Galataport’ta iptal düğmesine Tıktık bastı

Güncelleme Tarihi:

Galataport’ta iptal düğmesine Tıktık bastı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

Devlet Planlama Teşkilatı tartışılan Galataport dosyasını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na iade etti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gelişmeyi basından öğrendi.

Haberin Devamı

YÜKSEK Planlama Kurulu’nun (YPK) sekreteryası konumundaki Devlet Planlama Teşkilatı (DPT,) Galataport ihalesine ilişkin "uygulama sözleşmesi"ni içeren dosyayı, dün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) geri gönderdi. Böylece, Hürriyet’in geçen hafta "iptale gidiyor" diye duyurduğu Galataport’ta merak edilen açıklama, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan beklenirken, süreci DPT başlattı.

DPT, dosyayı ÖİB’e geri gönderme işlemini, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in imzalamamaya gerekçe olarak gösterdiği, Danıştay 6. Dairesi’nin imar planına ilişkin yürütmeyi durdurma kararına dayandırdı.

YPK’nın onayına sunulan Galataport ihalesine ilişkin "uygulama sözleşmesi, dörtbuçuk aydır, Başbakan Yardımcısı Şener’in imzasını bekliyordu. YPK kararları, geleneksel olarak DPT Müsteşarları tarafından imzaya açılıyor.

DÜĞMEYE TIKTIK BASMIŞ OLDU:

Şener’in ihaleye ilişkin olumsuz tavrı ve ardından Danıştay kararı nedeniyle kararı imzalamama yönündeki direnci, Şener’e bağlı olan DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık’ın da açılış imzasını atmamasıyla sonuçlandı. Bundan dört ay önce Galataport dosyasını YPK’ya, ihaleyi yapan Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) göndermişti. DPT dosyayı ilk olarak yaklaşık ikibuçuk ay önce "dosyada bazı evrakın eksik olduğu" gerekçesiyle ÖİB’e geri göndermişti. ÖİB de eksik evrakı tamamlayıp YPK’ya dosyayı tekrar sunmuştu. DPT’nin dünkü iadesinin ise bu kez kesin bir nitelik taşıdığı belirtiliyor.

UNAKITAN GAZETECİLERDEN DUYDU:

DPT-ÖİB trafiğinde bu gelişme yaşanırken, olayın TBMM’de bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a yansıması da ilginç oldu.Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapan yasa teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri akşam saatlerinde tamamlandı. Komisyondan çıkarken gazeteciler Unakıtan’a Galataport ihalesine ilişkin açıklamayı ne zaman yapacağını sordu. Unakıtan, ÖİB yetkilileri ve hukukçularla değerlendirmesinin sürdüğünü belirterek, "Kısa sürede, birkaç gün içinde açıklama yaparız" yanıtını verdi. Plan Bütçe Komisyonu’nun asansörü önünde bu diyalog sürerken, o sırada NTV muhabiri telefonla, CNN-Turk’ün altyazıyla "Galataport’un iptal edildiği" haberini geçtiği haberini aldı ve bu haberi Unakıtan’a aktardı.

UNAKITAN ÇOK ŞAŞIRDI:

Çok şaşıran Unakıtan, gazetecilere "Açıklamayı Özelleştirme İdaresi mi yapmış?" diye sordu. Gazeteciler de Unakıtan’a "ÖİB’e siz böyle bir talimat verdiniz mi?" diye karşı soru yöneltti. Şaşkınlığı süren Unakıtan, "Hayır benim böyle bir talimatım olmadı" yanıtını verdi. "Acele etmeyin birkaç günde açıklamayı duyarsınız" diyen Unakıtan, "Karara için kaç ihtimal var?" sorusuna gülerek "İki. Ya tamam ya da devam" dedi. Unakıtan, Hürriyet’in "Turizm Bakanlığı’nın yetkisini iptal davasını AKP’li bir belediyenin açmış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise "Olabilir, normal, bazen böyle koordinasyonsuzluklar olabiliyor" yanıtını verdi.

