Fon'daki bankalarda vurguna ilk tutuklama

Güncelleme Tarihi:

Fondaki bankalarda vurguna ilk tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyduğu 8 bankada geçmişte yapılan vurgunlarla ilgili ilk tutuklama Egebank'ta oldu. Egebank'ın eski yöneticisi Özgen Tamuman, bankanın 8 milyon dolarını zimmetine geçirmek suçundan tutuklandı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Egebank'ın eski yöneticisi Özgen Tamuman, bankanın 8 milyon dolarını usulsüz şekilde zimmete geçirmek suçundan tutuklandı. Bankanın avukatları, bir şirkete aktarılarak çekilen paranın, eski Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Murat Demirel'e verildiğini iddia ettiler.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Egebank avukatları Mehmet Tural ve Barış Kurmuş, sanıklar Yahya Murat Demirel, Ümit Öndeş, Ali Süha Paya, Ersin Çamoğlu, Özgen Tamuman, Mevlüt Meriç Pulluoğlu ve Şaban Ayhan Tatlıgil'in, 4389 sayılı Bankalar Yasası'nın 22. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, 'zimmet ve zimmet suçuna iştirak' suçundan cezalandırılmalarını istedi. 12 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenen sanık Murat Demirel'in, Egebank’ın Yönetim Kurulu Başkanı, Ümit Öndeş'in Genel Müdür Vekili, Ali Süha Paya ile Ersin Çamoğlu'nun yönetim kurulu üyeleri, Özgen Tamuman'ın Kredi İzleme ve Hukuk İşleri Grup Müdürü, Mevlüt Meriç Pulluoğlu'nun ise Bahçekapı Şubesi Müdürü olduğu belirtildi.

Avukatların suç duyurusu dilekçesine göre olay şöyle:

Özen gösterilmeden, hatta yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Karakaş'ın muhalefet oyuna rağmen, bu kredi tahsis işlemleri başlatıldı.

Zimmete para geçirme operasyonu için, Vanlı olan Yönetim Kurulu Üyesi Özgen Tamuman'ın hemşehrisi Haluk Türkmen'in sahibi olduğu Harmak Makina Sanayii Tic. AŞ seçildi. Kredi işlemlerini, 'Fırıldak Ömer' olarak tanınan, Demirel Ailesi'ne yakınlığı ile bilinen Vanspor eski Başkanı Ömer Gülüştür ile Özgen Tamuman yürüttü. Krediyle, Sarıyer'de 116 pafta, 934 ada 3 parseldeki 500 dönümlük arsa satın alınacağı ve burada Harmak ve Egebank ortaklığında villa yapılacağı belirtildi.

Özgen Tamuman, kredi için başvurduğu Merkez Şube Müdürü Levent Güvenç'in ‘‘Bu şekilde kredi veremem’’ ifadesi üzerine, şu anda Yahya Murat Demirel'in Azerbaycan'daki bankasının genel müdürlüğünü yapan Egebank Bahçekapı Şubesi Müdürü Mevlüt Meriç Pulluoğlu'nu aradı. Şube çalışanlarının, ipotek alınmaması ve diğer belgelerin hazır olmadığı şeklindeki tereddütleri üzerine Özgen Tamuman, ‘‘Gerekli evrak ve talimatları sonradan göndereceğim’’ dedi.

Özgen Tamuman ve Kredi Tahsis Müdürü Aysel Sevim'in imzalarıyla, kredi onay ve kullandırım fonu imzalanarak gerekli talimatlar verildi. Bizzat Yahya Murat Demirel, şube müdürünü arayarak, kredinin derhal kullandırılmasını, aksi halde Harmak firması ile ilişkilerinin bozulacağını söyledi. 17.12.1999 günü, Egebank merkez şubeden Bahçekapı Şubesi'ne 8 milyon dolar aktarıldı. Para aynı gün, Bahçekapı şubesinden, Ömer Gülüştür'ün Mercedes'ine yüklendi.

Paraya hiç elini sürmeyen işadamı Haluk Türkmen ne arsanın ne de Egebank'la birlikte yapacağı villaların akıbetini öğrenebildi.

Suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Savcılık, sanıklardan Genel Müdür Vekili Ümit Öndeş ile Özgen Tamuman'ı ifade için çağırdı. 11 Eylül günü ifadesi alınan Öndeş, tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Tamuman ise tutuklandı.

Tamuman: Teamüllere uydum

TUTUKLANAN Özgen Tamuman ifadesinde, kredi isteğinin, bankanın Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Melih Anık'tan geldiğini belirterek, şunları söyledi: ‘‘Sarıyer'de 500 dönümlük arsa almaya karar verdiklerini ancak sermaye piyasası mevduatının, bankadan kredi almalarına olanak vermediğini söyledi. Bunun hukuki açıdan uygun olmadığını izah ettim. Murat Demirel aradı ve almayı planladığı arsaya, 250 kadar villa yapıp satmayı düşündüğünü, bu projeye, bankanın gayrimenkul yatırım ortaklığını da ortak yapmayı amaçladığını söyledi. Harmak firmasının bazı çeklerinin ödenmediğini tespit ettim. Ancak kredi verilip verilemeyeceğini, Yönetim Kurulu'nun takdirine bıraktım. 7.12.1999 tarihinde Yönetim Kurulu, 65/7 sayılı kararla, krediye olumlu yanıt verdi. Talep edilen para 12 milyon 500 bin dolar, ancak Yönetim Kurulu kararıyla Bahçekapı Şubesi'ne aktarılan para 8 milyon dolardı. 8 milyon doların, krediye aracılık eden Ömer Gülüştür'ün hesabına aktarılması talimatını ben vermedim. Teammüllere uygun hareket ettim, zimmetime de para geçirmedim.’’

Fon'da hangi bankalar var?

Türkbank

Bankekspress

İnterbank

Egebank

Sümerbank

Yaşarbank

Esbank

Yurtbank

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!