Fransa’da hükümet krizi

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da hükümet krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2015 01:22

Ekonomik torba yasayı meclisi bypass ederek yürürlüğe sokmaya kalkışan Valls hükümeti kendi grubundan da tepki gördü. Gensoru kabul edilirse hükümet istifa edecek.

Haberin Devamı

FRANSA Başbakanı Manuel Valls’in ekonomiyi ve rekabeti canlandırmak amacıyla hazırlanan ve “Macron Yasası” adıyla anılan torba yasanın parlamenterlere takılma riskinin artması üzerine, metnin oylama yapmaksızın kabulüne olanak tanıyan bir mekanizmayı harekete geçirmesi, siyasi krize neden oldu.

Valls’in, hazırlama aşamasından bu yana tartışılan, süreç içinde odağı ve kapsamı değişen yasa için Fransa Anayasası’nın 49. maddesinin 3 fıkrasını devreye sokarak meclisi bypass etme yolunu seçmesinde kendi grubundaki bazı parlamenterlerin yasaya yönelik çekinceleri etkili oldu. Yasanın geçmesinin riske girdiğini gören Valls bu maddeye sığınırken muhalefet gensoru önergesi verdi. Bugün akşam saatlerinde yapılacak oylamada önerge mutlak çoğunlukla kabul edilirse Valls hükümeti istifa etmek zorunda kalacak. Hükümetin düşmesi için 289 oy gerekiyor. Yapılan öngörüler ise normal şartlarda gensoruya destek oylarının 237 civarında olacağı yönünde.
“Macron Yasası”, polemik yaratan pazar günü çalışma, otobüs taşımacılığı, bazı meslek kollarının liberalizasyonu, ordunun
ekipman kiralayabilmesi, işletmeler arası borçlanma gibi birbirleriyle çok bağlantılı
olmayan unsurlar içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!