DAHA İYİ FİYATI BULURUZ:

Gazeteciler, dün Hürriyet’in duyurduğu Galataport’a en yüksek teklifi veren Ofer’li konsorsiyumun da bir değerlendirme yapacağını ve "iptal edilirse bir daha aynı teklif çıkmaz" sözünü hatırlattılar. Unakıtan bunun üzerine, "Onlar alıcı. Öyle diyecekler tabii. Biz de satıcıyız. İnşallah daha iyi fiyatları bulacağız" karşılığını verdi.

TOP YİNE ÖİB’DE:

DPT’nin Galataport uygulama sözleşmesi dosyasının ÖİB’e geri göndermesi durumunda, yine ÖİB’in ve bağlı olduğu Bakan Kemal Unakıtan’ın bir karar alması bekleniyor.

Hangi konsorsiyum nasıl Ödeme planı önermişti

İhalede en yüksek teklifi veren Royal Caribbiean Konsorsiyumu, 3.5 milyon Euro başlangıç, yüzde 10.75 artış ile 49 yılda ödeme teklif etti. İkinci en yüksek teklif sahibi Tepe İnşaat öncülüğündeki konsorsiyumun 200 bin Euro başlangıç yüzde 16 artış, Finans Gayrimenkul önderliğindeki konsorsiyum ise 15 milyon Euro başlangıç yıllık yüzde 1.5 artış önerdi. İhalede, (KDV hariç) Royal Caribbean 3 milyar 538 milyon Euro, Tepe İnşaat öncülüğündeki konsorsiyum 1 milyar 362 milyon Euro, Finans Gayrimenkul önderliğindeki konsorsiyum ise 1 milyar 4 milyon Euro teklif vermişti.

Galataport olmazsa Türkiye kaybeder

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamlarıyla yaptığı toplantının ilginç isimlerinden biri de Ofer Grubu Başkanı Eyal Ofer’di. Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eyal Ofer’e gazetelerde yer alan Devlet Bakanı Aldüllatif Şener’in Galataport ihalesini imzalamayacağına ilişkin açıklaması sorulmuş Ofer’de, önce Galataport ile ilgili son gelişmelerden haberdar olmadığını söylemiş ardından iptali konusunda ise "Türkiye kaybeder" açıklamasını yapmıştı.

Kazanan konsorsiyumda hangi kimler vardı

Konsorsiyumda, Royal Caribbean Cruises yüzde 21, Global Yatırım Holding yüzde 21, Çeçen Holding (IC Antbel Antalya Belek Turizm Yatırımları A.Ş) yüzde 20, Limak İnşaat da yüzde 3 paya sahip bulunuyor. Geriye kalan paylar ise Sasso Holding ve Triparty Miscellaneous LLC firmasına ait durumda.

İhalenin iptali bizi sevindirir

GALATAPORT
ihalesinde en yüksek teklifi veren Royal Caribbien konsorsiyumu içinde yer alan Çeçen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "İhale bir an önce iptal edilirse bizi de sevindirecek" dedi.Galataport ihalesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu’nda (YPK) bekleyen dosyanın Özelleştirme İdaresi’ne iadesine ilişkin A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan İbrahim Çeçen, ihalenin kamuoyunda yarattığı sansasyon nedeniyle rahatsız olduklarını dile getirirken, "Artık bu aşamadan sonra iptal edilirse memnun olacağız" dedi. Galataport ihalesinin yeniden açılması durumunda yeniden ilgi gösterip göstermeyecekleri konusunda ise Çeçen, projeden soğuduklarını belirterek, artık bu ihale ile ilgilenmeyeceklerini belirtti.

Yıldırım: Bunlar boş laf

GALATAPORT ihalesine ilişkin DPT’nin ÖİB’e geri gönderme haberi çıkmadan bir saat önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım TBMM plan Bütçe Komisyonu’ndaydı. Kısa bir süre Unakıtan’ın yerine vekalet eden Yıldırım, çıkışta Hürriyet’in Şener’in imzalamama tavrına ilişkin sorusu üzerine "Oluşmamış bir karar imzaya açılmaz ki zaten. Yürütmeyi durdurma kararı var. Yok imzalamıyormuş falan, bunlar boş laf" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!