Fiskobirlik’i yönetemeyen basiretsiz, bahane aramasın

Güncelleme Tarihi:

Fiskobirlik’i yönetemeyen basiretsiz, bahane aramasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 00:00

Fiskobirlik’in iddia edildiği gibi bankalardan kredi almasının engellendiği iddialarını yalanlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Birliği yönetme konusunda basiretsizliğe düşenlerin, buna sebep aramaları son derece yersizdir" dedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyt Zapsu’nun fındık fiyatlarını düşürmek için Fiskobirlik’in bankalardan kredi almasını engellediği yönündeki iddiaları, Fiskobirlik yönetimini "basiretsizlikle" suçlayarak yanıtladı. Coşkun, yaptığı yazılı açıklamada, Birlikle ilgili son günlerde basında yer alan haberlere açıklık getirdi, "Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri’nin Yeniden Yapılandırma Çalışmaları, Fındık Piyasası ile Fiskobirlik"e ilişkin açıklamalarda bulundu.

BASİRETLİ TÜCCAR:

Hükümetlerinin Fiskobirlik’i borçsuz duruma getirebilmek için yaptığı işlemler sonucunda, Birlik ile Yeniden Yapılandırma Kurulu arasında akdedilen protokol gereği, yeniden DFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) kaynaklarından kredilendirme imkanının kalmadığını belirten Bakan, Fiskobirlik’in borçsuz bilançoya sahip olan yönetiminin, "basiretli bir tacir gibi" davranarak özel bankalardan borçlanabileceğini ve üretici ortaklarına olan borçlarını ödeyebileceğini bildirdi. Coşkun bu arada, Bakanlığının bu süreçte, birlik, ihracatçı, aracı ve diğer kesimler arasında cereyan eden menfaat çatışmaları ve spekülayonların tamamen dışında olduğuna vurgu yaparken, "Birliği yönetme konusunda basiretsizliğe düşenlerin, buna sebep aramaları son derece yersizdir" ifadelerine yer verdi.

KİMSENİN MÜDAHALESİ YOK:

Son günlerde, birliklerin mali yıl sonu itibariyle genel kurullarının yapılmakta olduğunu, bu genel kurullar sürecinde yanlış anlamalara sebep olacak şekilde basın yayın organlarında gerçeği yansıtmayan haberler yer aldığına da işaret eden Coşkun, Birliklerin tamamen özerkleştirildiğini ve yönetimlerini kendi genel kurullarınca belirlemekte ve yönetim kadrolarının her türlü kararı kendilerinin almakta olduklarını hatırlattı. Dolayısıyla yapılan işlemlerin tüm sorumluluğunun birlik yönetimlerine ait olduğunu kaydeden Coşkun, "Bu konularda bakan veya bürokratlar olarak, bakanlığının herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını" bildirdi. Coşkun, Fiskobirlik’e dönük yapılanları vurgularken, yağlık kararnameleriyle, Birliğin yaklaşık 1.5 milyar YTL’lik borcunun Hazine tarafından üstlenilerek tasfiye edildiğini hatırlattı ve devamla şöyle dedi: "Fiskobirlik’in, Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) gider hesabına kalan borçlarının, 4572 sayılı kanun ve ilgili yılların Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca terkin (silme) ve mahsup edilmesine yönelik süreç tamamlanmıştır. Bu işlemler sonrasında birliğin kalan 94.5 milyon YTL tutarındaki bakiye borcu, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı’nca terkin edilmiştir."

ÖZEL BANKA BORÇLARI:

Bakan, Birliğin özel bankalara (Yapı Kredi Bankası ve Pamukbank) olan borçlarının üstlenilmesine yönelik sürecin de tamamlandığını, Yapı ve Kredi Bankası’na 152.4 milyon YTL ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) Pamukbank için 161.1 milyon YTL olmak üzere toplam 313.6 milyon YTL tutarında borcun, Hazine tarafından kapatıldığını bildirdi. Öte yandan, Birliğe gerçekleştirdiği personel düzenlemeleri sonucu, kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinde kullanılmak üzere 19 milyon YTL destek sağlandığını da hatırlatan Coşkun, "Devletin piyasaya müdahale etmediği bu dönemde, fındık fiyatı piyasa şartlarında teşekkül etmiştir. Fiyatlar yönüyle üreticinin, herhangi bir mağduriyeti söz konusu değildir. Fındık ihracatı yoluyla elde edilen gelirler ise sürekli artış göstermiştir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!