Garipoğlu'na 16 yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Garipoğluna 16 yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 16:58

Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin önceki hükmü kısmen bozmasının ardından yeniden görülen “Sümerbank Davası” sanıklarından Hayyam Garipoğlu, “bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık” ve ”ihtilasen zimmet” suçlarından toplam 16 yıl 7 ay 8 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin önceki hükmü kısmen bozmasının ardından yeniden görülen “Sümerbank Davası”nda, Hayyam Garipoğlu dışındaki 4 sanık 6 yıl 8 ay ile 7 yıl 5 ay 10 gün arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan Cem Feridun Yeşil ve Metin Berk katıldı.

Duruşmaya katılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatları, önceki celse sundukları esas hakkındaki iddialarını tekrar edip sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Sanık Hayyam Garipoğlu'nun avukatı Hamdi Say, müvekkilinin suç işleme kastı içinde hareket etmediğini söyledi.

İddia edilen eylemlerin suç olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını savunan Say, müvekkilinin beraatini ve hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Diğer sanık avukatları da beraat talebinde bulundu.

Duruşmada söz alan sanıklar Cem Feridun Yeşil ile Metin Berk de suçsuz olduklarını ifade ederek beraatlerini istedi.

KARAR

Kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, “Efektifbank Off-shore Ltd. Şti” üzerinden “banka kurumunu aracı kılmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçuna ilişkin olarak, sanık Hayyam Garipoğlu'nun, daha lehe olan 5237 sayılı TCK'nın uygulamasıyla, TCK 158/1. fıkrası “f” bendi uyarınca, temel cezanın belirlenmesinde dikkate alınması gerekenler göz önünde bulundurularak, dolandırıcılık suçunun işleniş biçimi, suç konusunun ülke ekonomisinde oluşturduğu zararın önemi ve dolandırıcılık suçuna konu paranın değerinin çok yüksek bulunması, meydana gelen zarar ile tehlikenin ülke ekonomisine getirdiği ağır yük ve sanığın suça konu olaydaki rolü ve kastının yoğunluğu bakımından, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın takdiren en üst sınırı olan 7 sene hapis cezası ve 5 bin gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

Garipoğlu'nun, değişik zamanlarda aynı suçu birden fazla işlemesi nedeniyle TCK'nın 43. maddesi uyarınca verilen cezanın takdiren 4'te 1 oranında artırılarak 8 sene 9 ay hapis ve 6 bin 250 gün adli para cezasına hükmeden mahkeme, TCK'nın 168/2. maddesi uyarınca, sanığın bizzat pişmanlık göstererek uğranılan zararın tazmini suretiyle yapılan protokoller ve ödemelerle kovuşturma başladıktan sonra ancak hüküm verilmeden önce giderilmiş olduğu gerekçesiyle cezada yarı oranında indirim yaparak 4 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 3 bin 125 gün adli para cezasına hükmetti.

Haberin Devamı

TCK'nın 62. maddesi uyarınca, Garipoğlu'nun geçmişteki sabıkasızlık durumu ve yargılama sürecindeki saygılı tutumunu değerlendiren mahkeme, cezayı 3 sene 7 ay 22 gün hapis ve 2 bin 604 gün adli para cezasına çevirdi.

Hayyam Garipoğlu, “bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık” suçundan sonuç olarak 3 yıl 7 ay 22 gün hapis ve günlüğü 100 YTL'den 260 bin 400 YTL adli para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, sanık Cengiz Biçer'in de “bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık” suçundan, kanuni artırım ve indirim maddelerini uygulayarak 1 yıl 15 gün hapis ve 100 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme, Biçer'e verilen cezayı erteledi.

