Gazi Erçel'in ‘Birlik rüyası’

Güncelleme Tarihi:

Gazi Erçelin ‘Birlik rüyası’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Orta Asya, Karadeniz ve Balkan ülkeleri merkez bankaları ile ilişkileri güçlendirerek, İstanbul'da ‘‘Merkez Bankaları Birliği’’ kurmayı amaçladıklarını bildirdi. Orta Asya ve Karadeniz bölgesinde bulunan 10 ülkenin merkez bankası başkanları, Gazi Erçel'in davetlisi olarak İstanbul'da toplandı.

Gazi Erçel, Ceylan Intercontinental Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, toplantının gelecek hafta Balkan ülkelerinin merkez bankaları başkanlarının katılımıyla tekrarlanacağını vurguladı.

En önemli amacın merkez bankaları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi olduğunu belirten Erçel, şunları söyledi:

‘‘İlişkileri güçlendirirken, İstanbul'da, İsviçre'dekine benzer bir Merkez Bankaları Birliği kurma amacına doğru yönelmek istiyoruz. Burada, eğer bunu gerçekleştirebilirsek, İstanbul hem uluslararası finans merkezi olacak, hem de bu finans merkezi çerçevesinde, merkez bankalarının bir birliği ortaya çıkacak.’’

MERKEZ BANKASI'NIN ROLÜ

Erçel, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna'nın merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantının açılışında yaptığı konuşmada da, bölgede oldukça dinamik, gelişmekte olan ülkeler bulunduğunu belirterek, bunun, para politikaları konusunda fikir paylaşımı ve yakın işbirliği için fırsatlar yarattığını söyledi.

Bölgenin dünya ekonomisi için de önemli olduğunu vurgulayan Erçel, bu ülkelerin birçoğunun yeterli yabancı yatırımcı çekemediğini ve yüksek enflasyonla karşı karşıya bulunduklarını anlattı.

Erçel, merkez bankalarının enflasyon konusundaki sorumluluğunun da toplantıda ele alınacağını ifade ederek, günümüzde merkez bankalarının başlıca rolünün hükümeti finanse etmek olmadığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!