FT: Kamu bankalarının küçülmesi gecikecek

Güncelleme Tarihi:

FT: Kamu bankalarının küçülmesi gecikecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 11:20

İç borçlara ilişkin kaygıları gidermeye ve Türk lirasını güçlendirmeye yönelik önlemler çerçevesinde Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın kamu ihalelerine katılmasına izin verilmesinin, özelleştirme öncesindeki bu bankaların küçültülmesinde bir gecikmeye yol açacağı öne sürüldü.

Financial Times gazetesi, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in açıkladığı yeni önlemlere ilişkin haberinde hükümetin borç yükünü hafifletmek amacıyla halen reabilitasyon sürecindeki iki büyük devlet bankası olan Ziraat ve Halkbank'ın Hazine ihalelerine katılmalarına izin vereceğine dikkat çekti.

Haberde görüşlerine yer verilen kamu bankaları ortak yönetim kurulu üyesi Mete Başol da Ziraat Bankası'nın mali durumunun güçlendirilmesi konusunda büyük bir ilerleme sağlandığını, bankanın artık karlı olduğunu, Halkbank'da da kayda değer rezervlerin biriktiğini belirterek bu ilerlemeye dikkate alarak Hazine ihalelerine katılmayı planladıklarını söyledi.

Buna karşın, Financial Times, kamu bankalarına ilişkin bu gelişmeyi değerlendiren analistlerin, bunun programda öngörülen özelleştirme öncesi kamu bankaların küçültülmesi çalışmalarında bir geçikmeye mal olacağını savunduklarını ancak IMF'nin buna itiraz edeceğinin sanmadıklarını belirtti.

Kemal Derviş'in lirayı desteklemek amacıyla küçük yatırımcıların Hazine kağıtlarını satın almalarınını özendirmek için bazı ufak vergi değişikliklerini de açıkladığını kaydeden gazete, Derviş'in programın başarısı için sosyal barış ve güvenin büyük önem taşıdığı yolundaki sözlerine de dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!