Haberin Devamı

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK VE ZİMMET

Mahkeme Heyeti, “bankaca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla nitelikli dolandırıcılık” ve “zimmet” suçlarına ilişkin olarak da sanık Hayyam Garipoğlu'nun, bir firmaya kullandırılan kredilere ilişkin, “Banka Parasını İhtilasen Zimmete Geçirmek” suçundan, Yargıtay bozma ilamındaki tespitler dikkate alınarak, yürürlükteki 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile 765 sayılı TCK'nın uygulamasıyla, 5411 sayılı Bankacılık Kanunun 160/2. maddesi uyarınca, kastının yoğunluğu, meydana gelen zararın miktarı ve ülke ekonomisindeki önemi, suça konu eylemler sonucunda bizzat kendisinin faydalanmış olması, suça konu paranın pek fahişin de üzerinde olması, olayın oluş ve özelliği, sanığın TMSF ile yapmış olduğu protokol, protokole bağlı oluşu, geçen zaman içinde hakkındaki yakalama emrine rağmen ödemelerdeki sadakati de dikkate alınarak 20 yıl ağır hapis cezası ve meydana gelen zararın 3 katı olan 2 milyon 745 bin 759 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

TCK'nın 80. maddesi uyarınca, Garipoğlu'nun aynı kasıt altında suç oluşturan eylemlerini birden fazla tekrarladığı anlaşıldığından cezanın 23 yıl 4 aya çıkartılmasını kararlaştıran mahkeme, 5411 sayılı Bankacılık Kanunun 160/5. maddesi uyarınca, sanığın zimmetine geçirdiği iddia edilen paradan daha fazlası olan 104 milyon 886 bin 648 ABD Dolarını hükümden önce TMSF ile yapmış olduğu protokol çerçevesinde iade etmiş olduğu anlaşıldığından cezayı takdiren indirerek 15 yıl 6 ay 20 gün müddetle hapis ve 1 milyon 830 bin 506 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

TCK'nın 59. maddesi uyarınca, Garipoğlu'na verilen cezaların, geçmişteki sabıkasızlık durumu ve duruşmalardaki saygılı tutumu mahkemece lehinde takdiri indirim nedeni sayılarak, sonuç olarak sanık Hayyam Garipoğlu'nun “ihtilasen zimmet” suçundan 12 sene 11 ay 16 gün müddetle hapis ve 1 milyon 525 bin 421 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi.

Haberin Devamı

Sanıklar Cengiz Biçer, Ali Resul Ergeç ile Cem Feridun Yeşil'in de bir firmaya kullandırılan kredilere ilişkin olarak “ihtilasen zimmet” suçundan 7 sene 5 ay 10'ar gün hapis ve 1 milyon 525 bin 421'er YTL adli para cezası ile cezalandırılması kararlaştırıldı.

Sanık Metin Berk'in ise “ihtilasen zimmet” suçundan 6 sene 8 ay hapis ve 387 bin 240 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Bu sanıkların ayrıca, TCK. 31. maddesi uyarınca müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanması ve ceza müddeti zarfında kanuni kısıtlılık altında bulundurulması kararlaştırıldı.

Sanıklar hakkında diğer bazı firmalara kullandırılan kredilere ilişkin olarak ise zaman aşımı süresi dolduğu için davanın ortadan kaldırılmasına hükmedildi.

Sanık Fahri Bahçivanoğlu hakkındaki davanın da 7 yıl 6 aylık uzatılmış zaman aşımı süresi dolduğu için ortadan kaldırılmasına karar verildi.

Sanıklar Hayyam Garipoğlu, Cengiz Biçer, Metin Berk, Ali Resul Ergeç ve Cem Feridun Yeşil hakkındaki yurt dışı yasağının devamına hükmeden mahkeme heyeti, Fahri Bahçivanoğlu hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının ise hükmün kesinleşmesi halinde kaldırılmasına karar verdi.

