Gazi Erçel'e 'dolar' davası

Güncelleme Tarihi:

Gazi Erçele dolar davası
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 14:34

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel hakkında, 'görevini kötüye kullandığı' gerekçesiyle dava açtı. İddianamede, Erçel`in, dalgalı kura geçilmeden önce bazı kurumlara toplam 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD doları satarak, görevini kötüye kullandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Kanadoğlu`nun, Erçel hakkındaki 8 sayfadan oluşan iddianamesi, yargılamanın yapılacağı Yargıtay 4. Ceza Dairesi`ne bugün gönderildi. İddianamede, IMF ile ilişkilerin nasıl yürüdüğü, stand-by anlaşmalarının ne anlama geldiği anlatıldı.

Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin, 16 Şubat 2001 tarihinde 27.4 milyar dolar olduğu, bu rezervlerin 20 Şubat`ta 5.36 milyar dolarazalarak, 22.58 milyar dolara düştüğü ifade edilen iddianamede, "Devlet hazinesi, zarara uğratılacak şekilde, hızlı bir döviz çıkışı olmuştur" denildi.

SATIÅž MÄ°KTARI OLAÄžANDIÅžI

İddianamede, 9, 20 ve 21 Şubat 2001 tarihlerinde, Merkez Bankası rezervlerinden toplam 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD dolarının satıldığı belirtildi. Bu miktarın, daha önceki satış miktarları dikkate alındığında, 'olağandışı' olduğu kaydedilen iddianamede, bu miktarın 59 banka, 5 özel finans kurumu, 22 yetkili kurum olmak üzere, toplam 86 kuruma satıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Bilirkişi raporlarına göre, satılan dövizin yüzde 55'ini alan 7 yabancı bankada, bu miktarın aktiflerine girmediği ifade edilen iddianamede, "Bu bankaların, bu alacakları finanse edecek Türk Lirasıvarlıkları dahi bilançolarında yer almamaktadır" denildi.

İddianamede, Erçel`in, bankalara menfaat sağlamak kastıyla bu satışları yaptığının tespit edilemediği, ancak Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) 240. maddesinde düzlenen, "görevin genel nitelikte kötüye kullanılması" fiilini, birden fazla işlediği ifade edildi.

VADE TARİHİNDEN ÖNCE PARASINI ÇEKTİ
   Â
İddianamede, Erçel`in kendi özel hesabındaki paralarını, sahip olduğu bilgiyi (dalgalı kura geçilmesi) kullanarak, dolara çevirip görevini kötüye kullandığı da belirtildi.

Erçel`in, sekreteri aracılığıyla, vadesi 19 Şubat 2001`de dolan, Halk Bankası`ndaki 53 milyar 323 milyon 570 bin 225 Türk Lirası`nı bu tarihte çektiği vurgulanan iddianamede, vadesi 1 Mart 2001`de dolan 2 milyar 175 milyon liranın ise vade tarihinden önce bozdurularak, toplam 83 bin 952 bin ABD doları alındığı kaydedildi.

Erçel`in savunmalarında, vade tarihinden önceki paranın çekilmesine açıklık getiremediği ifade edilen iddianamede, bundan da Erçel`in, daha önceden dalgalı kura geçileceğini bildiği ve parasını dolara çevirdiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İddianamede, Erçel`in, TCK`nın görevi kötüye kullanma fiilini düzenleyen 240 ve suçun tekrarında cezanın yarıya kadar artırılmasını öngören 80. maddelerine göre, 4.5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!