Fortis ve Dexia'da sıkıntı yok

Güncelleme Tarihi:

Fortis ve Dexiada sıkıntı yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 15:24

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fortis ve Dexia ile ilgili Türkiye'de bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndaki Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısında, konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İŞTE YENİ TÜRK LİRASI

Türk Lirası'nın 165 yıllık tarihi

Erdoğan, global krizle ilgili yeni tedbirlere yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in ilgili bakanlarla sürekli irtibat halinde olduğunu, aynı şekilde Bankalar Birliği temsilcileri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kuruluşlarla da bağlantı halinde bulunulduğunu bildirdi.

Uluslararası piyasalar ile yurt içi piyasanın da yakından izlendiğini kaydeden Erdoğan, “Atılması gereken adımlarla ilgili ne gerekiyorsa tabii ki bu adımlar atılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan, Merkez Bankası başta olmak üzere, Hazine ve Ziraat Bankası ile diğer bankaların temsilcileriyle de görüşmeler yapıldığı ifade etti.

Bu ay Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve diğer ilgililerin (Dünya Bankası-IMF toplantıları için) ABD'de olacağına da dikkat çeken Erdoğan, ABD'deki çalışmalar sırasında çeşitli temaslarda da bulunulacağını belirtti.

Makro istikrar ve siyasi istikrarı koruma noktasında hassas bir şekilde çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Erdoğan, gelişmelerle ilgili gerektiğinde açıklama yapıldığını da hatırlattı.

“SIKINTI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili bir başka soru üzerine de, bankaların tamamının BDDK'nın kontrolünde, takibinde bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Gerek Fortis olsun, gerek Dexia olsun bu bankalar da yine aynı şekilde bu takibin içerisindeler ve BDDK tarafından ilgili banka yönetimleriyle bütün görüşmeler yapılmakta. Ben burada herhangi bir sıkıntı doğacağını düşünmüyorum. Bunlar aşılacaktır ve onların da bütün oradaki mudileri rahat olsun tavsiyesini burada tekrarlıyorum.

Ülkemizde bizim şu anda böyle bir sıkıntı, böyle bir durum söz konusu değil, hepsi yakın takiptedir. Zaten böyle bir durum olacak olsa BDDK bunları bize rapor eder. Böyle bir şey söz konusu değil ve bizim bankacılık sistemimiz 2000'li yıllarda yaşanan o atmosferi kesinlikle yaşamıyor, hiç böyle bir şey yok. Burada rahat olalım. Düşünün o zamanlar yüzde 30, 35'lere varan kredilerde risk vardı. Ama şu anda böyle bir şey yok. Bankalarımızda çok kararlı ve dikkatli gidiyorlar. Bizler de bunu yakından takip ediyoruz. BDDK zaten bu konuda tavizsiz bu işi takip ediyor. Şüphesiz ki rehavete kapılmayacağız, dikkatli olacağız ama böyle bir sıkıntımız şu anda söz konusu değil.”

Erdoğan, Ziraat Bankasının özelleştirmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de şu anda böyle bir düşünceleri olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Böyle bir zamanda, kalkıp da Halk Bankasının özelleştirilmesi veya halka açılmasında yeniden bir sürece girmenin “akıl karı” olmadığını vurgulayan Başbakan, “Yani eğer iyi tüccarsanız bunun zamanlamasını da iyi yapacaksınız. Şu anda bunun zamanı değil, dikkatli olmak zorundayız” dedi.

Erdoğan, mevduat garanti tutarlarının yükseltilip, yükseltilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de, bunun da şu anda gündemlerinde bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, “Sıkıntı yokken niye adım atalım, sıkıntı olursa o da gündeme gelir” diye konuştu.

IMF İLE İLİŞKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkiler konusunu değerlendirirken, öncelikle ABD'de buna ilişkin görüşmelerin yapılması gerektiğini belirtti. Küresel mali ekonomik krizin olduğu ortamda bu ilişkilerin daha dikkatli sürdürmek gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, “bakanımız (Devlet Bakanı Mehmet Şimşek) görüşmeleri yapsın, döndüğünde değerlendirir ve kısa zamanda kararımızı açıklarız” dedi.

CARİ AÇIK

Başbakan, cari açıkla ilgili bir soru üzerine, ithalat politikasında çok daha dikkatli bir sürecin içinde olduklarını, enerji politikasında da kendi içimizdeki enerji kaynaklarına dönük adımlar atıldığını anlattı.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, nükleer santral, hidroelektrik ve termik santraller ile yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Erdoğan, “İthalata dayalı enerji de reformlarla ithalatı ne kadar azaltabilirsek, açık da o kadar kapanmaya başlayacaktır. Bizim petrol kuyularımız yok, doğalgaz ve petrolde dışa bağımlı bir ülkeyiz. İhracatımızın ithalatımıza göre fazla olması için çalışıyoruz, orada da olumlu bir netice yakalayacağız. Turizm de olumlu gelişmeler var. Bu yıl beklenen 25 milyon turistin ülkemize gelmesi... Geçen yıla göre 3 milyon artış var” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki dönemde de mali disiplinin devam edeceğine ve bundan taviz verilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, harcama ve tasarruflara da dikkat edileceğini, aynı şekilde ülkenin rekabet gücünü artıracaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, “Ama şimdi ekonomimiz güçlü, yere da sağlam basıyorsak, bunu bu kadar (cari açık) ürkütücü göstermek yanlıştır. Ama üzerine gidilmesi, çözülmesi gereken bir problemdir” dedi.

TEK HANELİ ENFLASYON

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da küresel krizle birlikte ortaya çıkacak yüksek enflasyonun TL'yi aşındırıp, aşındırmayacağı konusundaki bir soruyu şu şekilde yanıtladı:
“Enflasyon yüksek ise paranın satın alma gücü düşer, bu hayatın gerçeği. Ama bugün geldiğimiz noktada, siyasi istikrar ve makro istikrar, kamu maliyesinin güçlü ortamı, Merkez Bankasının sıkı para politikası var. Mevcut politikalardan taviz vermezsek, bu çalkantıdan rahatlıkla çıkabiliriz. Etkilenmemek mümkün değil ama bugünkü verilerle, büyük ihtimalle yıl sonunda enflasyonun tek haneli olacağını düşünüyoruz. Yeni paralar için çok aşındırıcı olacağını düşünmüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!