Fransız tokatçıların izi vergi cennetine uzandı

Güncelleme Tarihi:

Fransız tokatçıların izi vergi cennetine uzandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hülya> Avşar, Yılmaz Erdoğan gibi ünlüleri de üye yapıp, kurdukları Eurosis şirketiyle 2 milyon dolar tokatlayan Simon Thabaut ve Michel Becquevort'un izi Guernsey Adası'nda çıktı. Fransız kökenli bu vurguncular, para akışını hep bu vergi cenneti ada üzerinden yaptı.

Yedi ay önce sağlık hizmetleri vermek amacıyla kurulan Eurasis firmasının 12 ortağının kaçmasıyla piyasalara düşen bombanın etkisi henüz geçmeden gözler, Fransız ortakların para kaynakları olan Guernsey Adası'na çevrildi.

Mart ayında 400 bin dolar sermayeyle faaliyet geçen Eurosis'in ortaklarının para kaynağıyla ilgili birçok soru işareti var. Türk çalışanlarına imza yetkisi vermeyen ve parasal işlere karıştırmayan Fransız tokatçıların, para kaynağının adresi vergi cenneti olarak bilinen İngiltere açıklarındaki Guernsey Adası olduğu belirlendi.

Eurosis'in oluşturduğu sisteme giren ünlüler arasında Hülya Avşar, Yılmaz Erdoğan, Kandemir Konduk ve Çetin Altan da bulunuyordu.

İMZA YETKİSİ YOKTU

Eurasis firmasının bir dönem genel müdürlüğü görevini yürüten ve 3 ay önce bu görevden ayrılan eski sigortacı Abdullah Karacık, genel müdür olmasına karşın imza yetkisi olmadığını söyledi. Karacık, Fransızların para işlerine Türk yöneticileri karıştırmadığını belirterek, para akışının bir sır olarak tutulduğunu kaydetti.

Faaliyete geçtikten kısa bir süre sonra ödemelerinde sıkıntılar yaşayan Eurosis'in batış sinyallerini iki ay önce vermeye başladığı belirtiliyor. Vergi borçlarını ödemeyen, personel ödemelerini ise iki ay gecikmeyle gerçekleştiren Eurasis Sağlık Hizmetleri şirketinin 2 milyon dolar civarında (yaklaşık 370 milyar lira) borcu olduğu tahmin ediliyor.

Herhangi bir mal varlığı olmayan şirketin en büyük alacakları olan leasing şirketleri, Fransız ortakların ortadan kaybolması üzerine Eurasis'in sağlık hizmetlerinde kullandığı ambulanslara ve otomobillere el koydu.

ORTAK ARAMIŞLAR

Eurasis'in Fransız ortaklarının bir süredir ortak aradıkları da belirlendi. Bu amaçla Sabancı Grubu başta olmak üzere Eczacıbaşı ve Doğuş Grubu'yla temasa geçen Fransızlar, yüksek miktarda para isteyince bu görüşmelerden bir sonuç alamadı. Daha sonra Fransızlar yüzde 5 hisselerini Şeker Sigorta'nın sahibi Yurdal Sert'e sattılar.

Şirketin Başkan Yardımcısı Simon Thabaut'un yanısıra şirket ortakları arasında Dominique Mynard, Pierre Attignac, Patrick Memoune ve Murahhas Üye Michel Becquevort üyeler arasında da Françoise Gaonach, Andre Dupont, Türk üye Ahmet Ali Kınoğlu bulunuyor. Eurasis'in Türkiye'ye getiren ve büyük iddialarda bulunan Simon Thabaut o dönemde yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıklamıştı. Ancak daha sonra şirketin 400 bin dolarlık sermayeyle kurulduğu ve Eurasis'in sermayesinin bir süre önce ancak 2 milyon dolara çıktığı anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!