Fitch analistinden önemli açıklama

Güncelleme Tarihi:

Fitch analistinden önemli açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 13:35

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, Türkiye'nin kredi notunun ve görünümünün korunmasında mali disiplinin sürdürülmesinin kilit önem taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

Fitch Ratings'in İstanbul'da düzenlenen yıllık Türkiye Konferansı'nın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gamble, Türkiye'nin "BBB-" olan kredi notunun ve "durağan" not görünümünün korunmasında mali disiplin ve ekonomik reformların kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notu ve görünümü üzerinde birçok faktörü göz önünde bulundurduğunu anımsatan Gamble, "Şu anda kredi notu ve görünümü üzerinde kilit önem taşıyan faktörlerin başında mali disiplinin sürdürülmesi geliyor. Hükümetin taahhüdü, ekonomik reformların devam edeceği yönündeydi. Son birkaç yıldır devam eden politik olaylar ve belirsizlikleri de dikkatle takip ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkeler gibi küresel finansal piyasaların durumundan oldukça etkilendiğini aktaran Gamble, ülkenin buna rağmen son zamanlarda oluşan dış şoklara karşı başarılı bir şekilde direnç gösterdiğini vurguladı.

Gamble, 1 Kasım'dan sonra kurulacak yeni hükümetin ekonomi planını gördükten sonra yeni bir değerlendirme yapacaklarını vurgulayarak, bu noktada yatırımcı güvenini de hesaba katacaklarının altını çizdi.

"FED'İN FAİZLERİ ARALIKTA ARTIRACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM"
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble, 1 Kasım'dan sonra kurulacak hükümetin ekonomi programı kapsamında gelişmeleri değerlendireceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçimlerden tek bir partinin çıkmasının reformların sürdürülebilmesi ve ekonomi politikalarının uygulanabilmesi açısından daha kolay olacağı algısı hakim. Yabancı yatırımcılar AK Parti'nin geçmişte nasıl bir performans sergilediğini biliyor. Bu güveni artıran bir unsur olabilir ancak bizim için önemli olan yeni hükümetin nasıl bir ekonomi politikası yürüteceği olacak. Bu politikaların, küresel piyasalarda gerçekleşecek riskleri dengelemeye yeterli olup olmayacağını izleyeceğiz. Ayrıca uzun vadede uygulanması gereken reformlara ilişkin çalışmalarını da takip edeceğiz."

Türkiye'de bir süredir devam eden terör olaylarının sürekli olup olmayacağını ve ekonominin üzerinde nasıl etki bırakacağını gözlemlediklerine işaret eden Gamble, "Ülkede bu tip olayların şiddetlenmesi yurt dışındaki yatırımcı üzerinde tedirginlik yaratıyor. İlgili kişilerin bu konularla başa çıkması herkes tarafından beklenen bir durum" şeklinde konuştu.

Gamble, Türkiye'nin büyüme ve enflasyon beklentilerine ilişkin bir revizyonda bulunmadıklarını belirterek, 2015'te yüzde 2,8 ve 2016'da yüzde 3 büyüme beklediklerini, ayrıca enflasyonun 2015'te yüzde 7,1 ve 2016'da yüzde 6,4 olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Gamble, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün beklentiler dahilinde faizleri sabit tuttuğunu anımsatarak, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına başlamadan önce TCMB'den bir faiz artırımı gelmesini beklemiyorum" diye konuştu.

Fed'in faizleri aralık ayında artıracağını öngören Gamble, Fed'in faiz artırmasının finansman maliyetlerinin yükselmesi anlamına geldiğini ve bu durumdan bankaların ve şirketlerin az ya da çok etkileneceğini ifade etti.

Gamble, "Fed'in faiz artırımını takiben TCMB'nin hemen harekete geçerek faizleri artırmasını bekliyorum. Bu ekonomi için kötü bir durumu getirmeyecek, liranın istikrar kazanmasına yardımcı olacak" diyerek sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!