Fransa, Belçika ve Lüksemburg Dexia’ya kefil oluyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa, Belçika ve Lüksemburg Dexia’ya kefil oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00

Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin ortak operasyonuyla kurtarılan Dexia’nın Belçika birimi 4 milyar Euro’ya kamulaştırılıp kısa vadeli sermaye ihtiyacı 14 milyar Euro azaltılacak. 3 hükümet Dexia’ya 10 yıl vadeye kadar 90 milyar Euro’luk devlet garantisi verip kefil olacak. Bankanın Türkiye iştiraki Denizbank ve Lüksemburg iştiraki Dexia Banque Internationale de elden çıkarılacak.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün Fransa, Belçika ve Lüksemburg hükümet üyelerinin Dexia’nın kurtarılması için uzlaşmaya varmasının ardından paketin detayları ortaya çıktı. Dexia Yönetim Kurulu’na sunulan ve onaylanan kurtarma paketine göre, aktif yönetimi birimi hariç Dexia’nın Belçika’daki  bankacılık faaliyetleri 4 milyar Euro’ya kamulaştırılıp, bu işlem  nedeniyle 3.8 milyar Euro zarar yazılacak. Bankanın Belçika iştirakleri Belçika hükümeti tarafından 4 milyar Euro’ya (5.4 milyar dolar) satın alınacak.

3 ülke bankaya kefil olacak
Dexia’nın kârlı Belçika biriminin elden çıkarılması nedeniyle bankanın kısa vadeli sermaye ihtiyacı en az 14 milyar Euro azalacak. Riskli aktifleri kapsamında Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin 10 yıl vadeye kadar 90 milyar Euro’luk devlet garantisini kabul eden Dexia’ya Belçika’nın yüzde 60.5, Fransa’nın yüzde 37.5 ve Lüksemburg’un yüzde 3 kefil olacağı bildirildi.
  
Katar’dan 900 milyon Euro
Fransız belediyelerin finansmanında bu ülkenin kamu bankaları Caisse des Depots ve La Banque Postale tarafından desteklenecek Dexia’nın bu sayede yaklaşık 10 milyar Euro’luk kısa vadeli finansman ihtiyacını karşılayacağı belirtildi. Öte yandan, Lüksemburg merkezli iştiraki Dexia Banque Internationale’ın satışı için bir grup yatırımcıyla görüşmelerini sürdüren bankanın 25 Ekim’de resmi teklif beklediği dile getirildi. Belçika’nın ekonomi gazetesi L’echo, Katarlı bir fonun Dexia’nın Lüksemburg birimini 900 milyon Euro’ya satın almak için harekete geçtiğini duyurdu.

2008 kadar para çekilmedi
Dexia CEO’su Pierre Mariani, bankanın sermaye yetersizliğinden değil, ‘kısa vadeli fonlama’ sorunu nedeniyle zora girdiğini belirterek bu nedenle sermaye artırımı seçeneğine gerek olmadığını kaydetti. Mariani, şunları söyledi: “Dexia, bölünme ve planlanan satışların ardından geriye kalacak riskli aktifleriyle ‘kötü banka’ olarak adlandırılmayı hak etmiyor. Bankanın zora girmesinin ardından müşteriler kayda değer miktarda para çekse de bu miktar 2008’deki kurtarma operasyonu sırasında çekilen mevduatla kıyaslanamaz.”

Haberin Devamı

Zorlu: Denizbank’ı almayı konuşmak için henüz erken

Haberin Devamı

BELÇİKA, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin ortak operasyonuyla kurtarılan Dexia, Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ı satmakta aceleci davranmayacağını açıklarken, bankanın eski patronu Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, satın almayı henüz düşünmediğini ve yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Dexia CEO’su Pierre Mariani, “Denizbank’ın satışında süre kısıtlaması yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!