Gazipaşa uluslararası uçuşlara hazır

Güncelleme Tarihi:

Gazipaşa uluslararası uçuşlara hazır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 16:20

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunan havaalanının uluslararası kuralların el verdiği azami ölçülerde hizmet vermek üzere uçuşlara hazır olduğunu bildirdi.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile TAV Havalimanları Holding'in İcra Kurulu Başkanı Sani Şener Gazipaşa Havaalanında inceleme yaptılar. TAV Air'e ait Cessna 680 Citation Sovereign tipi uçakla havaalanına gelen Birdal ile Şener'i Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk karşıladı. Havaalanını gezen Birdal ile Şener daha sonra basın açıklaması yaptı. Birdal, havaalanına geçmişte yapılanları ve yapılması planlanan düşünceler hakkında gazetecilere bilgi verdi. DHMİ olarak Gazipaşa Havaalanına havacılık tekniği bakımından gerekenlerin yapıldığını ifade eden Birdal, havaalanının yapımı ve ihale süreçlerini anlattı.

Gazipaşa Havaalanı'nın şu anki durumu hakkında bilgi veren Birdal, havaalanının, 13 Temmuz 2009'da 3C hassas yaklaşmasız aletli pist statüsünde gece ve gündüz yapılacak uçuşların havayolu işletmesi ile kaptan sorumluluğunda olması şartıyla uygun görülerek hava trafiğine açıldığını hatırlattı.

Birdal, Gazipaşa Havaalanının 1825 metre uzunluk 30 metre genişliğinde piste, pist sonunda 240 metrelik resa sahasına, 4 uçak kapasiteli aprona, apron ve pist aydınlatma sistemlerine, itfaiye ve garaj binasına, uçuş kontrol kulelerine sahip olduğunu ayrıca DHMİ tarafından da gerekli uçuş aletlerinin temin edildiğini söyledi. Birdal, Antalya ile Gazipaşa arasında yeni bir havayolu rotası açtıklarını da ifade etti.

Gazipaşa Havaalanı'na uçuş yapacak havayolu şirketlerinin ve pilotların uyması gereken kurallar olduğuna dikkati çeken Birdal, şunları kaydetti:

“Gazipaşa Havaalanına uçuş yapacak operatörler ile pilotların başka havaalanlarından farklı olarak uyması gereken bir takım kurallar var. Buraya düzenlenecek operasyonlar havayolu işletmecisi ve kaptan pilotun sorumluluğunda olacak. Yani, buraya uçacak pilotların yer eğitimlerini tamamlamış ve onaylanmış eğitim sertifikalarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne sunması gerekiyor.Buraya uçacak pilotlar önceden ya bir kaptan pilot nezaretinde bu havaalanına uçtuğunu belgeleyecek veya simülatör eğitimi alarak buraya iniş kalkış usullerini öğrendiğine dair belge elinde olacak. Buraya sefer yapacağı zaman da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bunu sunacak.Gazipaşa'nın farklılığı, bulunduğu bölgenin etrafındaki dağlık arazidir. Uçuşlarda maksimum kalkış ağırlığı 5 bin 700 kilonun altında olan hava araçları bu tür uygulamalardan muaf. Arka rüzgar miniması havayolu şirketi tarafından belirlenecek. Eğer iniş sırasında uçağın tolerans limitlerinin dışında arka rüzgar söz konusuysa ilgili havayolu şirketleri uçağının teknik durumuna göre değerlendirme yaparak iniş kalkış yapamayacağına karar verecek. Her şartta pilot ineceği veya pas geçeceği zaman uçuşun bütününde meteorolojik şartları görerek iniş yapabilir.”

“BÜYÜK GÖVDELİ UÇAKLAR İNEMEZ”

Gazipaşa Havaalanına büyük gövdeli uçakların iniş yapamayacağını vurgulayan Birdal, şöyle konuştu:

“Gazipaşa Havaalanına sadece küçük ve orta gövdeli uçaklar inebilir. 3C kategorisinde yer alan, yolcu sayısı 100 civarında olan, Boeing 737-700 veya daha önce de sefer yapan Turboprop ATR tipi uçaklar iniş yapabilir. Havaalanlarına iniş yapabilecek uçaklar ve kategorileri DHMİ tarafından uluslararası kurallar baz alınarak yapılan işlemler sonucunda belirlenir.Gazipaşa Havaalanına inebilecek uçak tiplerinin belirlenmesi sürecinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, DHMİ Genel Müdürlüğü, DLH İnşaat Genel Müdürlüğü, havayolu ve yer hizmet kuruluşlarınca uçuş performansı ile pilotaj bölümüyle ilgili elemanları 3 sefer heyet halinde gelerek çalışma yaptı.”

