Garanti'de birleşme tamam

Güncelleme Tarihi:

Garantide birleşme tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 14:46

Garanti Bankası ile birleşen OsmanlıBankası, 16 Aralık`dan itibaren Garanti Bankası markası altında hizmet vermeye başladı.

Osmanlı Bankası müşterilerine ait hesapların Garanti Bankası şubelerine devri, Ramazan Bayramı sırasında gerçekleştirildi.

Osmanlı Bankası şubelerinin bayramın ilk günü olan 16 Aralık`dan itibaren Garanti Bankası markası altında hizmet vermeye başladığı, Osmanlı Bankası`nın internetteki sitesinde yer alan Garanti Bankası açıklamasıyla müşterilere duyuruldu.

Birleşme sonrası yeni banka, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle toplam 15.8 katrilyon liralık aktif büyüklükle Türkiye`nin aktif büyüklük açısından en büyük özel bankası olurken, Ziraat Bankası`ndan sonra sektörün en büyük ikinci bankası haline geldi.

Bu arada, Türkiye Garanti Bankası Yönetim Kurulu, bankanın yüzde 100 iştiraki Osmanlı Bankası`nın ana ortağı Compagnie Ottomane d`Investissement BV hisselerinin tamamını defter değeri olan 310 milyon dolar (yaklaşık 452.6 trilyon lira) karşılığında Doğuş Holding`e satma kararı aldı.

Borsa`ya gönderilen Yönetim Kurulu kararına göre, satış bedelinin 125 milyon dolarlık kısmı peşin, bakiye tutarı satış tarihinden itibaren 24 ay içinde 75 milyon dolarlık kısmı döviz cinsinden, 110 milyon dolarlık kısmı 1 ABD Doları 1 milyon 437 bin lira hesabı ile TL`ye çevrilerek tahsili öngörülüyor.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Öte yandan, Garanti Bankası, birleşmeye ilişkin sıkça sorulan sorulara, internet sitesinde yanıt verdi.

``Garanti Bankası ile Osmanlı Bankası`nın birleştirilmesi gerekli miydi? Bu birleşme neden daha önce gerçekleştirilmedi? Osmanlı Bankası`yla Körfezbank çok yakın zamanda birleştirilmişti; üç banka neden bir kerede birleştirilmedi?`` sorusu şöyle yanıtlanıyor:

``Doğuş Grubu, stratejik gelişim planlarını belirlemek üzere 1998 yılında gerçekleştirdiği toplantılarda önemli bir karar aldı ve finans sektöründeki kuruluşlarını uzun vadede ``Garanti`` markası altında birleştirmeyi hedefledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bankalar Kanunu`na getirdiği uygulama yönetmeliğiyle bürokratik süreci kısaltarak, birleşmeler için kolay izin alınabilen bir ortam yarattı. Bu durum, Doğuş Grubu`nun 1998 yılında aldığı kararı daha hızlı hayata geçirmesini sağladı.

Yalnız Türkiye değil, tüm dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Verimli çalışmak ve ölçek ekonomisine ulaşmak, giderek daha fazla önem kazanıyor. Doğuş Grubu`nun bu durumu görmezden gelmesi mümkün değildi.

Bu doğrultuda, artan rekabet koşullarına, Grubun stratejisinden sapmadan uyum sağlanabilmesi için, Körfezbank ile Osmanlı Bankası`nın birleştirilmesi kararı hızlandırıldı.

Ancak, bu karar alındığında, Garanti Bankası`nın IntesaBci ile görüşmeleri sürüyordu. Bu noktada, Garanti Bankası`na yönelik bir uygulamaya gidilmesi, görüşmeleri etkileyebilirdi.

11 Eylül`de Amerika`da meydana gelen olaylardan sonra dünyadaki durumun belirsizleşmesine paralel olarak, IntesaBci`nin yatırımlarını erteleme kararı alması üzerine, daha fazla zaman kaybedilmek istenmedi ve Garanti Bankası-Osmanlı Bankası birleşmesiyle ilgili çalışmalar da hızlandırıldı.``

TABELA BİRLEŞMESİ DEĞİL

Garanti Bankası-Osmanlı Bankası birleşmesinin, bir ``tabela birleşmesi`` olup olmadığı, birleşmenin Garanti Bankası`nın bilançosunu nasıl etkileyeceği konusunda ise ``Hayır. Birleşmeyle ilgili çalışmalar tamamlandığında, her iki bankanın müşterilerine eskisinden daha gelişmiş yeni hizmetler verebilecek tek bir banka ortaya çıkacak.

Garanti Bankası, Osmanlı Bankası ile birleştiğinde, Türkiye`nin aktif büyüklük açısından en büyük özel bankası, Ziraat Bankası`ndan sonra sektörün en büyük ikinci bankası haline gelecek. Bunun yanı sıra, Osmanlı Bankası`nın PTT merkezleri, nakit yönetimi, menkul saklama gibi avantajları da Garanti Bankası`na güç katacak`` deniliyor.

Sitede, birleşme sebebiyle 1.388 Osmanlı Bankası personelinin yaklaşık yüzde 60`ının yeni oluşumda da görev alacağı, böylece birleşme öncesinde 5.490 çalışanı bulunan Garanti Bankası`nın birleşmeden sonra 6.034 kişilik kadrosuyla hizmet vereceği kaydedildi.

Birleşme sonrasında, Garanti Bankası`nın yurt çapındaki şube sayısının, Çanakkale`de açılan yeni şube ile birlikte 292`ye ulaşacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!