‘Fıstık gibi arsa rantı’na idare mahkemesi dur dedi

Güncelleme Tarihi:

‘Fıstık gibi arsa rantı’na idare mahkemesi dur dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

Gaziantep’te 119 dönümlük araziyi, 32 yıl boyunca imar değişikliği talepleri reddedilen sahiplerinden 14.9 milyon liraya alan AKP’li işadamı Nuri Üysen, 84 milyon liradan almış gibi 3 gün sonra 87.5 milyona sattı. Büyükşehir Belediyesi 24 gün sonra imar değişikliği yaptı, ancak mahkeme bunu ‘şehircilik ilkeleri ve hukuka aykırı’ bulup, iptal etti.

Haberin Devamı

GAZİANTEP’in Güvenevler Mahallesi’nde yer alan ve tapu kayıtlarında ‘Tarım Bakanlığı Antep Fıstığı Kültür Sahası’ olarak görülen 119 bin metrekarelik (119 dönüm) arsa, 12 Şubat 2008’de, AK Parti’den İskenderun Belediye Başkan aday adayı olan işadamı Nuri Üysen tarafından alınıp, 3 gün sonra, ‘alışveriş merkezi kurulmak üzere’ Alman şirketi PD Three’ye 73.5 milyon TL rantla satıldı. 14.9 milyon liraya alınıp 3 gün sonra 87.5 milyon liraya satılan arazi, yabancı şirketin almasından 24 gün sonra, imar verilerek ticari alana dönüştürüldü.
24 günde imar tadilatı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar değişikliği kararı ve ortaya çıkan imar rantı, CHP tarafından gündeme getirildi. Söz konusu arsanın eski sahipleri Ali, Emine, Meral, Erdal, Nimet Buyuran ile Fatma Parlar, Selma Ömür, Yüksel Bayram, Hülya Kazaz, Şehnaz Hamamcıoğlu’nun da 32 yıl boyunca imar değişikliği başvuruları yaptığı, ancak tüm taleplerinin reddedildiği ortaya çıkmıştı. Arsanın satılmasından 24 gün sonra ‘yoğunluklu ticaret merkezi yapılmasına’ ilişkin değişikliğin bazı kişilere rant sağlama amacıyla yapıldığı şüphesiyle CHP’liler, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne ‘imar değişikliğinin iptali’ istemiyle dava açmıştı.
AK Parti’den aday adayı
Arsayı 3 günde 72.6 milyon lira gibi müthiş bir kârla satan işadamı Nuri Üysen’in, AK Parti’den İskenderun Belediye Başkan aday adayı olduğu da ortaya çıkmıştı. Arsa rantıyla ilgili bu haber, yaklaşık 16 ay önce basında “Fıstık gibi arsa rantı” başlıklı haberlerle yer almıştı. Satış işleminden 24 gün sonra Belediye Meclisi kararıyla 1/5000’lik imar planında yapılan değişiklik dönemin CHP il başkanı, avukat Hasan Öztürkmen ve 3 arkadaşı tarafından açılan davayla yargıya taşındı. Gaziantep 2’nci İdare Mahkemesi, konuyu 9 Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi kuruluna gönderdi, bu rapora dayanarak mahkeme 2008/ 663 esas ile açılan davayı sonuçlandırdı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Nisan 2008 tarihli 240 sayılı nazım imar revizyon değişikliği planı iptal edildi. Hasan Öztürkmen, “Nazım imar planı revizyonunun, planlama esasları ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı dolayısıyla hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin hukuka aykırı bir işlemi hukuk duvarına çarptı” dedi.

Haberin Devamı

Bulmaca gibi satış

Haberin Devamı

Basında 16 ay önce çıkan ilk haberlere göre Nuri Üysen isimli işadamı, çok sayıda varise bölünmüş 119 dönüm tarım arazisini toplam 14 milyon liraya almış, 3 gün sonra 87.5 milyona satmıştı.
Satıştan 24 gün sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu araziyi tarım alanı olmaktan çıkardı, ‘ticari alan’ haline getirdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bu haberi yalanladı.
Güzelbey’in iddiasına göre, belediye o bölgede daha önce 40 dönüm araziyi kamulaştırdı ve imar durumunu ‘ticari alan’ olarak tadil etti.
Bu 40 dönümü pazarlamak, buraya yatırımcı çekmek istedi. PD Three Gayrımenkul Yatırım araziyle ilgilendi.
Güzelbey’in ifadelerine göre şirket, ‘Bize en az 100 dönüm lazım’ dedi.
Belediye ‘Biz yapamayız ama siz etraftaki arsaları alın, bize 100 dönüme tamamlayacak arsayı bağışlarsanız olur’ cevabını verdi.
Alman şirketin Türkiye’deki ortağı Nuri Üysen, bölgede 19 varise bölünmüş 119 bin metrekarelik arsa bulmuş, 19 kişiyi tek tek dolaşıp arsanın tamamını almış.
Üysen, arsayı 14 milyona almıştı. Oysa Güzelbey, arsa hissedarlarının 6 grupta toplandığını ve her gruba 14’er milyon, toplamda 84 milyon lira ödendiğini söylemişti.
Ardından 19 eski hissedar, ödemenin toplam 14.9 milyon TL olduğunu banka dekontlarıyla ispatladı.

Haberin Devamı

Arsa sahiplerinin davası devam ediyor

KENDİLERİNE bankada alınan rakam bölgesi boş olan belgeye imza attırılıp, daha sonra tapuya esas olan rakamların yazıldığını ileri süren arsanın eski sahiplerinden Ali, Emine, Meral, Erdal, Nimet Buyuran ile Fatma Parlar, Selma Ömür, Yüksel Bayram, Hülya Kazaz, Şehnaz Hamamcıoğlu; Gaziantep 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne; 27 Ekim 2008’de, arsayı alıp satan Nuri Üysen ile son alıcısı PD Three aleyhine ‘Tapu tescil ve tazminat davası’ açmıştı. Davalıların başvurusu sonucu arsaya ihtiyati tedbir konuldu. Davacı arsa sahipleri, ilk alıcı Nuri Üysen’in isteğiyle 12 Şubat 2008’de Garanti Bankası’na gidildiği, emlak alım-satım vergilerinin Üysen tarafından ödendiğini kendilerine 14.9 milyon YTL havale edilmesine karşın imzaladıkları belgelerdeki boş alanların daha sonra doldurularak arsanın sanki 84 milyon TL’ye satıldığının tescil edildiğini ileri sürmüştü. Eski arsa sahipleri bu farkın ödenmesini talep etmişti. Arsa sahipleri, farklı parsellerin metrekaresini 120 TL’den satmalarına rağmen 700 TL’den satılmış gibi kayıtlara geçtiğini iddia ediyor. Eski arsa sahipleri, bu durumun ‘nitelikli dolandırıcılık’ olduğunu ileri sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!