Flo Mısır'a mağaza açıyor

Güncelleme Tarihi:

Flo Mısıra mağaza açıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2009 11:39

Türkiye'nin en büyük entegre ayakkabı üretim tesislerine sahip olan Ziylan Grup, “Flo” ve “Polaris” mağazalar zincirini yurt dışında yayıyor.

Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nde organize ayakkabı perakendeciliğinde büyümeyi hedefleyen Ziylan Grup, yurt dışında ilk Flo mağazasını bir ay içinde Mısır'da açacak.

Polaris olarak Bulgaristan'da 2, Almanya'da 3 ve Tunus'ta 3 mağazası bulunan Ziylan Grup'un, Bulgaristan'da bir Polaris mağazası daha hizmete girecek.

Yabancılardan ortaklık teklifleri alan Ziylan Grup, ekonomik krizden büyüyerek çıkmak istiyor.

Ziylan Ayakkabı AS Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan,  Gaziantep'te 1955 yılında küçük bir atölyede temeli atılan grubun bugün çatısı altında 12 şirket bulunduğunu, yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

“KRİZ DİBE VURDU”

2009 yılında yurt içinde 3 tane Polaris ve 3 tane Flo açtıklarını belirten Ziylan, “Bu yıl açacağımız Polaris olarak 4 tane, Flo olarak 6 tane mağazamız daha var. 2009'da toplam 40 mağaza planımız vardı, kriz nedeniyle 20 olarak revize ettik ve bunu rahat yakalayacağız. Türkiye'de önümüzdeki 5-6 yıl içinde 150 tane Flo ve 250-300 tane Polaris açacağız” dedi.

Mehmet Ziylan, satışla ilgili bir sorunlarının olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Satış miktarlarımızı ve ciromuzu zaten geçiyoruz, 2008'deki sorunumuz karlılıkla ilgili. Biz zaten kriz ortamlarında kar gütmüyoruz. Toprağı nadasa bırakırsınız, ağacı budarsınız ya biz bu dönemi ona benzetiyoruz. Biz bu yıl budanıyoruz, ama budanan ağaç daha gür çıkar, nadasa bırakılan toprağın karşılığını birkaç yıl sonra misli misli alırsınız. Ne yapalım böyle bir kriz var, dünyanın sonu değil...Türkiye krizi daha ufak geçiriyor. 2010 ve 2011'e çok pozitif bakıyoruz. Bize göre kriz dibe vurdu ve yavaş yavaş çıkmaya başladı.”

2009 yılında cirolarının yüzde 2-3 oranında büyüyeceğini belirten Ziylan, “2010'dan sonra yüzde 10-15 büyümeye devam edeceğiz” dedi.

“AVRUPA İHRACATINDAKİ DÜŞÜŞÜ ABSORBE EDECEĞİZ”

Kriz yüzünden Avrupa'dan talebin düştüğünü ifade eden Ziylan, şöyle devam etti:
“Avrupa'daki müşterilerimize sattığımız mal miktarında yüzde 40 civarında düşüş var. Bu düşüşü, biz Ortadoğu ülkelerine asılarak, Tunus, Mısır, Cezayir'e açılarak kapatacağız. Polaris olarak Bulgaristan'da 2, Almanya'da 3 ve Tunus'ta 3 mağazamız var. Bulgaristan'da bir mağaza daha açıyoruz. Flo'nun ilk yurt dışı mağazasını da bir ay içinde Mısır'da açıyoruz. Mısır'da 3 tane mağaza anlaşması imzaladık. Oradan Tunus'a geçeceğiz. Oralarda çoğalarak Avrupa'daki kaybımızı absorbe edeceğiz. Hedefimizde Azerbaycan ve Kazakistan var. Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'nde büyüyeceğiz, oralarda organize ayakkabı perakendeciliğinde yapacağımız çok iş var.”

Ziylan, 2008 yılında aralarında Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Japonya, İsrail, Kırgızistan, Yunanistan, Rusya ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu 27-28 ülkeye 12 milyon dolar ihracat yaptıklarına dikkati çekti.

“BİR TÜRK OLARAK KANIMA DOKUNUR...”

Türkiye'de organize ayakkabı perakendeciliğinde daha çok potansiyel olduğunu vurgulayan Mehmet Ziylan, şunları kaydetti:
“Ayakkabı sektörünün en büyüklerindeniz, senelerimizi sektörün gelişmesine verdik. Benim senelerin emeğini verdiğim pazarı, bir başkasının gelip alması bir Türk olarak kanıma dokunur. Türkiye'de daha çok yolumuz var. Biz, Türkiye oluşumumuzu tamamladıktan sonra esas yurt dışına başlayacağız.”

Türkiye genelinde 62 Polaris ve 56 Flo mağazaları bulunduğunu hatırlatan Ziylan, her bir Flo mağazasına 500 bin ve Polaris mağazasına 150-200 bin TL yatırım yaptıklarını belirtti.

Yabancılardan ortaklık teklifleri aldıklarını bildiren Ziylan, “Ama, ortaklık teklifler hep kendilerine yontarak oldu. Bizim markamızın bilinirliği çok yüksek, dünyanın yatırımı yaptık. Bizi kullanmak istediler, buna müsaade etmedik. Ahlaklı olduğu müddetçe yabancılarla da Türklerle de rekabete varız. 120 mağaza ile Türkiye'nin en büyük zincir mağazasıyız, yolumuza hızla devam ediyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!