FT: Demirbank satışı bir kilometre taşı

Güncelleme Tarihi:

FT: Demirbank satışı bir kilometre taşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 02:02

Financial Times gazetesi, BDDK'nın Demirbank'ı, dünyanın en büyük bankalarından HSBC'ye satma kararını ‘‘bir kilometre taşı’’ olarak nitelendirdi.

Gerçekleşmesi halinde satışın Türk bankacılık sektöründe şimdiye kadar yapılan en büyük yabancı yatırım olacağına dikkat çeken gazete, HSBC'nin Demirbank için 200 milyon dolar cıvarında bir ödeme yapmasının beklendiğini, satış işlemlerinin 30 Eylül'e kadar tamamlanacağının umulduğunu belirtti.

İngiliz gazetesi, 647 milyar dolarlık varlıklarıyla Türk bankacılık sektörünün dört katı olan HSBC'nin Demirbank için yaptığı teklifi BDDK'nın, olumlu değerlendirdiğini belirterek merkezi İngiltere'de bulunan HSBC grubunun, Demirbank'ın bilançosunun üçte birini oluşturan varlık ve yükümlülüklerini alımına ilişkin işlemlerin 30 Eylül'e kadar tamamlanmasını umduğunu kaydetti. Gerçekleşmesi halinde anlaşmanın Türk bankacılık sektörüne şimdiye kadar yapılan en büyük yabancı sermaye yatırımı olacağı ifade edilen gazetede, HSBC'nin Demirbank'ı satın alarak yerel piyasaları harekete geçirme ve herkesin rekabetçi stratejilerini etkileme durumunda olacağına dikkat çekildi.

Bu arada, HSBC'nin uluslararası bankacılık genel müdürü Shaun Wallis de Türkiye'yi ‘‘Avrupa'da giderek önem kazanacak olan büyük bir pazar’’ olarak gördüklerini belirtti. HSBC'nin önceliliğinin Demirbank'ta personel ve müsteri güvenini yeniden inşa etmek olacağını ifade eden Wallis, bunun ardından, çok geniş bir yelpazede bankacılık hizmetleri sunacaklarını anlattı. Financial Times, HSBC'nin Türk pazarını önemli bir pay almak için çok agresif bir yaklaşım sergilemesi halinde bunun Türk bankalarına maliyetini azaltma yönünde baskı oluşturabileceğini de savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!