FT: Atama yapıldı belirsizlik sona erdi

Güncelleme Tarihi:

FT: Atama yapıldı belirsizlik sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2006 11:49

Durmuş Yılmaz’ın Merkez Bankası başkanlığına atanması yurt dışında da yankı bundu. Financial Times gazetesi, piyasaların olumlu tepki verdiği atamayla "ekonomik başarıları tehdit eden belirsizliğe" son verildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası başkanlığına Durmuş Yılmaz’ın getirilmesi yurt dışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, "Banka’nın para politikasının mimarlarından biri" olarak tanıttığı Yılmaz’ın atamasına piyasalara olumlu bir tepki gösterdiğine dikkat çekti. Financial Times’in "ekonomik başarıları tehdit eden belirsizliğe son verdiğini" belirttiği atamayı Washington Post da "para politikasından sapma olmayacağının garantisi olarak değerlendirildi" diye yazdı.

Financial Times’in "ekonomik başarıları tehdit eden belirsizliğe son verdiğini" belirttiği atamayı Washington Post da "para politikasından sapma olmayacağının garantisi olarak değerlendirildi" diye yazdı.
UNAKITAN:  BU İŞİ BİLEN, KIYMETLİ BİR ARKADAŞIMIZ GELDİ
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankası Başkanlığı'na Durmuş Yılmaz'ın atanmasına ilişkin olarak, “Bilgili, tecrübeli, bu işi bilen, kıymetli bir arkadaşımız geldi. Hayırlı olsun” dedi.


Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye’nin yeni banka patronu enflasyonla mücadele etmeyi taahhüt ediyor" başlıklı Vincent Boland imzalı haberinde, "Türkiye, ülkenin ekonomik başarılarını baltalamakla tehdit eden bir aylık belirsizliğe son vererek yeni bir merkez bankası başkanını atadı" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, "tecrübeli bir Merkez Bankası çalışanı ve "Banka’nın para politikasının mimarlarından biri" olarak tanıttığı Yılmaz’ın enflasyonla mücadeleyi sürdürmeyi ve fiyat istikrarını kalıcı kılması taahhüt ettiğini belirtti. Gazete, atamanın açıklanmasının ardından piyasaların yükseldiğini, hisse senetlerinin değer kazandığını, liranın güçlendiğini kaydetti.

PARA POLİTİKASINDA DEVAMLILIK

Analistlerin Yılmaz’ın bankaya ve para politikası yönetimine devamlılılık sağlayacağını söylediklerine işaret eden gazeteye konuşan ve Yılmaz’ı tanıdığı belirtilen Raymond James Securities’ten Özgür Altuğ da, "Gerçek bir merkez bankacısı. Tüm bölümlerde tecrübesi var. Tüm Para Politikası Kurulu toplantılarına katıldı, para politikasını biliyor ve destekliyor" dedi.

Financial Times, "Türkiye’nin laik Cumhurbaşkanı" olarak adlandırdığı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in geçen ay faizsiz bankacılık yapan bir katılım bankası müdürünün (Adnan Büyükdeniz) Merkez Bankası Başkanlığına atanmasını veto ettiğini anımsatırken "Bu, bakanların siyasi nedenlerden dolayı para politikasını gevşetmeye çalıştıkları ve hassas kamu görevlerine dindar muhafazakarları getirmeyi amaçladıkları suçlamalarını beraber getiren siyasi bir tartışma başlattı" diye yazdı. Gazete, şöyle devam etti: "Analistler, siyasi tartışmalar ne olursa olsun, Sayın Yılmaz’ın seçilmesi, bankanın 2001’deki yıkıcı ekonomik krizden sonra elde ettiği bağımsızlığın zedeleneceği korkularını sona erdireceğini söylediler."

EKONOMİK GÖSTERGELER ETKİLENMEDİ

Gazete, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler Başiktisatçısı Mahmut Kaya’nın enflasyon beklentilerinin ve diğer kilit ekononik göstergelerin tartışmadan etkilenmediğini, bunun da kuruma olan güvenin bozulmadığını gösterdiği değerlendirmesine yer verdi. Kaya, "Bir miktar kredibilite kesin olarak ki kaybedildi ancak kredibilitelerini kaybeden merkez bankası değil, hükümet ve yeni başkanın atanmasından sorumlu olanlardır" ifadesini kullandı.

YILMAZ’IN İLK ZORLUĞU PPK TOPLANTISI

İngiliz gazetesi, Yılmaz’ın karşı karşıya bulunduğu ilk zorluğu faizleri belirleyen Para Politikası Kurulu’nun gelecek hafta yapacağı toplantısının oluşturacağını belirtti. Yılmaz’ın ayrıca istifa ve emekliliklerden etkilenen bankanın yönetimini yeniden oluşturması gerereceğine işaret eden gazete, şimdiye kadar başkanlığa vekaleten bakan başkanlık görevi verilmeyen Erdem Başçı’nın eski görevine dönüp dönmeyeceğinin ise bilinmediğini ileri sürdü. Gazete şöyle devam etti: "Sayın Yılmaz, görev süresi geçen 14 Mart’ta sona eren ve geniş bir hayranlık uyandıran Süreyya Serdengeçti’nin yerine geçiyor. Ancak bilinmeyen kalitesinden değil. Birkaç yıldır bankanın çeşitli bölümlerini yönetti ve konuk analistler ve yatırımcılara sunumları yaptı. Londra’daki City Üniversite’nden mezun oldu ve 1980 yılında Merkez Bankası’na katıldı. PPK üyeliğine de Mayıs 2004’de getirildi."

WASHİNGTON POST

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post da Merkez Bankası başkanlığına Durmuş Yılmaz’ın getirilmesini değerlendirirken e şu yorumu yaptı: "Yılmaz’ın atanması, bankanın katı para politikasından sapmayacağı garantisi olarak değerlendirildi. Kariyerini Merkez Bankası’nda yapmış olan bir yetkili olarak Yılmaz’ın aynı zamanda Banka’nın piyasa güveni açısından önem taşıyan bağımsızlığını koruması bekleniyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!