Fon'daki bankalara İtalya da talip oldu

Güncelleme Tarihi:

Fondaki bankalara İtalya da talip oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL'dan sonra dün Ankara'da yoğun görüşmeler yapan İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, Mevduat Sigorta Fonu'nun elinde bulunan bankalara İtalyanlar'ın da talip olduğunu bildirdi. Devlet Bakanı Recep Önal, ‘‘İtalyanlar bankalarla özellikle ilgileniyor’’ dedi.

MERKEZ Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan 8 bankaya İtalyanlar da talip oldu. Kalabalık bir işadamı heyetiyle birlikte Türkiye'ye gelen İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, dün Ankara'da Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Devlet Bakanları Tunca Toskay ve Recep Önal ile görüştü. Fassino, görüşmeleri sırasında Fon kapsamındaki bankalar da dahil olmak üzere türkiye'deki özelleştirmelerle yakından ilgilendiklerini, İtalyan işadamlarını bu yönde desteklediklerini bildirdi. Devlet Bakanı Recep Önal ise, ‘‘İtalyanlar, Fon'daki bankalarla özellikle ilgilendiler’’ dedi.

Önal, İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino ile yaptıkları görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. İtalyanlar'ın finans kesimi, Telekom, GSM ve enerji özelleştirmelerine büyük ilgi duyduklarını söyledi. İtalyanlar'ın fondaki bankalarla özellikle ilgilendiklerini ifade eden Önal, ‘‘Her türlü imkan var. İsterlerse şube açabilirler, isterlerse bir banka satın alabilirler’’ dedi.

Önal, Fon'daki bankaların satışıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: ‘‘Biz masanın üstüne hiçbir bankamızı koymadık. Biliyorsunuz bunların içiyle ilgili operasyon daha devam ediyor. Bunlar satılabilir durumda değil. Daha istediğimiz, onlarda düşündüğümüz rehabilitasyonu yapamadık. Biz başka birşey yapmayı düşünüyoruz.’’

TELEKOM VE GSM

İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ihalesiyle üçüncü GSM ihalesine katılmak istediklerini belirterek, İtalya'nın Türkiye'nin herzaman dostu olduğunu söyledi.

Fassino, Türkiye ile İtalya arasında sağlam bir işbirliği bulunduğunu, bunun daha da artırılması gerektiğini ifade ederek, İtalyan şirketlerin Türkiye'deki pekçok sektöre girmeyi arzu ettiklerini kaydetti.

Savunma sanayii ve silah üretim sistemi, hidrolik ve elektrik projelerine ilgi duyduklarını bildiren Fassino, ‘‘Orta ve küçük İtalyan şirketleri yatırımlarını Türkiye'ye kanaliz etmek istiyorlar’’dedi.

Türk Telekom'un özelleştirilmesinin sözkonusu olduğunu, gelecek aylarda cep telefonlarında üçüncü bir lisans verileceğini hatırlatan Fassino, ‘‘İtalyan Telekom da bu ihaleye katılmayı arzu ediyor’’ diye konuştu.

Önal ise, İtalya ile Türkiye arasında önemli anlaşmaların imzalanmış olduğunu hatırlatarak, İtalya ile Türkiye ticaret hacminin 6 milyar dolara yaklaştığını, İtalya'dan ithalatın 4.5 milyar dolar olduğunu, ihracatın da 1.5 milyar dolar seviyesinde seyrettiğini ifade etti.

İtalya Enerji İşbirliği Protokolü imzalanacak

İTALYA Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, Türkiye'nin doğalgaz dağıtımı alanındaki projelere katılmak istediklerini ve amaçlarının enerji alanında daha somut işbirliği yapmak olduğunu açıkladı. Fassino ‘‘Türkiye ile geçen yılki sorunları arkamızda bırakarak ilerlemek istiyoruz’’ dedi. Türkiye-İtalya Karma Ekonomik Komisyonu'nun mart ayında yapılacak toplantısında, iki ülke arasında Enerji İşbirliği protokolü imzalanacak. Bu gelişme, Fassino'nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i ziyareti sırasında gündeme geldi. Ersümer, iki ülke arasında mart ayında toplanacak Karma Ekonomik Komisyonu'nda da Enerji İşbirliği Protokolü'nün imzalanacağını açıkladı. Fassino ise açıklamasında, amaçlarının iki ülke ilişkilerine geçen yılki sorunları bırakarak ivme kazandırmak olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!