Fuat Tosyalı kimdir? Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Güncelleme Tarihi:

Fuat Tosyalı kimdir Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 09:26

Fuat Tosyalı, yeni dönemde birçok kurumu içerisinde bulunduran Varlık Fonu'nda Yönetim Kurulu üyelerinden birisi olarak atandı. Hatay'da kurduğu metal fabrikasıyla ihracat faaliyetleri yürüten Fuat Tosyalı, demir çelik alanında da faaliyet gösteren Tosyalı, Türkiye demir çelik sektörünü temsil eden Demir Çelik Üreticileri Derneğinde yüksek istişare üyesidir. Peki, Fuat Tosyalı kimdir? İşte, hakkında merak edilenler

Haberin Devamı

1961 yılı Hatay doğumlu olan Fuat Tosyalı, 1967 yılında ilköğretimle birlikte babasının yanında çıraklıkla meslek hayatına başladı. Fuat Tosyalı, 1988 yılında aile üyeleriyle birlikte Tosyalı Metal A.Ş. şirketini kurdu. Tosyalı Metal'in ardından Tosyalı Demir Çelik A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Sac End. A.Ş. şirketleri faaliyete geçti.

Fuat Tosyalı'nın liderliğinde Tosyalı Holding; 2008 yılında 1 milyar ABD Dolarlık bütçeyle başlattığı ve Türk Özel Sektörü'nün ilk yassı çelik üretimi yatırımını, küresel krizin tüm zorluklarına rağmen rekor sürede tamamlayarak 6 Şubat 2010'da, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı törenle Türkiye'ye kazandırmıştır.

Yassı çelik üretiminin ardından karlılığı artırmak ve katma değeri yüksek, son kullanıcıya da hitap edecek ürünleri üretmek üzere Holding, 2011 yılında, 250 milyon dolarlık bütçeyle aynı alanda dünyanın tek seferde kurulan en büyük çelik boru üretimi yatırımını başlatıp, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle tamamlayarak 70'den fazla ülkeye boru ihracatı gerçekleştirmeye başlamıştır.

Haberin Devamı

Çelik sektöründe bölgesel bir güç olma hedefiyle yatırımlar planlayan Tosyalı, yukarıdaki yatırımları devam ederken Afrika pazar stratejisi çerçevesinde Cezayir'de 2011 yılının sonlarında o ülkenin en büyük demir çelik yatırımını başlatmış ve 500 milyon dolar harcayarak 1.250.000 Ton/yıl kapasiteli inşaat demiri üretecek kompleksi 2013 yılı haziran ayında her iki ülkenin başbakanlarının katıldığı törenle ülkeye kazandırmıştır.

Tosyalı Iron Steel Algerie isimli şirket şu an tam kapasite ile ve büyük bir başarıyla üretimini sürdürmektedir.

Türk özel sektörünün lider yassı çelik ve çelik boru üreticisi Tosyalı Holding, 3 ayrı ülkede ve 16 tesisle demir çeliğin birçok segmentinde üretim yaparak bölgesel güç olma hedefiyle büyümektedir..

Tosyalı Holding bu doğrultuda, Karadağ'da eski Yugoslavya'nın en büyük çelik üretim tesisi olan Zelijezara AD Niksic'i 2012 yılında satın almıştır. Mühendislik çelikleri ve alaşımlı çelikler alanında uzman olan bu şirket ürünlerinin tamamını Avrupa'daki makine ve ekipman üreticilerine satmaktadır.

Haberin Devamı

Tosyalı Holding ayrıca, sahip olduğu yassı çelik üretim kapasitesi ve bölgesel Pazar gücü ile , kalaylı-galvanizli ve film kaplı çeliklerde yüksek teknolojiye sahip , Japonya'nın lider şirketlerinden Toyo Kohan ile TOSYALI-TOYO AŞ. adı altında bir şirket kurmuşlardır. Bu ortaklıkla her iki şirket kendilerine özel güçlerini birleştirerek , Avrupa-Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında nitelikli çelik ürünlerinde de çok güçlü Pazar payına sahip olacaktır.

Holding şirketlerinden ayrı olarak Marmara Sınai Ticari Yatırımlar A.Ş.'nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Fuat Tosyalı, 2007 yılında Türkiye'de  yapmış olduğu yatırımlar ve sosyal sorumluluk projelerinden dolayı  TBMM tarafından Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırılmıştır.

Haberin Devamı

2007 yılında Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen "Ekonominin Şeref  Kürsüsü"nde "Yılın İş Adamı" ödülüne layık görülen Fuat Tosyalı, Dünya Gazetesi'nin 2010 yılında düzenlediği "Ekonominin Şeref Kürsüsü"nde bu kez "Yılın Yatırımcısı" olarak ödüllendirilmiştir.

Nisan 2008'de dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan  Amerikan John Hopkins Üniversitesi'nin (JHU) davetlisi olarak İşletme Fakültesi'nde "Türkiye Ekonomisi, Politikası ve Çelik Sektörü" konulu konferans veren Fuat Tosyalı, JHU İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirilmiştir.

Fuat Tosyalı, Türkiye'de iş dünyasının önemli çatı kuruluşlarından biri olan  MÜSİAD'ın, 21. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanlığı görevine getirilmiştir.

Haberin Devamı

Demir Çelik sektöründe olan grubun, dünyada 70'ten fazla ülkeye yaptığı ihracatlarından dolayı Fuat Tosyalı, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Demir Çelik Sektör Kurulu Başkan Vekilliği, Türkiye İhracatçılar Meclis üyeliği,ENVERDER Yönetim Kurulu Üyeliği ve DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Türkiye demir çelik sektörünü temsil eden Demir Çelik Üreticileri Derneğinde Fuat Tosyalı yüksek istişare kurulu üyesidir.

Fuat Tosyalı, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden olan ve sanayi kuruluşları içerisinde ilk 20 şirket arasında yer alan ve bağlı bulunan şirketlerde Türkiye içerisinde 3000, yurtdışında ise 1200 personeli bünyesinde barındıran, Tosyalı Holding A.Ş ve bağlı bulunan tüm şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini şirketlerin kuruluşundan itibaren başarı ile sürdürmektedir.

BAKMADAN GEÇME!