Fransız Danone Avrupa’yı yoğurtla tanıştıran isim babasını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Fransız Danone Avrupa’yı yoğurtla tanıştıran isim babasını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 00:00

Doktor olan babası İsaac Carasso’nun Selanik’te tanışıp, ilaç olarak kullandığı yoğurdu kendi adını vererek ’Danone’ markasına dönüştüren Daniel Carasso, 104 yaşında hayata veda etti. Fransa merkezli Danone’yi dünya devi gıda şirketleri arasında ilk sıralara yerleştiren Daniel Carasso, hem Avrupa’yı hem de ABD’yi yoğurtla tanıştıran kişi olarak biliniyor.

DÜNYANIN önde gelen gıda gruplarından Fransız Danone’un isim babası ve şirketin Onursal Başkanı Daniel Carasso, 104 yaşında hayata veda etti. 1905 yılında Selanik’te doğan Carasso, doktor olan babasısının ilaç olarak kullandığı yoğurt sayesinde Danone gibi bir gıda devinin temellerini attı. Danone CEO’su Franck Riboud, Carasso’nun vefatının ardından yaptığı açıklamada, "Hepimiz bu büyük grubun, onun adını taşıdığını biliyoruz. O, bütün sınırsız enerjisini ve iyimserliğini 1929 yılından bu yana başarısına adamıştır" dedi.

Selanikli yoğurtçu

Türkiye’de de tüketilen Danone’un hikayesi, 1912 yılında Selanik’ten İspanya’ya göç eden Carasso (Karasu) Ailesi’ne dayanıyor. Balkan Savaşları’nda Selanik düşünce, bir doktor olan İzak Karasu, eşi ve oğluyla birlikte İspanya’ya göç etti. Tam 420 yıl sonra ayrıldıkları topraklara geri dönen Karasu Ailesi Barselona’ya yerleşti. İzak Karasu, adını ’Isaac’, soyadını da ’Carasso’ olarak değiştirdi.

İlaç olarak kullandı

Isaac Carasso, bir muayenehane açarak çalışmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında bağırsak enfeksiyonundan ölen çocuklara çare arayan Isaac Carosso, çocukluğunda Selanik’te tanıştığı yoğurdu hatırladı. Evinin bodrumunu mandıra yapan Isaac Carosso, 1919’da yoğurdu ilaç olarak geliştirip eczanelerde sattı. Markaya da oğlunun ’Daniel’ olan isminin Katalanca’daki karşılığı ’Danon’ adını vermek isteyen Isaac Carasso, ancak o tarihte ’Danon’ markası tescil edilmiş olduğu için sonuna ’E’ harfini ekledi ve böylece dünyaca ünlü Danone markası doğdu.

Babasını dinledi

Isaac Carosso’nun oğlu ve Danone’un Onursal Başkanı olan Daniel Carasso ise, 1905 yılında Selanik’te doğdu. Ailesiyle birlikte İspanya’ya giden Daniel Carasso, 1923 yılında üniversite için Marsilya’ya geçti. Hemen arkasından babasının bakteriyoloji alanında daha eğitimli olmasını istemesi üzerine Pasteur Enstitüsü’ne devam etti. 1929 yılında Paris’e gelen Daniel Carasso, babasının temelini attığı yoğurt işini Fransa’ya taşıdı. Paris’te 18’inci bölgedeki bir dükkanda, ’Danone Yoğurtları Paris Şirketi’ kapılarını açtı. Onu 1932’de Levallois-Perret’de ilk fabrika izledi.

ABD’nin ilk şirketi

İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden sonra 1942 yılında ABD’ye göç eden Daniel Carasso, bu ülkeyi de yoğurtla tanıştırdı. Daniel Carasso, New York’ta ABD’nin ilk yoğurt şirketini kurdu. Şirketin adı ’Dannon Yoğurt Ürünleri’ oldu. Daniel Carasso, savaş sonrasında 1951 yılında Avrupa’ya geri döndü. Özellikle 1950-1967 yılları arasından Danone şirketi, çok büyük bir hızla büyüyerek dünyanın en tanınan gıda markaları arasında yer aldı. 1967 yılında Gervais ile birleşerek Gervais-Danone adını alan şirket, 1972 yılında da ABD’li BSN Grup ile yola devam etme kararı aldı.

120 ülkede 150 fabrikası ve 76 bin çalışanı var

DANONE
Grubu, bugün 120’yi aşkın ülkede 150 fabrikayla faaliyet gösteriyor. Dünya genelinde 76 bin çalışanı bulunan grubun, geçen yılki cirosu 15.2 milyar Euro’ya (20.48 milyar dolar) ulaştı. Danone, gıda pazarında dört ana iş kolunda faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlar, taze sütlü ürünler (dünya birincisi), içecek (ambalajlı su kategorisinde dünya ikincisi), bebek beslenmesi (dünya ikincinsi) ve medikal beslenme (dünya üçüncüsü) olarak sıralanıyor.

1997’de Türkiye’ye adım attı

FRANSA
merkezli Danone, Türkiye pazarına 1997 yılında adım attı. Grup, Danone Türkiye olarak, 1997’den bu yana su pazarında Danone Hayat A.Ş., 1998’ten bu yana sütlü ürünler pazarında Danone Tikveşli A.Ş. ve 2007 yılı sonu itibariyla bebek beslenmesi ve medikal beslenme pazarında Numil A.Ş. şirketleri ile faaliyet gösteriyor. Danino, Danette, Activia, Danone Doğal, Tikveşli, Birtat, Hayat, Akmina, Milupa, Bebelac, Nutricia markaları bulunan Danone Türkiye, 7 şehirde üretim yapıyor ve 1500 kişilik istihdam sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!