Finansbank: Sadece rasyoya bakmak yetmez

Güncelleme Tarihi:

Finansbank: Sadece rasyoya bakmak yetmez
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 02:19

Finansbank'ın bağlı bulunduğu Fiba Holding'in Başkan Vekili Ömer Aras, ‘‘Sadece sermaye yeterlilik rasyosuna bakıp, bankaları değerlendirmek yeterli olmaz. Bu, tansiyona bakıp hastalığı teşhis etmeye benzer’’ dedi.

Finansbank'ı bünyesinde bulunduran Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Aras, bugüne kadar BDDK'nın çok başarılı işler yaptığını belirterek, ‘‘Kararlılıkla bankalara el konulması, kapatılması, birleştirilmesi ve satılması gerek iç piyasada, gerekse yurtdışında BDDK'ya ve Türk bankacılık sektörüne kredibilite kazandı’’ dedi.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'le birlikte düzenledikleri sohbet toplantısında konuşan Ömer Aras, bankacılık sektörünün kabuk değiştirdiğini ve irrasyonel rekabet döneminin bittiğini söyledi. Kamunun aşırı borçlanma ihtiyacının piyasadaki en büyük çarpıklığı yarattığını belirten Aras, şöyle konuştu:

‘‘Bankacılık sistemi önce bundan para kazandı, ama sonunda bunun altında ezildi. Meşhur yüzde 25 rasyosu devletle ilgili hiçbir kısıtlama getirmiyor. Bankacılığın en temel sorunu budur.’’

TEK RAKAM TEHLİKELİ

Bankacılık sektörüne kaynak aktarımını düzenleyen yasayla ilgili olarak, Sermaye Yeterlilik Rasyosu'na da değinen Ömer Aras şunları söyledi:

‘‘Sermaye Yeterlilik Rasyosu tek bir rakam. Tek rakamlar daima tehlikelidir. Mali yapısı güçlü mü değil mi? Tek bir rakama bakarak bunu söylemek yeterli olmayabilir. Aynen bir hastalığı teşhis etmek için tek bir verinin yeterli olmadığı gibi. Tansiyonu sıfır hastaya yapılacak çok fazla birşey olmayabilir. Ancak düşük tansiyonun tedavisi mümkündür. Bu düşüklük hangi şartlarda oluşmuştur, buna da bakmak gerekir. Tüm tedavilerin de zamana ihtiyacı vardır.’’

BÜYÜKLÜK ÖLÇÜ MÜ?

Büyüklüğün tek başına ölçüt olmasını eleştiren Aras, şunları kaydetti: ‘‘Örneğin İstanbul Yaklaşımı verimlilikten çok sınırlı söz ediyor.Büyüklük ön plana çıkmış. Bu da aslında korkutucu, büyük ancak verimsizsen sadece büyük olduğun için yaşamak ve yaşatılmak zorundasın. Bu da çok sağlıksız. Ancak Türkiye'de piyasa ders verince biz bazı şeyleri öğreniyoruz. Burada da piyasanın dersini bekleyeceğiz.’’

Sermaye desteği istemeyiz

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, bankalara kaynak aktarımını öngören yasanın Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaralarını sarmak için çıkarıldığını belirterek, bu yasanın bankacılık sektörünü tekrar rayına sokacağına inandıklarını söyledi. BDDK'nın yaptıklarını çok başarılı bulduklarını belirten Özyeğin, bankalara kaynak aktarımını öngören yasanın Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaralarını sarmak, krizin etkilerini bertaraf etmek için çıkarıldığı görüşünü dile getirdi. Özyeğin, ‘‘Bu yasanın sektörü tekrar rayına sokacağına inanıyoruz’’ dedi.

Özyeğin, Finansbank'ın mali konumunun, yabancı ortak olmadan da bankalara kaynak aktarımını öngören yasa çıktığı zaman sermaye koşulundan yararlanmaya ihtiyacı olmayacağını bildirdi. Özyeğin, Finansbank'ın yabancı ortağa ihtiyacı olduğu için BNP Paribas ile görüşmeye başlamadığını da kaydederek, bankanın mali konumunun yabancı ortak olmadan da yasa çıktığı zaman sermaye koşulundan yararlanmaya ihtiyacı olmayacak bir banka olduğunu söyledi. Özyeğin, önümüzdeki 6 ayın geçtiğimiz 3 ay gibi türbülansın ve volatilitenin az olduğu bir dönem olması durumunda, sermaye açısından 11 bankanın içinde çok az sayıda bankanın belki de hiçbir bankanın sermaye için müracaat etmeyebileceğini kaydetti. Özyeğin, sektörde yabancılarla görüşmenin bu yılın 2. yarısında tekrar başlayabileceğini belirtti.

Dolar tahmini 1 milyon 860 bin

FİNANSINVEST Başekonomisti Emre Yiğit, 2001 yılını değerlendirdi ve 2002 yılına ilişkin projeksiyonlarda bulundu. ‘‘2001 çok kötü geçti, ama kayıp yıl değil. Çünkü, önemli reformlar için altyapı hazırlandı’’ diyen Yiğit, 2002'yi ise yeni bir ekonomik dönemin başlangıcı olarak niteledi. 2001 yılında GSMH‘nin yüzde 8.3 küçüldüğünü anlatan Yiğit, 2002 yılı için GSMH‘nin yüzde 3 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. 2002 yılı sonunda faizlerin de yüzde 50 seviyelerine gerileyeceğini belirten Emre Yiğit, enflasyon oranlarının ise TÜFE'de yüzde 45 TEFE'de ise yüzde 40'lara geleceği görüşünü dile getirdi.

Enflasyonda hızlı bir düşüş beklediklerini dile getiren Emre Yiğit, 2002 yılı sonu için dolar kuru tahminlerinin 1 milyon 860 bin lira olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!