Gazi Erçel: Enflasyona karşı ağaçkakan gibiyiz

Güncelleme Tarihi:

Gazi Erçel: Enflasyona karşı ağaçkakan gibiyiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, enflasyona karşı ağaçkakan tavrıyla, yani kararlılıkla mücadele ettiklerini söyledi. Erçel, Türkiye Bankalar Birliği'nin ekonomi bürokrasisiyle ekonomi muhabirlerini buluşturduğu toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelede Hazine Müsteşarlığı ile uyum içinde olduklarını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Hazine Müsteşarlığı ile uyum içinde 1998'de enflasyona karşı başarılı bir şekilde mücadele ettiklerini belirtti. Erçel, ‘‘Merkez Bankası olarak enflasyona karşı ağaçkakan tavrıyla mücadele ediyoruz. Yani kararlılıkla, ağaçkakan gibi çaka çaka gidiyoruz. Hedefimiz, seçimden sonra enflasyonu Türkiye'nin bir numaralı sorunu olmaktan çıkacak noktaya getirmek’’ dedi.

Gazi Erçel, Türkiye Bankalar Birliği'nin ekonomi bürokrasisiyle ekonomi muhabirlerini buluşturduğu Klassis Otel'deki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kararlı mücadeleyle her zaman Sonuç almanın mümkün olduğunu söyledi. Erçel, şöyle konuştu: ‘‘Türk ekonomisinin güçlü tarafları da var, sorunlu tarafları da. Güçlü tarafları şöyle sıralamak mümkün:

Ekonominin güçlü altyapısı. Yani temeli köklü ve güçlü.

Ödemeler dengesi açığı, son yılların ortalamalarına bakıldığında Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1'i oranındadır. Bu, en güçlü yönlerimizden birisidir.

Türkiye'nin potansiyel büyümesi yüksektir. Son 25 yılda ortalama büyüme yüzde 4.7 dir.

Piyasa ekonomisinin oturmuş olması.’’

DÖRT ÜÇ GALİBİZ

Erçel, ekonomideki sorunlu yönleri de şöyle sıraladı:

Enflasyon: Hepimizin dili yoruldu ama söylemek zorundayız. Yüksek enflasyon Demokles'in kılıcı gibi ekonominin tepesinde duruyor.

Kamu açıkları Politik istikrarsızlık.

Şimdi bana göre Türkiye ekonomisinin gücü her şeye rağmen dört üç galip durumdadır. Sorunların üstüne kararlılıkla gidildikten sonra Türkiye her şeyin üstesinden gelir. İşte enflasyon, 1998'de hedeflediğin gibi yüzde 50'ye düştü.''

Pancarı gübre yapsak ton başına 500 dolar kurtarırız

Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, ekonomide 1998 yılı hedeflerinde tam başarıya ulaşıldığını söyledi. Dinçmen, ‘‘15-20 yıldır ilk defa Ankara'nın hedefleri tuttu. Eskiden biz Ankara'da hedefleri koyardık, İstanbul'da iş dünyası tahminler yapardı. Ve hep onlar haklı çıkardı’’ dedi. Dinçmen, tarım politikalarıyla ilgili olarak da, ‘‘Türkiye hububata ton başına 240 dolar ödemiş. Bugün dünya fiyatları 120 dolar düzeyinde. Şeker pancarına 780 dolar ton başına vermişiz. Dünyada şeker pancarı fiyatı 250 dolar düzeyinde. Pancarda ton başına 500 dolar zararımız var. Yani çiftçiye 'Pancarın tarlada kalsın gübre olsun, biz ton başına 250 dolar ödeyelim' desek, ton başına 500 doları kurtarırız’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!