1 MİLYON YTL KEFALET

Sanık Hayyam Garipoğlu hakkındaki yakalama emrinin, Yargıtay'ın mahkemece uyulan bozma ilamındaki tespitleri, sanıkla aynı konumda bulunan kimi sanıkların tutuksuz olarak yargılanması, Garipoğlu'nun TMSF ile yaptığı protokol, yapılan bu protokole sanık tarafından ödemeler nedeniyle duyulan sadakat, TMSF'nin protokol kapsamında sanık tarafından hüküm tarihi itibariyle zimmete konu paranın da üstünde 104 milyon 886 bin 648 ABD Doları ödemede bulunulmuş olması, protokol çerçevesinde bakiye ödemelerin sanık hakkındaki yakalama emri nedeni ile riske gireceği, ayrıca mahkemenin önceki hükümden daha az cezaya hükmetmiş bulunması ile tüm dosya kapsamı karşısında 1 milyon YTL nakti kefalet karşılığında kaldırılmasına karar verildi.

Bu miktarın devlet hazinesine yatırıldığına dair makbuzun mahkemeye ibrazı halinde yakalama emrinin kaldırılması konusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, sanığın bu dosyayla ilgili mahkemeye veya yargı mercilerine çağrıldığında mazeretsiz olarak gelmediği taktirde belirtilen miktarın hazineye irat kaydına hükmedildi.

YARGITAY'IN BOZMA İLAMI

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin “Sümerbank” davasına ilişkin kararı, Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nce kısmen bozulmuştu.

Yüksek Mahkemenin kararına göre; 41 sanık hakkında “örgüt kurmak ve örgüte üye olmak” suçundan verilen beraat kararı, suç tarihi nedeniyle zaman aşımının dolduğu gerekçesiyle bozulmuş ve bu suçtan kamu davası ortadan ortadan kaldırılmıştı.

Sanık Hayyam Garipoğlu'na “nitelikli dolandırıcılık” ve “zimmet” suçundan verilen 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 128 trilyon 602 milyar 617 milyon lira ağır para cezası ve bankanın 42 trilyon 867 milyar 539 milyon lira zararının tazminine ilişkin karar da esasa girilmeden usul eksiklikleri nedeniyle bozulmuştu.

Efektifbank'ın off-shore limited hesapları üzerinden bankanın aracı kullanılması suretiyle “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından sanıklar Nizam Garipoğlu, Mehmet Nida Garipoğlu ve Server Faruk Kayaokay hakkında verilen beraat kararı ise onanmıştı.

Aynı suçtan yargılanan Kasım Garipoğlu hakkında verilen beraat kararı da bozularak, bu suça ilişkin dava zaman aşımının dolması nedeniyle ortadan kaldırılmıştı.

“Bankaca tahsil edilmemesi gereken kredinin açılmasını sağlamak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan sanıklar Mehmet Nida Garipoğlu, Handan Güleç, Kasım Garipoğlu, Nizam Garipoğlu, Gazeli Başer, Osman Yılmaz Buzcu, Ömer Caf, Şükrü Karahasanoğlu, İsmail Emen ve Murat Yüksel hakkında verilen mahkumiyet kararları zaman aşımının dolması nedeniyle ortadan kaldırılmıştı.

Bu suçtan beraat eden diğer sanıklar yönünden de zaman aşımı süresi dolduğu için davanın ortadan kaldırılmasına karar verilmişti.

Dönemin Sümerbank Genel Müdürü Cengiz Biçer'e ilişkin “nitelikli dolandırıcılık” ve “zimmet” suçlarından verilen 13 yıl 9 ay hapis ve 34 trilyon 162 milyar 734 milyon lira ağır para cezası ile bankadan kredi kullanarak ”zimmet” suçunu işledikleri belirtilen şirket sahipleri Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç hakkında verilen 11'er yıl 8 ay hapis ile toplam 14 trilyon 289 milyar 886 milyon lira ağır adli para cezalarının da usul yönünden bozulması kararlaştırılmıştı.

“Bankaca tahsil edilmemesi gereken kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla nitelikli dolandırıcılık” suçundan mahkum olan bankanın eski yönetim kurulu üyeleri Fahri Bahçıvanoğlu ve Metin Berk hakkında verilen 1'er yıl 11 ay 10 günlük hapis cezaları da usul eksiklikleri nedeniyle bozulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!