Galata Köprüsü'nde sürpriz protokol

Güncelleme Tarihi:

Galata Köprüsünde sürpriz protokol
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile Yeni Galata Köprüsü'nün müteahhidi STFA-Thyssen arasında, yıllardır süren uyuşmazlık tatlıya bağlandı. Başbakan Mesut Yılmaz'ın bir önceki YPK toplantısında gündeme getirerek, bürokratlardan çözüm bulmasını istediği projenin eksik kalan kısımları için KGM ile STFA yeni bir protokol imzaladı. Buna göre STFA, iki taraf arasında uyuşmazlık çıkmasına yol açan hafif raylı sistemi, dükkanların yapımı ile bakımmsızlıktan bozulan yerleri onarma sözünü verdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yaklaşık 14 milyon DM'lik fazla ödeme iddiasıyla mahkemelik olan iki taraftan STFA, bu para için Karayolları'na İstanbul'daki bir arsayı teminat olarak gösterdi. STFA ayrıca, Karayolları'na verdiği ancak ihtilafa düştüğü gerekçesiyle ‘kimseye ödenmemesi’ amacıyla, teminat mektuplarına daha önce koydurduğu ihtiyati tedbiri de kaldıracağını bildirdi.

EK İŞ SORUNU

10 yıllık bir geçmişi olan Yeni Galata Köprüsü projesinde, köprü beş yıl önce hizmete açılmasına karşın, yapılması gerekli ek işler yapılmadığı gerekçesiyle iki taraf arasında uyuşmazlık çıkmıştı. STFA, üstlendiğgi projenin bedeli 30 milyon dolar olmasına karşın, Bakanlık'ın yapmasını talep ettiği ek işlerle bu maliyetin 60 milyon dolara çıktığını bildirmişti. Bakanlık ise müteahhidn ek işleri yapmak zorunda olduğunu bildirmişti.

Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Erman Şahin, yapılan bütün uyarılara karşın STFA'nın ek işleri yapmadığı gerekçesiyle sözleşmeyi feshederek, İdare nam ve hesabına yeniden ihale etme aşamasına gelmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!