiklerini ifade ediyor.

Geleceğe bir adım



8K TV'LER TÜRKİYE YOLUNDA
IFA’da öne çıkan trendlerden biri hiç şüphesiz 8K televizyonlardı. Full HD’ye göre 16 kat, 4K’ya göre 6 kat daha fazla çözünürlük sunan 8K televizyon modelleri, neredeyse bir gözün görebildiği kadar kaliteli bir görüntüye sahip. Bu konuda öne çıkan şirketlerden biri Samsung oldu. 55 inçten 85 inçe kadar farklı boyutlardaki QLED 8K TV modellerini duyuran şirket, satış için de tarih verdi. Samsung’un QLED 8K TV modelleri, yurtdışında önümüzdeki ay satışa çıkması bekleniyor. Berlin’de bir araya geldiğimiz Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy, 2019 içinde Samsung 8K TV modellerinin Türkiye’de de satışa sunulacağını belitti.

Geleceğe bir adım



ÜNLÜ ŞEFE ÖZEL SERİ
FUARDA dikkat çeken bir işbirliği dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şef Massimo Bottura ile Grundig’in yaptığı işbirliği oldu. Massimo Bottura’nın imzasıyla dünyaya Berlin’de tanıtılan yeni ürünler arasında mutfak makinesi, ekmek kızartma makinesi, kahve makinesi, power blender, el blender’ı olmak üzere 5 ürün bulunuyor. Sınırlı sayıda üretilen ve üzerinde Bottura’nın imzasını taşıyan mat siyah kaplamaya sahip seri hakkında konuşan Bottura, “Grundig ile hazırlamaktan mutluluk duyduğum bu özel serideki ürünlerin de evde yemek yaparken israfı azaltmak ve yaratıcılığı artırmak için ilham vermesini umut ediyorum. Yemek yapmak bir iş değil aşktır” diye konuştu. Massimo Bottura‘nın Grundig ile inovasyon, kalite ve tasarım konusundaki tutkularını paylaştığını belirten Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Ürün serisini 2019 yılının ilk çeyreğinde pazara sunmayı planlıyoruz. Bottura ile yeni teknoloji ve ürünler geliştirmek üzere çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda farklı ürünlerimizi tüketicilerle buluşturacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!