Fransız bisikletçide doping arandı, altından ‘sanayi casusluğu’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fransız bisikletçide doping arandı, altından ‘sanayi casusluğu’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 00:00

2006’daki Fransa Bisiklet Turu’nda şampiyon olan Floyd Landis’in doping yaptığının belirlenmesi üzerine başlayan araştırma, Fas’taki bir hapishaneden, önde gelen Fransız şirketlerine kadar uzanan bir “sanayi casusluğu” skandalını ortaya çıkardı. Skandala enerji grubu EDF, medya ve telekom devi Vivendi ile Greenpeace’in adı karıştı.

FRANSA, bir doping skandalıyla başlayan soruşturmanın ülkenin önde gelen şirketlerinin de dahil olduğu bir ‘sanayi casusluğu’ skandalına dönüşmesinin şaşkınlığını yaşıyor. Bir şampiyon bisikletçi, Fransız gizli servisinin eski ajanları, eski ordu mensupları, çevreci kuruluş Greenpeace, enerji grubu EDF, medya ve telekom devi Vivendi’nin adının karıştığı casusluk skandalı, doping laboratuarından başlayarak, Fas’taki bir hapishaneye oradan da Fransız şirketlere kadar uzandı. Ancak ‘filmlerde olur’ dedirten olay, 2006’daki Fransa Bisiklet Turu’nu kazanan Floyd Landis’in doping yaptığının ortaya çıkmasıyla başladığı kaydedildi.

Stratejik haberalma

New York Times gazetesi, bilgisayar korsanları aracılığıyla gerçekleştirilen sanayi casusluğunun Fransa’nın dev şirket ve kuruluşlarına kadar uzamasını eleştirerek, günümüzde şirketler tarafından ‘stratejik haberalma’ olarak adlandırılan faaliyetlerin karanlık bir yüzü bulunduğuna dikkat çekti. Gazete, Fransa’daki doping testlerinin yapıldığı L.N.D.D. laboratuarlarında başlayan siber suçun hikayesini şöyle anlattı:

2006 yılı Fransa Bisiklet Turu şampiyonu ABD’li Floyd Landis’e ait test sonuçlarının L.N.D.D. laboratuarlarından çalındığı ortaya çıktı.

Siber suç işlendi

Landis’in yüksek miktarda erkeklik hormunu (testosteron) aldığını gösteren doping test sonuçlarının, bazı medya kuruluşlarıyla başka laboratuvarlara verilmesi üzerine başlatılan soruşturmada olayın siber bir suç olduğu belirlendi.

Soruşturmayı yürüten savcılar, laboratuvarın bilgisayarlarında, bilgileri çalmaya yarayan bir ‘truva atı’ yazılımının bulunduğunu tespit ettiler.

Landis’in test sonuçlarının bu ‘truva atı’ sayesinde Kanada’daki bir laboratuvara gönderildiği belirlendi.
Bu laboratuvara gönderilen dosyaları en son olarak ‘Arnie’ adında birine ait olan bilgisayar tarafından edit edildiği ve IP adresinin ise Landis’in o dönemdeki koçu Arnie Baker’a ait olduğu ortaya çıktı.

Fas’ta tutuklanan korsan siber suçu itiraf etti

FAS’taki bir hapishanede, Fransa’daki siber suç bir anda sanayi casusluğuna kadar uzandı. New York Times gazetesinde yer alan, film gibi casusluk hikayesi şöyle devam etti:
Fransa’daki laboratuvarın bilgisayarındaki ‘truva atı’nın yine Landis’in doping testi sonuçlarıyla birlikte bazı belgeleri Fransız bilgisayar korsanı Alain Quiros’a gönderdiği de tespit edildi.
Soruşturmayı yürüten Fransız yetkililerin isteği üzerine Quiros bilgisayar korsanlığı suçundan Fas’ta tutuklandı.
Quiros, Fransız savcılara verdiği ifadede, L.N.D.D. laboratuarlarındaki bilgisayarlardan bazı gizli belgeleri çaldığını itiraf etti.

Greenpeace belgeleri Fransız enerji devi EDF’ye sızdırıldı

BİLGİSAYAR korsanı Alain Quiros’un bilgisayarlarında yapılan incelemede ise Greenpeace örgütünün Fransa Direktörü Yannick Jadot ile şirketlerdeki küçük hissedarların haklarını savunmasıyla ünlenen avukat Frederik-Karel Canoy’un kişisel bilgisayarlarındaki sabit disklerin birer kopyasını buldu.
Quiros’u kullanan Kargus şirketinin Yannick Jadot’a ait bilgisayardan yasadışı olarak ele geçirilen bilgileri ise dünyanın en büyük enerji şirketlerinden EDF’nin (Electricite de France) bir çalışanına verdiği tespit edildi.

Eski gizli servis ajanı para verdi

FRANSIZ bilgisayar korsanı Alain Quiros, savcılara verdiği ifadede, L.N.D.D. laboratuvarlarından ABD’li bisikletçi Floyd Landis’in doping testi sonuçlarını çalmak için eski bir gizli servis ajan olan Thierry Lorho’nun kendisine para verdiğini söyledi.
Quiros’in ismine verdiği Lorho’nun ise Paris merkezli özel dedektiflik ve istihbarat şirketi Kargus Consultants’ın Başkanı olması soruşturmaya yeni bir yön kazandırdı.

Vivendi suçlamaları reddetti EDF ‘Suçtan haberim yok’ dedi

FRANSIZ devletinin yüzde 70’le sahibi olduğu enerji devi EDF, suçlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, ülkede özellikle nükleer santral karşıtı eylemlerle öne çıkan Greenpeace örgütünün bilgisayarından çalınan bilgilerle gerçekleştirilen siber suçtan haberi olmadığını kaydetti. EDF ayrıca, Kargus şirketiyle bağlantısı bulunduğu belirlediği iki çalışanını işten çıkardığını açıkladı.

Medya ve telekom devi Vivendi aleyhine dava açan avukat Frederik-Karel Canoy’un bilgisayarındaki bilgilerin çalınmasıyla ilgili olarak ise şirket yöneticileri sorgulandı.

Vivendi Başkan Yardımcısı Jean-Francois Dubos, savcılara verdiği ifadede, şirketin yasadışı hiçbir eylemde bulunmadığını belirterek, siber casusluk suçlamaların reddetti.

450 bin Euro’luk ödülü geri vermişti

2006 yılındaki Fransa Bisiklet Turu şampiyonu ABD’li Floyd Landis’in doping yaptığı kesinleşince, şampiyonluğu geri alındı. Üç yıl boyunca uluslararası müsabakalardan men cezası da alan Landis ayrıca, 450 bin Euro’luk para ödülünü de geri vermek zorunda kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!