PİSTİN UZATILMASI

Birdal, TAV Yatırım AŞ'nin Gazipaşa Havaalanı pistinin 175 metre deniz tarafına doğru uzatılması isteğini mevcut kamulaştırılan arazi içerisinde kalmak şartıyla DHMİ tarafından onay verildiğini söyledi. Birdal, Gazipaşa Havaalanının pist uzatma çalışmalarının ardından 2 bin metre uzunluğunda piste sahip olacağını kaydetti. Birdal Gazipaşa Havaalanında yapılan uygulamalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Biz burayla ilgili yapılması gereken işletmeye yönelik ne varsa karşılıklı işbirliği içerisinde, havacılıkta olmazsa olmaz uçuş emniyet kurallarından kesinlikle taviz vermeden ama bu havaalanını da olabildiğince geniş katılımlı işletebilmek için her türlü gayreti gösterdik. Kamuoyunda zaman zaman aleyhimize çıkan haberleri hak etmediğimizi düşünüyorum. Bu havaalanının bu hale gelmesinde en büyük emeği olan kuruluş DHMİ ve burayı işletme yönünde talimat veren Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'dır. Bu çabaları görmezden gelmememiz gerekir diye düşünüyorum.”

ANADOLU JET GAZİPAŞA'YA SEFER YAPACAK

Birdal, Gazipaşa Havaalanının açık tutulduğu süre zarfında 4 bin 700 yolcu hareketinin olduğunu bildirdi. Gazipaşa Havaalanında uluslararası kuralların el verdiği azami ölçülerde hizmet vermek üzere uçuşlara hazır olduğunu ifade eden Birdal, Anadolu Jet'in 2011 yaz tarifesinde havaalanına iç hat seferi yapacağını kaydetti. Birdal, şöyle konuştu:

“Bundan sonraki süreçte havalanının gelişmesi için bölge insanına ve yatırımcılara iş düşüyor. Tur operatörleri otel işetmecileri turizmciler ve devlet olarak bizler de destek vererek yolcuları turisti bu bölgeye getirmemiz lazım. Alanyalıların, Gazipaşalıların havaalanına destek olması lazım. Bu bölgede seferler başladığı zaman havaalanının yoğunlukla bölge insanının kullanması gerekir.

Bana verilen bilgiye göre 2011 yaz tarifesinde Anadolu Jet buraya sefer düzenleyecek. Havayolu şirketleri uçuşlarında zarar etmeyecek yolcuya sahip ise sefere devam ediyor. Ama doluluk oranı zarar edecek seviyeye gelirse ticari olarak o seferi yapmanın anlamı yok. O nedenle bu bölgede insanımızın buraya sahip çıkması lazım.”

Birdal, Antalya Havalimanı ile Gazipaşa Havaalanının kapasitesi ve yolcu profilinin farklı olduğunu belirterek, iki havaalanı arasında rekabetin söz konusu olmayacağını söyledi.

SANİ ŞENER: PİST UZATMA 15 GÜNDE TAMAMLANACAK

TAV Havalimanları Holding'in İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise havaalanının pist uzatma işlemini 15 günde tamamlamayı palanladıklarını belirtti. Gazipaşa Havaalanının yaz döneminden itibaren tanıtımını yapmaya başlayacaklarını da kaydeden Şener şunları söyledi:

“Havaalanının pist uzunluğunun 2000 metreye ulaşmasının ardından tüm iş, tur operatörlerine ve turizmcilere kalıyor. Suriye'de bir takım görüşmeler
yaptım. Suriyelilerin ciddi bir şekilde buraya geleceğini düşünüyoruz. İran'dan pazarlamalar yaptık, onların uçakları buraya uygun. Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Almanya pazarında hazırlıklarımız var. Bu pist uçağın kalkışı sırasında havanın sıcak olması nedeniyle sorun oluyor. Pistin uzatılmasıyla bu sorun kalkacak. Çeşitli fuarlara da katılacağız.Otelcilerimiz de bize destek olursa biz Gazipaşa'da amacımıza ulaşacağız. Başarılı bir yolculuk için güvenli uçuşu şu anda sağlamış bulunuyoruz. Gazipaşa'ya inebilecek uçak türlerinin bulunduğu tüm ülkelerle görüşeceğiz. Buraya inebilecek uçakların Avrupa'da kaç tane olduğunu, hangi firmalarda bulunduğunu belirliyoruz. Daha sonra da onların buraya gelmeleri için çalışma yapacağız. Gazipaşa Havaalanına 39 milyon avro yatırım yapıldı. Bu havaalanının gelişmesi lazım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!