'Fındıkta alan bazlı gelir desteği sürsün'

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta alan bazlı gelir desteği sürsün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 01:53

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, fındık üreticisine 6 yıldır sağlanan alan bazlı gelir desteği ödemesinin bundan sonraki süreçte de devam etmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kozoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, TZOB olarak 2015 ürünü fındık rekoltesini belirlemek için eski Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığındaki 4 kişilik komisyonun, 16 il ve 130 ilçede bulunan bahçelerde çotanak sayımlarını sürdürdüğünü belirtti.

Çalışmaların 12 Temmuz'da tamamlanacağını dile getiren Kozoğlu, ardından komisyon tarafından hazırlanacak raporun kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

Doğu Karadeniz bölgesinde etkili olan külleme hastalığının yeni mahsul fındığı tehdit ettiğine dikkati çeken Kozoğlu, hastalık nedeniyle rekoltede yüzde 20 ila 30 kayıp beklediklerini kaydetti.

Kozoğlu, fındık üreticisine 6 yıldır sağlanan ve bu yıl sona eren alan bazlı gelir desteği ödemesinin devam etmesini istediklerini belirterek, "2009 yılından itibaren devlet fındıktan elini çekti. Bunun üzerine de üreticinin zararını karşılamak amacıyla devlet tarafından 2009-2012 yılları arasında fındık üreticisine alan bazlı gelir desteği sağlandı. Destek daha sonra 2015'e kadar uzatıldı. Bu yıl sona erdi. Biz desteğin sürmesini istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Fındığın, Türkiye için hayati önem taşıyan ürün olduğunu vurgulayan Kozoğlu, "Türkiye ihracatının yüzde 14'ünü fındık karşılıyor. Neden önemli olduğu buradan daha net anlaşılmaktadır. Bu kadar önemli ürünü üreten çiftçiler olarak destekle biz devletten hakkımızı alıyoruz. Yeni bir hükümetten de alan bazlı gelir desteği ödemesinin devamını talep ediyoruz" diye konuştu.

"Destek dönüme göre sağlanmalı"

Kozoğlu, fındık desteğinin dekara yönelik sağlandığını, aynı şekilde devamından yana olduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Desteğin dekara değil de ürüne yönelik olmasını talep eden sektör unsurları var. Biz buna taraf değiliz. Prim ödemeleri sıkıntılı bir uygulama. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanılan sıkıntıları biz çok iyi biliyoruz. 2 yıl Şanlıurfa'da üretici destek alamadı. Naylon fatura kesen tüccarın yüzünden destek alamadılar. Yine batı bölgesinde bir dönümde 200-250 kilogram verim alınırken, bu rakam Doğu Kardeniz bölgesinde 60-70 kilogram. Ürüne verirse Doğu Karadeniz çiftçisinin kaybı büyük olacaktır. Mutlaka destek devam etmeli ve dönüme göre sağlanmalı."


BAKMADAN GEÇME!