Fitch, Türkiye’nin ’tavan’ notunu yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Fitch, Türkiye’nin ’tavan’ notunu yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 00:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kurumlar ve döviz işlemleri üzerinde önemli bir tavan oluşturan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 40 ülkenin ülke tavanını yükseltti. Fitch Türkiye’nin ülke tavanını BB-’den BB’ye yükseltti.

Ülke tavanları, özel sektörün yerel paradan dövize dönme ve yerleşik olmayanlara döviz transferiyle ilgili riskleri önlemek üzere uyguladığı döviz kontrollerini kapsıyor. Ülke tavanları not değil ancak, ülke notu ve işlemlerinde önemli bir analitik veri oluşturuyor.

BANKALARA YÜKSEK NOT: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yabancı para cinsinden kredi notunda ülke tavanının değişmesi nedeniyle, Türk şirketlerinin bu bazdaki kredi notlarında da değişiklik yaptı. Fitch, kısa dönem ve destek notunu da bir dizi banka ve şirketler için yükseltti. Fitch Türkiye’nin ülke tavanını BB-’den BB’ye yükseltirken, Akbank, Fortis Bank, Koçbank, Kuveyt Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Garanti Factoring, Garanti Finansal Kiralama, Türkiye İş Bankası İş Finansal Kiralama ve Yapı ve Kredi Bankası’nın döviz cinsi notunu BB-’den BB’ye yükseltti.

ÜLKE NOTUNUN ÜZERİNDE: Fitch ayrıca Tüpraş’ın uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu BB-’den BB’ye yükselterek görünümünü de pozitif olarak teyit etti. Şirketin uzun vadeli yerel para cinsinden notunu da BBB-, ulusal notunu da AA+ (TUR) ve her iki not görünümünün de durağan olduğunu teyit etti. Fitch Turkcell’in de yabancı para cinsinden borçlanma notunu BB-’den BB’ye yükseltti ve görünümü pozitif olarak teyit etti. Bugüne kadar bir şirketin alabileceği döviz cinsi not, bulunduğu ülkenin kredi notu ile sınırlandırılmışken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in yaptığı yeni düzenleme ile birlikte şirketlerin, ülke notundan daha yüksek not alması mümkün hale getirildi.

REKABET GÜCÜ: Bu yeni düzenleme ile birlikte Fitch, Arçelik’in de döviz cinsinden kredi notunu BB-’den BB’ye yükseltirken, görünümünün de pozitif olduğunu açıkladı. Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, Arçelik’in sektöründeki önemli uluslararası rakipleriyle de benzer seviyede notlara sahip olduğunu belirterek, şirketin aldığı bu notun, finansal gücünün de bir göstergesi olduğuna işaret etti. Özdemir, bu değerlendirmeyle Arçelik’in, uluslararası pazarlarda rekabet içindeki başarılı konumunu bir kez daha teyit ettiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!