Ford, dünyada küçülecek Türkiye'de büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

Ford, dünyada küçülecek Türkiyede büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ford Motor'un Avrupa'da yeniden yapılanma ve küçülme kararından, Türkiye'nin etkilenmeyeceği açıklandı. ‘‘Avrupa Dönüşüm Strateji’’ adı altında yeniden yapılanan Ford Motor, Portekiz, Polonya ve Beyaz Rusya'daki tesislerinde bazı tasarruf önlemlerine gidecek. Ayrıca Dagenham Araç Montaj Fabrikasında tek vardiyaya dönülecek ve Avrupa'daki işgücü azaltılacak.

Ford Otosan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye için alınan kararlarda bir değişiklik olmadığı vurgulanırken, Gölcük'teki fabrika yatırımının hızla ilerlediği, işçi çıkartılması ya da farklı bir politikanın düşünülmediği belirtildi.

Tasarruf önlemleri kapsamında, Ford Motor'un 10 bin civarında işçiyi işten çıkaracağı belirtiliyor. Ford, daha önce Avrupa Dönüşüm Stratejisine uygun olarak her yıl toplam masraflarını yüzde 10 azaltmayı hedeflediğini açıklamıştı. Bunun içinde yan sanayi ve dağıtım maliyetlerinin azaltılması, verimlilikle sağlanan tasarruflar ve örneğin düz şanzımanlar için Getrag ile ve dizel motor üretimi için de PSA Peugeot ile yapılan işbirliği gibi yollarla sağlanan verimlilik artışları da bulunuyor. Ford Motor, bütün bu önlemler sonrasında gelecek yıllarda 1 milyar dolardan fazla bir tasarruf sağlamayı hedefliyor.

1 MİLYAR DOLAR

Bir süre önce, Ford Avrupa Başkanı David Thursfield, Avrupa'da bu yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık zararları olduğunu, bu nedenle de işten çıkarmalara karar verdiklerini belirtti. Bu karara göre, 10 bin işçinin işine son verilecek. Ford, daha önceki yıllarda da, Avrupa'daki iş gücünü yüzde 6 azaltmıştı. Firma, geçtiğimiz mayıs ayında da, İngiltere'deki Dagenham fabrikasında üretimi durdurarak, 1350 kişinin işine son vermişti. Thursfield, yeniden yapılandırma ve işten çıkarmalarla, 2002 yılında tekrara kára geçmeyi beklediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!