FT: SPK’nın Doğan’a karşı politik tavrı yatırımcıyı ürkütüyor

Güncelleme Tarihi:

FT: SPK’nın Doğan’a karşı politik tavrı yatırımcıyı ürkütüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 00:00

Dünyanın en etkili finans gazetelerinden İngiliz Financial Times (FT), Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik hakkında geçen hafta suç duyurusunda bulunmasına değinerek, Eurasia Group’tan Analist Wolfango Piccoli’nin, "Kavga, Türkiye’de uzun vadede yatırımların ekonomik faktörlerden çok kişisel ilişkilere bağlı olduğu ve düzenleme kurumlarının bağımsızlığı üzerine önemli kaygılar oluşmasına neden oldu" değerlendirmesini aktardı.

Yatırımcı korkuyor

Türkiye’nin en büyük medya grubunun piyasa değerinin, düzenleme kurumunun (SPK) soruşturma talebi üzerine geçen hafta değer yitirdiğini aktaran FT, bu durumun politikanın iş üzerindeki etkileri üzerine sorulara neden olduğunu belirtti. FT, "Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik hisselerinin, piyasanın altında performans göstermesini analistler ’yatırımcılar politik karşıtlık yüzünden grubun ticari olarak zarar görmesinden korkuyorlar’ sözleriyle açıklıyor" dedi.

Deniz Feneri’nden sonra

SPK, Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik’in, gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin alımına ilişkin olarak yapılan inceleme sonucunda haksız olarak çıkar sağlanmasında sorumluluğu bulunduğu ileri sürülen Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Doğan Boyner ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. FT, Doğan Grdubu’nun iddiaların asılsız olduğunu söylediğini belirterek, Hanzade Doğan Boyner’in açık bir şekilde düzenleme ve denetleme kurulunun bağımsızlığını sorguladığını vurguladı. Gazete Hanzade Doğan Boyner’in "SPK bizimle ilk olarak 2001 yılında temasa geçti" sözlerini de aktardı. FT, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan arasında bu yaz grup gazetelerinde AKP için kritik olan bir skandala (Deniz Feneri) ilişkin haberlerin yer almasından sonra söz konusu iddiaların yeniden gündeme getirildiğine dikkat çekti. Gazete, SPK’nın ’sadece piyasayı düzenlemek olan kendi işini yaptığı’ açıklamasına ve SPK’dan bir yetkilinin "Büyük veya önemli bir şirket, bu hiçbir fark yaratmıyor" sözlerini aktardı.

PO’yu etkileyecek karar

Financial Times, geçen hafta başka bir düzenleme kurumunun (Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu-EPDK) aldığı kararın ise Doğan Grubu’nun Türk enerji sektöründeki tutkusuna zarar verebileceğini anımsatarak şu değerlendirmede bulundu: "Grubun şirketlerinden, Türkiye’nin en büyük akaryakıt dağıtıcısı Petrol Ofisi (PO), Ceyhan’da bir rafineri yapmak üzere lisans başvurusunda bulundu. Fakat enerji piyasası düzenleyicileri önemli bir değişiklik yaptı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!